Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği

22:46 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği
Patlıcanın her türlüsünü seviyorum ve bildiğim her tarifini yapıyorum. Kızartmadan yaptığım bu tarif çok hafif oluyor, denemenizi öneririm. 

4 yorum:

Şakşuka Tarifi

22:28 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Şakşuka Tarifi
Bu pazar kahvaltısında yaptığım şakşukamı paylaşayım bloğumda, ama benimkisinin altında süzme yoğurt yoktu. Zaten yoğurtlu sevmiyorum.

0 yorum:

Boşnak Böreği Tarifi

21:55 Dilek'le Mutfakta 10 Comments

Boşnak Böreği Tarifi
Börek yapmam için yapılan ısrarlardan dolayı bugünlerde çok yoruldum, çünkü kolum ağrıyor efendim. Ben boşnak değilim ama boşnaklara gelin gidince mecburen öğrendik. Adına çarşaf böreği de derler. Çok güzel oluyor gerçekten ama yapmasını becermek lazım. Ben pek güzel yapamam, bazen denk düşer, güzel olur. Bu da güzel çıkanlardan emin olun. Boşnak böreği çok tanıdık benim soframda...

10 yorum:

Bulgurlu Pazı Dolması

21:15 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

Bulgurlu Pazı Dolması
Pazardan pazı almıştım, ne yapsam diye düşündüm. Aklıma Antalya'lı bir arkadaşım geldi ve hemen onu aradım. Onlar bulguru çok kullanırlar yemeklerinde ve bana bulgurlu dolmasını yapmamı önerdi. Yani tarif ondan, yapması benden. Bugün de bana geldiler arkadaşlarım, hep beraber yedik. Çok beğendiler, umarım siz de beğenirsiniz. İki gündür bir şey paylaşamadım bloğumda, ama yaptığım yemeklerin fotolarını çektim. Ben yazayım, hatırları kalmasın. Bana kafayı yedin diyorlar, neden mi.. aklım fikrim yemek yapmak, yazmakmış..Bu da bir hobi arkadaşlar, çok görmeyin. Aslında ben ölünce kızlarım bakar ve yemek tariflerime ihtiyaçları olur diye düşünerekten başladım blog yazmaya. Asıl yapmak istediğim hayata dair yazılar yazmaktı, bakalım ne zaman ilham gelirse o zaman yazacağım. Sevgiler herkese..

3 yorum:

Domates Soslu Patlıcan Ve Biber Kızartması

15:09 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Domates Soslu Patlıcan Ve Biber Kızartması
Yaz geliyor yavaştan, içimize güneş doğuyor, sofralar renkleniyor. Ben de ekmeğimi banarak yediğim domates soslu kızartmamı yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim. Aman ekmeğiniz iki dilimi geçmesin ve mutlaka çavdar veya tam buğday ekmeği olsun.

4 yorum:

Tarator Soslu Kabak Kızartması

14:20 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Tarator Soslu Kabak Kızartması
Taratorun kabak kızartmasıyla buluşması işte budur arkadaşlar...

0 yorum:

Tarator Soslu Patlıcan Biber Közlemesi

13:49 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Tarator Soslu Patlıcan Biber Közlemesi
Yazın yemesi daha güzel olan bu mezeyi, bir hafta buzdolabında saklayabilirsiniz. Benim yaz soframın baştacı diyebilirim. Tarator sosu çok seviyorum ve her sebzeye de yakışıyor bence.

0 yorum:

Sigara Böreği Tarifi

01:23 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Sigara Böreği Tarifi
Malumunuz bu böreği herkes bilir. Ben hemen hemen her hafta pazara gider, köylülerin yaptığı yufkalardan alırım ve İzmir'in o güzel lor peyniriyle sararım sigara böreklerimi. Saklama kabında aralarına jelatin koyarak istifler, buzluğumda muhafaza ederim. Aniden bir misafirim gelince çıkarıp kullanmak için ya da pazar kahvaltılarında soframa zenginlik yaparım. Sanırım bu tadı hepimiz seviyoruz..

4 yorum:

Makarna Salatası

00:49 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Makarna Salatası
Benim evimde makarna çok pişer. Çünkü kızlarım adeta bir makarna canavarı gibiler. Bu konuda benden daha iyi makarna ve sosları yapıyorlar. Evde yoktum ve bugün eve geldiğimde dünden kalan bir tabak makarna vardı. Kızlar pişirmiş ve artmış. Kıyamadım atmaya ve üzerine kaynar su döktüm, sonra da soğuk suda yıkadım ve salata kasesine koydum..gerisi size kalmış..

0 yorum:

Erişteli Yeşil Mercimek Yemeği

00:28 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Erişteli Yeşil Mercimek Yemeği
Babamın sofrasından kalanlardan bir tat bu, öyle tanıdık ve öyle sıcak geliyor ki bana. Okuldan eve geldiğimde annemin en sık yaptığı yemeklerdendi. Çok iyi besledi analarımız bizleri, kemik sularıyla yapılan çorbalar, yemeklerle büyüdük. Şimdi her besinde zararlı maddeler var ve yemeye korkar olduk. Nerden bu konuya geldimse.. Yeşil mercimeğin değişik bir tadı var benim mide mutfağımda. Tabiri buysa mide mutfağım öyle her besini sevmez ama mercimeğin o kokusu beni çocukluğuma, anılarıma götürür. Bu çorbayı mı desem, yemek mi desem, iki tabak yedim sıcak sıcak..ohh yarasın ! Hadi kızlar bakın şimdi tarifine nasıl pişiyormuş.

2 yorum:

Şipşak Poğaça

21:11 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Poğaça
Hemencik şipşak yoğurdum ve yaptım. Tarifi uydurma vallahi, çünkü mutfakta ne varsa onlarla yaptım. Ceren   hepsini folyoya sardı ve yarın işyerinde yiyeceğini söyledi. Bakın nasıl yaptım....

4 yorum:

Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır

23:51 Dilek'le Mutfakta 16 Comments

Etsiz Çiğ Köfte 
Çiğ köfteyle tanışmam 20'li yaşlarda oldu. Ben bir Karadenizli olarak hamsiden ve mısırdan başka bir şey bilmezdim. Yok yok şaka tabi ki..İnce bulgurdan bildiğim tek şey kısırdı. Çiğ köfteyi de hazır alır yerdim. Yine çocuklarım sayesinde onu da yapmayı öğrendim. Çünkü küçük kızım , bildim bileli bu lezzeti çok seviyor, sanki aş eriyor çiğ köfteye. Mecburen öğrendik yani, zor bir şey değil, sadece yoğurmak için güçlü kollar lazım. 

16 yorum:

Bayat Ekmek Köftesi ( Fakir Köftesi )

21:05 Dilek'le Mutfakta 9 Comments

Bayat Ekmek Köftesi ( Fakir Köftesi )
Bayat ekmekleri değerlendirme konusunda her kes bilinçli olmalı. İsrafın önüne geçilmeli, yazıktır, günahtır. Çok üzülüyorum ekmek çöpe atılınca. Bayatlayan ekmekleri bir şekilde değerlendirelim. Bir tarif gördüm, ekmekten helva bile yapmışlar. Ben her zaman yaptığım ekmek köftesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bayatlayan ekmekleri öğütün ya da fırınlayın, buzluğa atın, lazım olunca alın kullanın. 

9 yorum:

Unlu Patlıcan Kızartması

20:28 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Unlu Patlıcan Kızartması
Patlıcanın her türlüsünü severim ve soframda sık sık çeşitlerini yaparım. Kızartması sağlığa zararlı olsa da yoğurtla yiyorum, sanki yağını alacak sanıyorum. Tabi öyle bir şey yok, kendimi kandırıyorum. Aslında kalori değeri çok düşük ama kızartınca bu oran baya bir fırlıyor. Haftada bir kez kızartma yemekte bir zarar yok, yeter ki aşırıya kaçmayalım. Patlıcanın sinirlere iyi geldiğini biliyor muydunuz..Evet, gerçekten de öyle ve bunu yanında daha bir çok faydası olduğunu söyleyebilirim. Çok önemli bir şey daha söyleyip sonra tarife geçmek istiyorum. Patlıcan nikotin ihtiyacını karşılayabiliyor ama öyle sandığımız kadar değil tabi. 9 kilo patlıcanda bulunan nikotin bir çöp sigarada bulunuyor. Sonuçta o kadar patlıcan yiyemeyiz. Böbreklerin iyi çalışması için patlıcan yiyin.

0 yorum:

Mutfak Ve Ben

13:28 Dilek'le Mutfakta 10 Comments

Mutfak ve Ben

10 yorum:

Rus Salatası

09:59 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Rus Salatası
Bu salata bizim mutfağımızdan değil gibi görünse de bence çok tanıdık. Ne var yani patatesi, havucu, bezelyeyi mayonezle karıştır, koy tabağa ve al sana salata. Biz de süzme yoğurtla yaparız, turşu da doğrarız. Fakat bu tarifte turşu da yok, yoğurt da. Ben hazır garnitürle yaptım, siz isterseniz kendiniz haşlayıp yapabilirsiniz. Bir de içine haşlanmış yumurta koyup, salatayı rulo sarmaya çalıştım, pek beceremedim ama görüntü fena olmadı. Ayrıca hemen belirteyim, salatanın bu halini Ayşegül'ün Mutfağı'nda gördüm ve denemek istedim. 

2 yorum:

Kuzu Etli Kapama

22:00 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Kuzu Etli Kapama
Yine çocukluğumdan gelen bir lezzetle buluşturacağım sizi. Özellikle kurban bayramlarında, annemin yaptığı bir et yemeğiydi aklımda kalan. Şimdi et almak biraz zor olduğu için, yine kurban bayramlarını bekleyeceğiz. Komşum adaklık kuzu kesmiş, payımıza düşenle kapama yapayım dedim. Bu arada Allah kabul etsin. Çok lezzetli olduğu kesin, sizi bilmem ama benim ailemde, soframızda olan yemeklerden di. Yapılışını tekrar arayıp sordum anneme, belki bir şeyi eksik olur diye. Buyrun soframıza, şu an karşımda kızım afiyetle yiyor. 

4 yorum:

Bisküvili Portakal Jölesi

14:20 Dilek'le Mutfakta 7 Comments

İki gündür bloğumla ilgilenmiyorum, gezmek daha güzel geldi açıkcası. Biraz gezdim, hava aldım, arkadaşlarımla vakit geçirdim. Portakal mevsimi bitmeden, portakallı bir tarif daha yapmak istedim. Sakarya'da otururken, karşı komşum Nuran hanımdan almıştım bu tarifi. Kolay olduğu için denemenizi tavsiye ederim. Siz kendinizden de bir şeyler katarak değişiklik yapabilirsiniz. Örneğin, çikolata sos ilave edebilirsiniz, ya da krem şantiyle süsleyebilirsiniz. Haydi yapalım..
Bisküvili Portakal Jölesi

7 yorum:

Kıymalı Biber Dolması

22:19 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Kıymalı Biber Dolması
En sevdiğim yemeklerin başında biber dolması geliyor, ister etli, ister zeytinyağlı..bayılıyorum biberin pirinçle buluşmasına. Biber dolmasını en güzel rahmetli kayınvalidem yapardı. Ben de ondan öğrenmiştim yapmasını. Zaten dedim ya yemek yapmayı bilmeyen ben, kısa zamanda her türlü yemeği yapabilir oldum. Bu duruma ben bile çok şaşırdım, neden mi ..ben öyle evde yemek yapacak, soğan doğrayacak bir kız değildim. Ama yemek yemeyi seven bir aileye gelin gidince işler değişti. Bir de demek ki ben  de seviyormuşum yemek yapmayı ve de yemeyi.. Yine çok konuştum galiba, gelelim yemeğimizin tarifine. Bu tarif Bakiye Sultan'dan bana emanettir, başkasını tanımam. 

4 yorum:

Pirinçli Yoğurt Çorbası

17:59 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Pirinçli Yoğurt Çorbası
Türk mutfağının vazgeçilmeyen, çok bilindik çorbalarından biri olan yoğurt çorbasını, hazır yapmışken fotoğraflayıp yayınlamak istedim. Geriye dönüp baktığımda, bu çorbanın nasıl yapıldığını öğrendiğim kişi ve yer aklıma geldi. Eskişehir'e kızımı ziyarete gittiğimde, Kütahya'lı bir kız arkadaşı bize bu çorbayı yapmıştı çabucak ve ben de o gün ondan nasıl yapıldığını öğrenmiştim. O güne kadar yapmıyor muydum..? Yapıyordum ama bu tarif bana daha pratik gelmişti. Her neyse, nasıl öğrendim se öğrendim, gelelim tarifine. Bu arada çorbalara kafayı taktım, çorba da çorba..

0 yorum:

Ev Makarnası

14:29 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Ev Makarnası 
Dün ne yapsam akşama diye düşündüm, evde de hiç sebze kalmamış. Hadi yine hamur işi dedim, kızlar da seviyor ve başladım hamur yoğurmaya. Makarna hamuru yapıp kesip, biçip fırınladım ve kıymalı harçla süsleyip sofraya servis ettim. Kızlar bayıldı tabi, bir de çok doyurucu oldu. Büyük kızım diyette aslında ama dayanamadı bir tabak yedi. Bu aralar yemek yapasım yok nedense, uyduruk şeylerle idare ediyorum, napıyım canım istemiyor yemek yapmak. Bu güzel havalarda gezmek daha ilgi çekici geliyor bana. Siz yine de bu tarifi deneyin, çok doyurucu ve leziz. Fazla yemeyin, bir küçük kepçe yeter..

2 yorum:

Kıymalı Tarhana Çorbası

20:34 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Kıymalı Tarhana Çorbası
Hasta olduğum zamanlarda ilk canımın istediği çorba, tarhana çorbasıdır. Şimdi bir kase yedim ve kendime geldim. Bu kış hep hastayım ve yazın gelmesini dört gözle bekliyorum. Tarhanayı kendim yapıyorum ben. İlerki zamanlarda nasıl yapıldığını da göstereceğim. İçinde çok vitamin var ve ben çocuklarıma haftada iki gün yedirirdim.Tarhana çorbasını kıymalı ve biberli seviyorum, başka baharat da atmıyorum içine. Siz isterseniz atabilirsiniz. İnanın yemeklerin en güzeli çorba, hem sağlıklı hem leziz çorbalar yapın, ailenize sevdiklerinize yedirin. Kısacası çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. 

0 yorum:

Soğan Salatası

18:12 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

Soğan Salatası
Soğanı inanılmaz çok seviyorum ben. Bünyem sanki istiyor onu, ye diyor. Soğanın faydalarını bilmeyen yoktur, şimdi yazmama gerek yok, çünkü herkes biliyordur. Kokusunu sevmeyenler olabilir tabi ama akşamları yiyin sizde. Mesela bir balığın yanında, bir kuru fasulye yemeğinin yanında, ne bileyim hemen hemen  tüm yemeklerle yiyebilirsiniz. Tatlılar hariç tabi..Özellikle sigara içenler, sofranızdan soğanı eksik etymeyin derim ben.

1 yorum:

Antep'in Acılı Domates Ezmesi ( Ezme )

17:42 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Antep'in Acılı Domates Ezmesi ( Ezme )
Çok sevdiğim bir mezedir, bütün yemeklerin yanında yiyebilirim. Bizim özel sosumuz diye adlandırıyorum ben. Antep yöresinin yemeği olmasına rağmen, her yerde yapıldığına eminim. Yapımı gayet kolay bence ve buzdolabında kavanozda bekletibiliyorsunuz. Eğer acıyı sevmiyorsanız acısız da yapabilirsiniz.

0 yorum:

Bahirane (Pancarlı )Süzme Yoğurtlu Meze

17:18 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Bahirane Süzme Yoğurtlu Meze
Arkadaşım Bahir, çok güzel yemekler ve mezeler yapar. Bu tarife onun adını koydum. Hemen hemen her sofrasında bu meze vardır. Süzme yoğurdu sevenler, pancar suyuyla olan görünümü nü de seveceklerdir eminim. 

0 yorum:

Patates Salatası ( Avusturya Usulü )

16:59 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Patates Salatası ( Avusturya Usulü )
Dün akşam sevgili arkadaşım Birgül ve eşi yemekte bendeydiler. Gelirken boş gelmemiş arkadaşım ve kocaman borcama patates salatası yapmış. Kendisi Almanya'da büyümüş ve bu tarifin Avusturyalıların tarifi olduğunu söyledi. Tarifi çok basit, fotoğrafladım bende bir anı kalsın diyerek. Arkadaşıma tekrar teşekkür ediyorum. Bugün öğlen menümde bu salata vardı ve afiyetle yedim.

0 yorum:

Nuraniye Tarifi

15:37 Dilek'le Mutfakta 8 Comments

Nuraniye 
Kabaktan yapılan bir meze ve sarımsakla yoğurdun enfes tadıyla karışıp şöyle bir yayılıyor servis tabağına. Bu tarifi de Zonguldak'ta yaşayan annemin arkadaşından öğrenmiştim.  Adını neden Nuraniye koymuşlar, bilmiyorum doğrusu. Galiba Nuran isminde bir kadın yapmış...) Yaz, kış yaptığım bir mezedir. İllaki içki sofrasında olması gerekmiyor tabi. Sofranızda bir çeşit, çatalınızı daldıracağınız alternatif bir tat olarak düşünelim. Kabağın ne kadar faydalı olduğunu da bilerek sık sık yapmamızda fayda var. 

8 yorum:

Portakal Kabuğunda Vişneli Jöle

13:56 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

Portakal Kabuğunda Vişneli Jöle
Geçenlerde pek seyretmediğim bir kanalda bir yemek programına takıldım tesadüfen. Berna Gürşen hanımefendi pek güzel yemekler yaptı, anlattı, doğrusu hayran kaldım. Onun tarifinden yaptığım bu tatlıyı bloğumda paylaşmak istiyorum. Aylin çok sevdi ve hemen hemen hepsini o yedi. Ben kahvemi yudumlarken, siz  de portakalın içini oymaya başlayın.

1 yorum:

Soğanlı Etli Pilav Tarifi

18:46 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

Soğanlı Etli Pilav Tarifi
Soğanlı pilavı ilk defa kayın validem yapmıştı, o zaman yemiştim. Çok farklı gelmişti o zaman bana tadı. Onlar tavuklu pilava soğan koyuyorlardı. Ben de daha zaten yemek yapmayı hiç bilmiyordum, yemeğe soğan konulduğundan dahi haberim yoktu, o derece yani. Pilavı kuzu etiyle yaptım ve fotoğrafladım, şaheser olmuş. Soğan ve etin suyu çok lezzet veriyor pilava. Düğünlerde, özel günlerinizde yapacağınız bu pilavın tarifi çok kolay. 

1 yorum:

Çokokremli Kurabiye

15:59 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Çokokremli Kurabiye
Azerbaycan'lı arkadaşım Sabina Safarova bana bu tarifi gönderdi ama ben pişirme yöntemini farklı yaptım. Çünkü o demir bir pişirme tavasında pişiriyor bu kurabiyeyi. Benim evimde öyle bir alet olmadığı için mecburen fırında pişirdim, gayet de güzel oldu. Demir ceviz tavasıymış ve ocakta pişiyormuş. Değişik oldu diye düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim. 

0 yorum:

Sütlaç Nasıl Yapılır

13:39 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Sütlaç
Sütlü tatlıları hamurlu tatlılardan daha çok seviyorum. En güzeli de bence sütlaç tatlısı. Annemden bile güzel yapıyorum, aman duymasın sakın, ama o biraz sulu yapıyor. Ben tam kıvamında yapıyorum, ne çok sulu ne de çok katı. Tek sorunum bir oturuşta 3 kase filen yiyebiliyorum. Sütlacın tarifi çok basit, bilmeyenler buraya gelsin ve öğrensin lütfen. Bu bilmeyenler kısmı da bence yeni nesil gençler. Haydi bakalım yeni evlenenler, eşlerinize güzel bir geleneksel sütlaç tatlısı yapın. Kolay gelsin şimdiden.

0 yorum:

Şekerli Kurabiye Tarifi

12:42 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Şekerli Kurabiye Tarifi
Bu kurabiye annemin kurabiyesi. Dayanıklı olduğu için çok yapabilir ve buzdolabında saklayabilirsiniz. O kadar çok çeşitli kurabiyeler var ki..ama kullanılan malzemeler genelde aynı. Ben çok kuru olanları sevmiyorum, biraz yumuşak olmalı.

0 yorum:

Zeytinyağlı Börülce Yemeği

22:06 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Zeytinyağlı Börülce Yemeği
Fasulyegillerden bir bitki olan börülcenin ne çok faydası varmış, bilmiyordum doğrusu. Göbek kısmı kara olduğu için , karnıkara da deniliyormuş. Bol C vitamini ve bitkisel protein, ayrıca azot ve nişasta da içeriyor. Göğüs ve akciğere , idrar tutukluğuna, anüs kaşıntısına iyi geliyormuş. Cinsel arzuyu artırıyor, yanıklara sürülürse iyi geliyor, Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürüyor, kansızlığı da iyi geliyormuş. Daha ne olsun..Bundan sonra daha sık yiyeceğim. Bakliyat dolabımda yazdan kalma bir pişirimlik vardı. Bugün yemeğim yoktu, ben de börülceyi pişireyim dedim. Aman bir de güzel oldu ve hemen bitti. Haydi şimdi nasıl yapılıyor bir bakalım.

0 yorum:

Erzurum Aşotu Çorbası

22:14 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Erzurum Aşotu Çorbası 
Erzurum ilimizin meşhur çorbasıdır aşotu çorbası. Ben bir Karadenizli olarak bu tarifi Erzurum'lu bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Çok uzun zaman oldu tabi komşumdu kendisi, haftada iki gün yaparlardı bu çorbayı ve her yapışında bana da getirirdi. Tarif ondan yapması benden. Çok sık olmasa da arada bir yaptığım bir çorbadır. Çorbanın özelliği, piştikten sonra üzerine koydukları aşotu. Buralarda pek yok ama Erzurum'da aşotunu kavanozlara tuzlayıp koyarlar ve çorbalara katarlar. Ben aşotu yerine kuru nane ve reyhan otu kullandım. Bir de soğanı kavururken salça da koydum. İnanın çok yedim midem şişti, siz benim gibi yapmayın. 

0 yorum:

Kadınlar Günü Pastası ( 8 Mart Keki )

18:43 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Kadınlar Günü Keki ( 8 Mart Keki )
Yarın 8 Mart Kadınlar Günü. Tam bende bugün için özel bir yemek yapayım dedim , imdadıma Azerbaycan'lı bir arkadaşım yetişti. Kendisi Adapazarı'nda oturuyor ve orada bir Türkiyeliye aşık olmuş evlenip buralara gelmiş. Gülercim çok güzel Azeri yemekleri yapar. Bugüne özel ablası Sabina Safarova bize 8 Mart pastası yapmış. Biraz değişik, çünkü arasına sürdükleri krema  ya da bizim bildiğimiz krem şantiden farklı bir malzeme kullanmış. Adı Moloko,  Azerbaycan'da evin altındaki bakkala sorsan alabileceğin, orada herkesin çok tükettiği bir sütlü malzemeymiş. İçinde sadece şeker ve süt bulunan fakat içindeki su çektirilerek bal kıvamına gelmiş tatlı bir içecek, pek de içeceğe benzemiyormuş, tuhaf bir şey diye adlandırıyor. % 100 değil, % 180 süt içiyorsunuz. Çok da kilo aldırırmış söyliyim. Tabi biz Türkiye'de bu Moloko denen şahane şeyi bulamayız. O yüzden size başka tarifle yazacağım. 
Bu arada tüm emekçi kadınlarımızın Kadınlar Gününü kutluyorum ve kadının ezilmediği, hak sahibi olduğu, şiddetten uzak, hür ve onurlu yaşayabileceği bir dünya , yaşam diliyorum tüm içtenliğimle. Dilemekle olsaydı diyorum ama umut etmekten başka yapacak bir şey yok derken, haklarımızın peşinde inatla durmalı, kendimizi her daim yetiştirmeye devam etmeliyiz. Sessiz kalmadan, geleceğe güvenle bakarak..

4 yorum:

Havuçlu Kek Tarifi

21:34 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Havuçlu Kek Tarifi
Bir akşam eve geldik, vakit bir hayli geçti. Canımız nasıl tatlı istiyordu bilseniz. Nedeni de bir kafenin vitrininde gördüğümüz kek dilimleriydi. Çok canım istedi ama almadım ve ben eve gidince yapıp yeriz dedim. Bir dilimine onca parayı verene kadar daha ucuza maledip yeriz dedim. İyi demişim ama, kek de bir güzel oldu sormayın..acele yapılan yemekler daha güzel oluyor. Tarifini her zamanki kek tarifime süt yerine soda koyup yaptım. bol ceviz, tarçın  ve havuçla mükemmel oldu.

0 yorum:

Fırında Peynir Soslu Ekmek Dilimleri

21:07 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Fırında Peynir Soslu  Ekmek Dilimleri
Bugünlerde bayat ekmeği değerlendirmek için bir çok kampanya ve reklam görüyoruz. Ben her zaman ekmek israfına karşı oldum. Özellikle çocuklara bayat ekmek yediremiyoruz. Çöpe atılan her bir dilimi düşünmeli bence. Dünyada o kadar çok aç insan var ki. Bunu düşünerek bayat ekmekleri değerlendirmemiz gerekiyor. Şahsen ben ekmeği az yiyen biriyim ve buğday ya da çavdar ekmeğini tercih ediyorum. Onların da bayatlarından faydalanıyorum ve yeniden yenir hale getirmeye özen gösteriyorum. Hiç bir şey yapamasam kızartıp blenderdan geçirip galeta ununa çeviriyorum. Çocuklarım küçükken özellikle pazar sabahları yaptığım bu leziz ekmek dilimlerini herhalde her anne yapıyordur. 

2 yorum:

Tavuk Harçlı Akıtma Tarifi ( Krep Tarifi )

20:38 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Tavuk Harçlı Akıtma
Akıtmayı çocukluğumdan beri çok severim. Annem çok yapardı sabah kahvaltılarında. Ben küçük kızıma sevdiremedim ama. Akıtmayı her türlü deneyebilirsiniz, yani içine her türlü malzeme koyabilirsiniz. İster tatlı ister tuzlu, her ikisi de güzel oluyor bence. Ben bugün içine, kemiksiz beyaz tavuk etinden sos yaptım ve pişirdiğim akıtmalara sarıp dürüm yaptım. İçine reçel ya da sarelle sürün, meyve dilimleri koyun, ya da tavuklu harçlar, kıymalı, peynirli vs. Şimdi tarifine bakalım, gerçi çoğu hanım biliyordur bu tarifi..

0 yorum:

Süzme Yoğurtlu Meze

19:44 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Süzme Yoğurtlu Meze
Aydın ilimizin süzme yoğurdunun tadı bir başkadır. Aydın'a gittiğimde sabah kahvaltısında bile bu tarifi yapıp yiyorlar. Ben bu tada bayıldım, hakiki zeytinyağı ve pul biberle yapılan meze mi desek atıştırmalık mı desek, adını koyamadım. Yani akıl edip bunu yapmamışım diye de kendime kızdım.

0 yorum:

Fırında Bezelyeli Köfte Tarifi

19:23 Dilek'le Mutfakta 2 Comments





Fırında Bezelyeli Köfte
Dünürlerim geldi dün yemeğe, bende bir telaş vardı ki sormayın. Evi mi temizleyeceğim, yemek mi yapacağım şaşırdım kaldım. Kollarımda ağrıyor bu sıralar, tenisçi dirseği hastalığı mı dır ne dir..Bütün gücümü topladım ve işe koyuldum. En pratiği köfte patates yapmak geldi ve yine güzel bir sofra donattım, pilavıyla çorbasıyla, salatasıyla. 

2 yorum: