Phali ( ıspanaklı, Cevizli, Sarımsaklı Meze )

14:46 Dilek'le Mutfakta 11 Comments

30-11-2014


Phali ( ıspanaklı, Cevizli, Sarımsaklı Meze )

Bu nefis mezeyi bir siteden görüp bir yere not etmiştim. Sevgili Gönül Şamil Kızı hanımın tarifinden esinlenip yaptım.  Phali adını araştırdım fakat hep kuzu etli bir yemek tarifiyle karşılaştım ve bulamadım. Sanırım bu cevizli , sarımsaklı karışıma bu ad veriliyor. Bu tarifi mutlaka deneyin inanılmaz güzel ve değişik bir lezzet. En önemli özelliği içinde bolca baharat bulunması, ayrıca baharat olarak tarifinde Gürcülerin vazgeçilmez baharat karışımı khmeli-suneli olmazsa olmazıymış. İçinde çemen tohumu ve yaprakları, kişniş, kekik, karabiber, dereotu, defne yaprağı, nane ve dahası bulunan kokulu bir baharat karışımı. Benim evimde bu baharat karışımından olmadığı için içindekilere yakın olan baharatlardan koydum bende. Gerçekten çok beğendim ve denemediyseniz denemenizi şiddetle öneririm. 

11 yorum:

Kıymalı Patatesli Çıtır Çörek

13:55 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

29-11-2014


Kıymalı Patatesli Çıtır Çörek
Bu güzel çörekleri kızımın evine gittiğimde ona sürpriz olsun diye yaptım. Kızım çalıştığı için akşama eve geldiğinde yemeği olsun istedim, arada bir gider yemeğini yaparım, o da damadım da bayılır tabi. Çok kolay ve pratik bir tarif bu, bir saatinizi almıyor bile, haydi sizde hemen yapmaya koyulun. 

4 yorum:

Karadut Soslu Renkli Minik Pasta

20:06 Dilek'le Mutfakta 6 Comments

28-11-2014

Karadut Soslu Renkli Minik Pasta
Renkli top keklerimden artan kek karışımından yaptığım bu küçük pasta pek lezzetliydi.

6 yorum:

Muffin Kalıbında Üç Renkli Top Kek

16:26 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

29-11-2014

Muffin Kalıbında Üç Renkli Top Kek
Beş çayına hazırlayabileceğiniz nefis top keklerle moralleri düzeltelim, ne de olsa yemek yemenin mutluluk verici bir salgılama özelliği var. Kekin yapım aşamasında biraz bulaşık çıkıyor fakat sonucu görünce buna değer diyorsunuz. Nefis, yumuşacık kek toplarıyla kendinizi ve sevdiklerinizi mutlu edin.

2 yorum:

Akdeniz Usulü Karnabahar Salatası

21:20 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

27-11-2014


Akdeniz Usulü Karnabahar Salatası
Enfes bir salatayla sofralarınıza renk katın.Bunun için gerekli malzemelerin başında karnabahar geliyor, gerisi evde ne var sa yeşillik vs. Malzemelerin miktarını siz dilediğiniz kadar koyun. Çok lezzetli bir salatayla bir öğününüzü geçiştirebilirsiniz.

4 yorum:

Kabaklı Omlet Tarifi

11:26 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

26-11-2014


Kabaklı Omlet Tarifi
Kahvaltı için yapabileceğiniz çok lezzetli bir omlet yapmaya ne dersiniz. Hem kolay hem nefis bir tadı var. Eğer kabak seviyorsanız bu omlete bayılacaksınız,, zevkli bir kahvaltı sizi bekliyor. 

0 yorum:

Modamımoda: KAHVALTI SETİ ÇEKİLİŞİME BUYRUN:) (SON KATILIM TAR...

00:18 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Modamımoda: KAHVALTI SETİ ÇEKİLİŞİME BUYRUN:) (SON KATILIM TAR...: Merhabalar:) Yeni bi çekiliş başlatıyorum,Keramika Tatlı Düşler Kahvaltı setini siz de kazanabilirsiniz.Bunun için yapmanız gereken; ...

0 yorum:

Karnabaharlı Kaygana Tarifi

17:28 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

25-11-2014


Karnabaharlı Kaygana
Bilindiği üzere kaygana bir Karadeniz yemeğidir. Mısır unuyla yapıldığı için Karadenzililere özel bir lezzettir. Karnabaharı bu lezzetin içine katarsak bakın bakalım nasıl bir tat çıkıyor ortaya..Karnabaharın tavası adıyla yazılan bir tarif üzerine ben bu tarifi biraz değiştirip kayganaya çevirdim diyebilirim. Mutlaka bu nefis tarifi deneyin. Sadece bu tabakla sofradan doyup da kalkacaksınız..Hem pratik, hem güzel, hem sağlıklı ve kalorisi az..daha ne olsun arkadaşlar..

2 yorum:

Acuka,Muhammara,AcılıKırmızı Biber Sosu Yapımı

11:25 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

23-11-2014


Acuka ( muhammara, Acılı kırmızı Biber Sosu )
Evde biber salçanız var sa, hele bir de ev yapımı ise 5 dakikada hazırlayacağınız nefis bir kahvaltılık tarifim var size.. Biz bunu biber salçası yaptığımız ekim aylarında mutlaka yaparız. Marmara bölgesinde adı acuka olarak bilinir. Kime sorsanız öyle bilir, fakat Antalya'da yaşayan çok sevgili blogger arkadaşım Nursevin hanım bloğunda yayınlamış ve ben gördüğümde bu bizim acukamız dedim. Onlar muhammara diyorlar. Bir kaç detayı farklı geldi, mesela biz peksimet ya da galeta unu koymayız. Bir de limon suyu, nar ekşisi de koymayız. Fakat ben Nursevin hanımı dinledim ve koydum, tadı daha güzel oldu. Bir de acuka baharatı diye bildiğim özel karışım bir baharat konulur. İçinde çemen bulunan ve daha bir çok çeşit baharatlarla birlikte değişik bir kokusu vardır. Baharat satan dükkanlarda bulunur. Küçüklüğümden beri bu lezzeti çok iyi tanırım. Hatta tam tadında olmazsa pek de hoş gelmez bana. O baharat olmazsa olacak, artı bir de annem içine katı yağ koyardı. Ben koymayı tercih etmiyorum, zeytinyağı en güzeli bence. Ege'de ve Akdeniz'de salçayı sade olarak ekmeğin üzerine sürüp kahvaltılık çeşit yaparlar. Biz içine biraz da domates salçası ilave ederiz. Yani esasında salçanız kaliteliyse içine koyacağınız bir kaç malzemeyle çok leziz bir kahvaltılık çeşidi elde edersiniz, hem de 5 dakikada..

2 yorum:

Zerdeçallı Tavuk Köftesi

14:48 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

21-11-2014


Zerdeçallı Tavuk Köftesi
Bugün bu nefis tavuk köftelerini pişirdim, soframda ziyafet havası esti. Tavuk köftesini bana sevdiren Sakarya'da sürekli alışveriş yaptığım Özlem Tavukçuluk'u anmadan edemeyeceğim. Kulakları çınlasın. O zamanlar yemek yazarlığım yoktu, olsaydı kesin yazardım bu tarifi. Pek meşhur olmuştu bir ara tavuk köftesi, dana eti yemeyin diye feryat ediyorlardı fakat daha sonra tersine döndü bu sefer tavuk eti yemeyin oldu. Ne yiyeceğimizi şaşırdık doğrusu.. Tarifi benim tavukçumdan yapması benden..Uzun zamandır yapmıyordum iyi geldi soframıza renk getirdi. Siz de mutlaka bu güzel köfteyi deneyin. En az dana eti kadar güzel oluyor emin olun. 

4 yorum:

Mürdüm Eriği Reçeli

18:19 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

20-11-2014


Mürdüm Eriği Reçeli
Bu güzel reçeli geçen yıl yaptım fakat bloğuma koymamıştım. Hala dolapta yarısı duruyor, dün sabah kahvaltı masasına koydum, aman bir hoşuma gitti..neden ben bunu bitirmemişim dedim. Bazen yapıyor unutuyorum yemeye. Durdukça daha koyulaşmış, pestil kıvamına gelmiş neredeyse. Ekmeğin üzerine sürüp yemeye doyamadım. Hala pazarda, manavda mürdüm eriği var, biraz pahallanmış ama..Buzluğu karıştırsam belki de bir poşette hala vardır. Şimdi size tarifini vereyim buyrun.

3 yorum:

Patlıcan Sarığında Domates Soslu Spagetti Makarna

15:03 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

16-11-2014


Patlıcan Sarığında Domates Soslu Spagetti Makarna   
İnstagram'da görüp de hazırladığım bir sunum, sizce de harika görünüyor değil mi..Yemek yapmak ayrı bir maharet, ona tat vermek de öyle ama sunum gerçekten yaratıcılık gerektiren bir özellik.  Ben zevkle yaptım ve yedim..Denemenizi öneririm özellikle özel konuklarınız bayılacak. 

0 yorum:

Çikolata Soslu Muzlu Rulo Pasta

18:51 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

18-11-2014

Çikolata Soslu Muzlu Rulo Pasta
Bu pastayı kızımın doğum günü için yaptım. Pandispanya kısmını tezgaha düşürdüm sararken, o yüzden biraz yamuk oldu, düzeltemedim. Fakat tadı mükemmel oldu her zamanki gibi. Aceleyle iş yaptığım zamanlar mutlaka bir aksilik oluyor. Siz yaparken daha dikkatli sararsınız, acele etmeyin emi..Muzlu rulo pasta yapmak hiç zor değil arkadaşlar püf noktalarına dikkat ederseniz gayet güzel oluyor. süslemek ise zevkinize kalmış mesela ben yukarıdaki haline biraz da karışık sos döküp nar taneleriyle süsledim. Görünüş itibariyle pek güzel olduğunu söyleyemem, sonuçta bir pasta uzmanı değilim..Bir annenin kızlarına yaptığı kadar..sevgiler herkese..Kıızımın da doğum gününü bu pastayla kutluyoruz..İyi ki doğdun Aylin, iyi ki varsın..sen çok yaşa..

4 yorum:

Annesinin Ton Ton Ton Tooon Pon Pon Pon Poooon

01:41 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

18-11-2014
Bu güzel kızı ben doğurdum...:) Bugün 18 kasım.. üçüncü çocuğumun doğum günü.. 

DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN BİTANEM , HAYATIN BOLLUK BEREKET İÇİNDE GEÇSİN, SAĞLIK VE AFİYETLE YAŞA, MERHAMETİNLE GÖNÜLLERİ FETHETMEYE DEVAM ET, SEVGİNLE ETRAFINDAKİLERE IŞIK SAÇ, AKLINLA HAYATINA HÜKMET, SEN BENİM GÜZEL KIZIM HAYATINI DOLU DOLU YAŞA, KORKULARIN OLMADAN, ANIN TADINI YAŞA, ÖZEL BİR KIZ OLDUĞUNU UNUTMADAN AMA MÜTEVAZİ KALARAK..SEVMEKTEN DAHA ÇOK SEVİLEREK GEÇSİN HAYATIN. SENİ ÇOK AMA ÇOK SEVİYORUM...SEN ÇOK YAŞA..

4 yorum:

Cennet Hurması ( Elması ) Faydaları, Marmelatı

16:11 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

17-11-2014

Cennet Hurması





Cennet Hurması
Memleketim Trabzon'da yetişen ve çokça bilinmeyen bir meyveden söz etmek istiyorum. Açıkçası mutfaklarımızda bir elma portakal kadar yenilmeyen, faydasını ve tadını bilenlerin tercih ettiği çok güzel bir meyve aslında. 

3 yorum:

Yoğurt Soslu Salçalı, Soğanlı Patates Kavurması

17:16 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

16-11-2014


Yoğurtlu Patates Kavurması
Canım mutfağa gidip stres atmak istedi, ne mi yaptım..tabi ki yemek..Patates kavurması olsun dedim şöyle bol salçalı, soğanlı eskiden annemin yaptığı gibi, okul dönüşlerinde yediklerimizden. Yapımı basit, tadı nefis ee daha ne olsun..

2 yorum:

Kiremitte Köfte Tarifi

15:20 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

15-11-2014


Kiremitte Köfte Tarifi
Köfteyi kiremitte pişirmeyi denediniz mi..Doğrusunu isterseniz ben bu lezzeti Sakarya'nın meşhur Kazımpaşa yöresine yemeye giderdim. Etinin lezzetiyle meşhur olan Kazımpaşa Sakarya'nın yemyeşil, doğa harikası bir yer, anmadan geçmeyelim. Kiremitte köfte deyince aklıma gelen bu. Tabi ki evde de yapılabilir, eğer köfteleri güzel bir manzara eşliğinde yemek isterseniz onu bilemem. Benim balkonum da fena değil bu konuda..

4 yorum:

Erişteli Bal Kabağı Çorbası

17:46 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

14-11-2014

Erişteli Bal Kabağı Çorbası
Tazecik pişmiş nefis mi nefis balkabağı çorbamla herkese iyi akşamlar. Ah ne iyi geldi şimdi bu çorba bana bilemezsiniz. Bal kabağını tatlı olarak tüketiriz hep, çorba olarak  yemeyi pek bilmeyiz. Yada yapmayız, en azından bizde böyle. Değişik tarifleri denemek ve tatmak benim hobim, beğenirsem sevdiklerimle paylaşmak ise bana mutluluk veriyor. Yemek bloğu arkadaşlarım bu aralar pek sık yapıyorlar ve açıkcası beni de özendirdiler. Yaptım, içtim ve sonuç bence mükemmel..Haydi tarife bir göz atın ve yapımı çok kolay olan bu güzel çorbayı mutlaka deneyin. 

0 yorum:

Közlenmiş Kırmızı Biber Sosu

12:51 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

14-11-2014


Közlenmiş Kırmızı Biber Sosu
Misafir sofralarınızda ya da mezelik olarak yiyebileceğiniz muhteşem közlenmiş kırmızı biber sosunu mutlaka denemelisiniz. Hatta kahvaltıda ekmeğin üzerine sürüp de yiyilebilecek nefis bir atıştırmalık da olur. Acil karın doyurma tekniklerinden, eğer buzluğunuzda varsa közlenmiş biberiniz, ya da kavanozda konserve olarak saklıyorsanız yapılabilecek en hızlı yemek tariflerinden diyebiliriz. 

0 yorum:

Aşurenin Bin Bir Türlü Halleri

21:43 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

13-11-2014

Tarif aşağıdaki linkte ..tıklarsanız tarife ulaşabilirsiniz.

http://dilektoksoy.blogspot.com.tr/2012/11/asure-nasl-pisirilir.html



4 yorum:

Fırında Soslu Karnabahar

17:29 Dilek'le Mutfakta 6 Comments

12-11-2014
Fırında Soslu Karnabahar

Kış sebzeleri pişirmeye devam ediyoruz. Karnabahar çok değerli bir sebze, Allah'ın bize sunduğu çok yararlı bir yiyecek. Eskiden hiç sevmezdim, kokusundan midem bulanırdı. Ama sonra gittiğim bir misafirlikte çok sevdiğim bir ablamın elinden kıymalısını yedim ve o gün bugün severek yiyorum. Mesela fırında beşamel soslu , kıymalı yemeği, kızartması, salatası bütün tarifleri çok güzel bence.


Bu tarif de soslu, sanki börek pişiriyormuş gibi az haşlanmış karnabaharları sosa bulayıp fırınlıyoruz, işte bu kadar basit. Haydi bakalım nasıl yapıyormuşuz..

6 yorum:

Pırasalı Omlet Tarifi

13:09 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

12-11-2014


Pırasalı Omlet Tarifi
Benim küçük kız telefonda bana bu tarifi verdi ve ben de kahvaltı yapmamıştım, hemen kızımı dinledim ve bu güzel omleti yapıp karnımı doyurdum. O kadar lezzetliydi ki bloğumda paylaşmadan edemedim. Çabucak ve lezzetli bir tat arıyorsanız işte size Aylin tarifi omlet.

4 yorum:

Mısır Unlu Pırasalı Kek ( ekmek )

13:53 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

10-11-2014


Mısır Unlu Pırasalı Kek ( ekmek )
Bugün size benim çocukluğumda anneciğimin sıkça pişirdiği bir lezzetle tanıştıracağım. Aslında biz mısır ekmeğini çok yaparız ve içine genellikle pırasa ve hamsi koyarız. Bu tarifin içinde hamsi de olmalıydı fakat evde olmadığı için hamsisiz yapmak zorunda kaldım. İnanın gerçekten nefis bir mısır ekmeği oluyor. Misafirlerinize gönül rahatlığıyla ikram edebileceğiniz nefis bir tarif, mutlaka deneyin derim. 

2 yorum:

Yumurtalı Ispanak Kavurması

20:24 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

06-11-2014

Yumurtalı Ispanak Kavurması

Ispanak severler yumurtalısına da bayılırlar. Doğrusunu isterseniz bir akşam menüsünde yerini alabilir. Yumurta ve ıspanak..düşünsenize vitamin, mineral ve protein bombası bir arada bedenimize enerji vermeyi bekliyor. Öğrenci arkadaşlar için de kesinlikle öneriyorum. Oralarda ananızdan uzaklarda iyi beslenin. Haydi mutfağa..)

4 yorum:

Bazlama Tarifi

21:03 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

08-11-2014



Bazlama Tarifi

Pazar kahvaltılarında kızlarımın en sevdiği şey bazlama..Üzerine tereyağını sürüp sıcak sıcak afiyetle yiyeceksiniz, mideleriniz bayram edecek. Haydi annecikler, ablacıklar pazar günleri için özel ve nefis bir şeyler yapın..mesela bazlama..

4 yorum:

Karışık Meyveli Cheesecake

13:46 Dilek'le Mutfakta 5 Comments

07-11-2014


Karışık Meyveli Cheesecake
Günlerdir canımın yana yana iç geçirdiği cheesecake sonunda mideme girdi ve benim midede bir bayram havası esiyor şu an, pek mutlu. Cheesecake yapımı aslında sanıldığı kadar zor değil, asıl ana malzemesi ortasındaki dolgunun tam tadında olması. Üzeri için değişik meyveler kullanılabilir. Alt tabanı ise bisküvinin yanı sıra başka malzemeden de olabilir bence, yeter ki taban görevi görsün.

5 yorum:

Mısırlı Yoğurt Çorbası Tarifi

17:49 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

06-11-2014


Mısırlı Yoğurt Çorbası
Karadeniz'in güzel, lezzetli mısır taneleriyle pişireceğiniz nefis bir çorba tarifi..

2 yorum:

Köfteli Patlıcan Dizmesi Tarifi

19:31 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

05-11-2014


Köfteli Patlıcan Dizmesi Tarifi
Yine kızımla beraber yaptığımız bir yemek..Köfteli patlıcan dizmesi.. Yerken büyük keyif aldığımız ve ailece bir araya geldiğimizde sıkça yaptığımız nefis tariflerden diyebilirim. Yapımı kolay bir fırın yemeği, yağ oranı az, gayet sağlıklı..Haydi mutfağa gidiyoruz, ama sevgiyle pişecek bu yemek, ağız tadıyla yenecek, hoş sohbetlerle sonlanacak..Afiyet olsun şimdiden.

4 yorum:

Lorlu Pazı Dolması Tarifi

14:41 Dilek'le Mutfakta 12 Comments

04-11-2014


Lorlu Pazı Dolması Tarifi
Değişik lezzetler yapmayı sevenler için güzel, nefis bir tarif.. Nedense yiyince kendimi köy yerinde hissettim. Evveliyatında var bir dokunuşluk, tadımlık..Tarifi güzel kılan lor peyniriyle bulgurun birbirine çok yakışması diyebiliriz. Kendime kadar yaptım azıcık..) hepsini bir oturuşta ekmeksiz yedim. Yapmanızı tavsiye ederim, çok beğendim ben.

12 yorum:

Tahinli Çember Çörek Tarifi

12:47 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

03-11-2014
Tahinli Çember Çörek Tarifi
Tahinin dayanılmaz kokusu ve damağımda bıraktığı eşsiz buruk lezzetini mayalanmış hamur kokusuyla pişmiş halini tatmak ister misiniz..Çayın yanında ikram edebileceğiniz nefis bir çörek tarifi öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.

0 yorum:

Kırmızı Pancar Salatası

19:11 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

02-10-2014


Kırmızı Pancar Salatası
Kırmızı pancarı en çok turşu olarak tüketmeyi severdim..ta ki çiğ salatasını yapana kadar.

1 yorum:

Köz Biberli Ispanak Rulo

15:01 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

01-11-2014


Köz Biberli Ispanak Rulo
Şu ıspanağın rengine bayılıyorum. Bu tarifi aylardır bekletiyordum, ve en nihayetinde yaptım. Şimdi bu tarif üzerine bir değerlendirme yapayım: Bir kere şu üzerine sıktığım ketçap mayonez çirkin oldu. Ispanaklı pandispanyayı acele ettim soğumadan yağlı kağıttan çıkarmaya çalıştım, biraz yamuldu. Efendim.. ondan sonra içindeki közlenmiş kırmızı biberli harç harikaydı. Sunumum vasat oldu, bir daha ki sefere daha prof. olacak arkadaşlar. Her şey aceleci olmamdan..ahhh ahh..:) Misafirleriniz, davetleriniz için çok güzel bir alternatif yemek seçeneği bence, ve denemenizi öneriyorum.

2 yorum: