Gelincik Şerbeti

21:22 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

27-06-2015

Gelincik Şerbeti
Sıcak yaz günlerinde buzdolabınızda bulundurabileceğiniz keşfi ise çok eskilere dayanan bu güzel ve faydalı içeceği eğer çevrenizde gelincik çiçeği var sa benim gibi toplayın ve yaz günleri için değişik bir içecek elde edin. Anadolu kokan tadıyla bu geleneksel ve eskimeye yüz tutmuş içeceği siz de yapabilirsiniz.


Hafif yatıştırıcı ve uyutucu, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı özelliklerine sahip gelincik çiçeği tıp da da kullanılmaktadır. Eskiden bu kadar içecek alternatifi yoktu ve ninelerimiz çiçeklerden, meyvelerden çeşitli içecekler üretirlermiş. Bunlardan biri de gelincik çiçeği şerbeti. Ne var sa doğal olan içeceklerde var ve artık insanlar bunun farkına daha çok vardı, bu tür içeceklere yöneldi. 

Yapımı ise oldukça basit olan bu şerbet için ertafınızda var sa (nisan,mayıs,haziran aylarında çiçek veren )gelincik çiçeklerini toplayıp daha sonra taç yaprakların uç kısmındaki siyah yerleri makasla kesmek.. Çiçeklerin içinde böcek, toz vs varsa ayıklamak ve daha sonra bol suda,sıkmadan zedelemeden yıkamak lazım. Süzülen çiçekleri temiz bir cam kavanoza koyun. Bir su bardağı içme suyu ekleyip içine 1 limon suyu ve bir kaç adet limontuzu da koyduktan sonra kavanozun kapağını kapatıp 1 hafta güneş gören bir yerde bekletin. Arada bir kavanozu sallamalısınız.



Gelincik Şerbeti


Süre sonunda Kavanozu açın ve çiçekleri süzüp kalan suyu başka bir kavanoza aktarın. İçersine 3 su bardağı toz şeker atıp eritin.Bunun haricinde şerbet için yarım kilo daha şeker gerekli.

500 gr. kadar gelincik çiçeği için yarım kilo toz şeker bana göre yeterli. Şerbeti yapmak için 1 litrelik cam sürahiye şekerle kaynamış ve soğutulmuş suyu koyun ve içine süzdüğünüz gelincik suyundan ekleyin. Dilerseniz hepsinide karıştırabilirsiniz. Yoğunluğunu kendi zevkinize göre ayarlayın.



Gelincik Şerbeti
Bu karışım buzdolabında kapağı sıkıca kapalı kavanozda uzun süre durabilir. Yapmak istediğiniz zaman şerbetle sulandırıp buz koyarak içebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde sağlıkla tüketebileceğiniz içeceklerden vazgeçmeyin. Herkese afiyet olsun.
Gelincik Şerbeti
                                                      Sevgiyle Pişen Yemeklerden 
                                     DİLEK'LE MUTFAKTA                                                                      

BENZER TARİFLER

0 yorum: