Etli Nohut Yemeği

19:49 Dilek'le Mutfakta 22 Comments





Etli Nohut Yemeği 
Bugün hava soğuk, karnım acıktı. Akşamdan ısladığım nohutları bir güzel pişirdim ve kızlarımı bekliyorum dört gözle. Etli nohut yemeği; Türk Mutfağının klasiklerindendir. Bitkisel protein, karbonhidrat ve bir çok minerallerle dolu, kalorisi bol olan bir besindir. Faydaları saymakla bitmez ama benim ilgimi çeken en büyük özelliği, menopoz döneminde östrojen hormonunu dengeleyici özelliğinin olması. Gelin nasıl yapılıyor bakalım. Aslında yapımı  gayet basit, annelerimizden öğrendiğimiz tarifiyle..

22 yorum:

Emine Sultan Poğaçası

12:22 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

Poğaça
Dün annem kadar çok sevdiğim Emine Sultan'a gittim. Emine Sultan benim bir arkadaşımın annesidir. Aynı zamanda bana da annelik yaptığı için onu çok seviyorum. Birlikte hemencecik pratik poğaça ve kek yaptık. Leziz oldular vallahi, ben de paylaşmadan olmaz dedim ve tarifini yazmaya koyuluyorum hemen.

1 yorum:

Hamsi Fırında Nasıl Yapılır ( Fırında Hamsi )

22:09 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Hamsi Fırında
Hamsinin hep tavasını ya da ızgarasını yapardı annem. Yüzde yüz bir Karadeniz kadını olarak ben en çok tavasını seviyorum ama, fırında pişmesi daha sağlıklı olduğu için hamsiyi bu yolla tüketmenizi öneriyorum size. İnanın çok lezzetli oluyor. Hamsiler bitecek diye ödüm kopuyor, bulduğum, gördüğüm yerde alıyorum. tabi ki hamsinin tazesini bilir ve tanırım. Hamsi sever hatta hamsi canavarı biri olarak hamsili yemeklerime göz atabilirsiniz. Bloğumda yapmadığım daha bir çok hamsili tarif var ve ben zamanla yapacağım hepsini. Hamsi seven, sevmeyen herkese sevgiler..

4 yorum:

Edirne Usulü Ciğer

22:31 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

Edirne Usulü Ciğer
Bu tarifi yine çok sevgili bir arkadaşımdan aldım ve denedim, harika oldu. Ben Arnavut ciğerini çok severim ve evimde çok sık yaptığım yemeklerdendir. Fakat Edirne usulü de hiç fena olmadı. Birbirinden farkı kesiliş tarzında. Edirne ciğeri uzun şeritler halinde kesiyor, Arnavut ciğeri ise küp şeklinde. Tat olarak aynı fakat görünüş itibariyle değişik oldu. Yanında soğan salatasıyla ikram edin, soğansız olmaz.

1 yorum:

Beşamel Soslu Fırında Sebzeli Tavuk

20:24 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

Beşamel Soslu Fırında Sebzeli Tavuk
Tavuğun ve sebzelerin  beşamel sosla birleşimi ortaya çok değişik bir lezzet çıkarıyor. Ben tavuk budundan yaptım, kemikli olunca daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Haydi buyrun soframa..

3 yorum:

İrmik Helvası

13:47 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

İrmik Helvası
İrmik helvası yapımını sevgili arkadaşım Nil'den öğrenmiştim. Sıcakken yenildiğinde daha lezzetli oluyor. Tadını verense bence tereyağının kalitesi ve ağır ateşte kavrulması. Bol kalorili olduğu için fazla yememenizi tavsiye ediyorum, bir kaşıkçık yeter. 

0 yorum:

Hamsili Pilav

00:19 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Hamsili Pilav
Bugün semt pazarına alışverişe gittim. Bilen biliyor ya pazarda alışveriş yapmayı çok severim, hatta bir tutkudur bu bende. Evimde bol bol yeşillik olsun, hiç bir şey eksik olmasın isterim her zaman. Tabi ki bu her zaman mümkün olmuyor. Olabildiğince çok şükür alabiliyoruz. Her neyse ben aldım da aldım. Aklım hep balıkta bu kış, çünkü İzmir'de çok kolay balık bulamıyorum. Üstelik İstanbul'a göre de çok pahallı. Karadeniz'liyim ya, hamsiden vazgeçemiyorum. Sabah kahvaltı da bile yerim vallahi. Baktım balıkçı tezgahlarına, fiyatlarda uygun, aldım bir kilocuk hamsi. Hamsi taze mi, değil mi anlarım bir bakışımla, onu da söyleyeyim yani. Hamsi bana yaramaz bir bakış atmalı, kıpkırmızı olmalı dudişleri ve bir genç kız kadar diri. Hamsinin mevsiminde yenmesi gerekir. Uzun zamandır hamsili pilav yapmayı hayal ediyordum ve bugün bu hayalimi gerçekleştirdim. O yüzden çok mutluyum. Fakat evdeki Boşnaklar bu menüden pek hoşlanmadılar. Hamsili pilav yenirmiymiş vs . vs. Öyle bir yenir ki, tadına doyamazsınız bence. Küçük bir borcama yaptım bende, çünkü sadece ben yiyeceğim için fazlasına gerek yoktu. Yanında bol  karışık salata ve roka yaptım. Aşçılığım tutu, kalktım bir de irmik helvası yapıyım dedim. Yani anlayacağınız sofrayı donattım yine bu akşam. 
Haydi şimdi nasıl yapmışım bir de ona bakalım.

2 yorum:

Grip Çorbası ( Meyaneli Tavuk Çorbası )

14:23 Dilek'le Mutfakta 0 Comments


Grip Çorbası ( Meyaneli Tavuk Çorbası )
Çocuklarım küçükken hastalandıklarında hemencik yaptığım bu çorba, soğuk algınlığına inanılmaz iyi gelirdi. Güç ve enerji vermesinin yanında  lezzeti de  çok güzel. Kaç gündür ailecek hastayız, ama öyle yatakta geçecek kadar değil. Bu çorbaya Kış çorbası diyebiliriz. Gerçekten kendinizi iyi hissedebileceğiniz faydalı bir çorba olduğunu söyleyebilirim. 

0 yorum:

Tavuk Sote Tarifi

11:31 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Tavuk Sote Tarifi
Bu akşam, bulgur pilavının yanında yaptığım tavuk sotenin tarifini yazacağım.Çok değişik yemeklerden ziyade bilinen ve bizim damak tadımızı yansıtan yemekleri yazmaya devam edeceğim. O kadar çok yemek var ki ve bir o kadar da yemek siteleri var. Benim yaptığım yemekler klasik sayılır. Belki ilerde çok beğendiğim tarifler olursa yapabilirim. 

0 yorum:

Ezo Gelin Çorbası Nasıl Yapılır

16:36 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Ezo Gelin Çorbası
En sevdiğim çorbaların başında yer alan Ezo Gelin Çorbasının tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Ağzımıza layık bu enfes çorbaya ad olan Ezo gelin çok güzel bir kızmış. Antep yöresine ait bu çorbaya isim olan Ezo gelin sanırım güzelliğiyle unutulmaz bir kadın olmasından dolayı vere vere bir çorbaya adını vermişler.

0 yorum:

Kavurma Makarna

15:13 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Kavurma Makarna

Makarna bizim evde en çok pişirilen yemektir. Çünkü küçük kızım makarna canavarıdır. Her gün yenir mi bu yemek canım yaa..Makarnanın her türlüsü makbulümüzdür. Bu tarif sevgili arkadaşım Esra'nın mutfağından.

0 yorum:

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır

20:06 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır
Türk mutfağında pilavsız sofra neredeyse olmazsa olmaz. Pilavı yapmak da maharet ister. Pilav yapmayı çok eskiden değerli bir ablamdan öğrenmiştim. Pirinci kaynar tuzlu suda ıslatmak, sıcak su kullanmak gibi tüyoları vermişti. Ben öyle alıştım ve hep öyle yaparım. Çok az tereyağı koymak da pilavın lezzetini artıran tüyolardan. 
Küçük kızım pilavı çok sever, her gün yapsam yer. Bu akşam kuru fasulye ve pilav var menümüzde. Artan pilavı da atmam, illaki değerlendiririm. Ya yoğurtlu çorba yaparım, ya da kadın budu köfteye katarım. Aslında en kolay yemek pilav bana göre. Kıvamını bildikten sonra mesele yok.

0 yorum:

Etli Kuru Fasulye Yemeği

18:52 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Etli Kuru Fasulye Yemeği
Kuru fasulye yemeğini Türk milleti olarak çok severiz. Ayda bir kaç kere yaptığım yemekler dendir kuru fasulye yemeği. Fasulye alırken Erzincan fasulyesi almaya özen gösteririm. Hem lezzeti hem pişmesi güzel oluyor. Tabi fasulyenin faydalarını da anlatmama gerek yok, siz biliyorsunuz. 
Gelelim yapılışına:

2 yorum:

Şehriyeli Kereviz Çorbası

14:31 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Şehriyeli Kereviz Çorbası
Kerevizi evde yiyen tek kişi olarak ben bu durumdan hiç hoşnut değilim. Kızlarıma bir türlü sevdiremedim şu kerevizi. Mis gibi çorbasını yaptım , şöyle bol limonlu ama yine yemediler. Bu tarifi arkadaşımın annesi, gerçek Egeli bir bayandan aldım. Kerevizin faydalarını bildiğim için, sık sık yapıp yemeye çalışıyorum. Ayrıca çok değişik bir tadı olduğunu düşünüyorum. Lütfen sevin kerevizi ve şimdi bu çorba tarifini deneyin. 

0 yorum:

Ekler Pasta Tarifi

00:01 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Ekler Pasta Tarifi
Bu akşam üstü kızımla bir kafede oturup  çay içelim dedik. İştahlı kızım, kafenin vitrininde gördüğü ekler pastadan da istedi. Tabi ki aldık ve yedik. Dur kızım dedim, ben akşama yapayım sana, uzun zamandır da yapmıyordum  ve bu akşam kızımla birlikte eğlene güle yaptık çok şükür. Bu tarif yıllar önce nereden yazdım bilmiyorum, defterimde yazılı duruyor. O tarife göre yazacağım. Hamur sıkacağım yoktu, ben de kaşıkla şekil verdim.

2 yorum: