Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu

18:32 Dilek'le Mutfakta 13 Comments

29-05-2015

Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu
Bu turşuyu yapalı 2 ayı geçti ve ancak yazabiliyorum arkadaşlar. Turşu şahane oldu, tam tadında..Geçen haftasonu kuru fasulye yapmıştım ve yanında en iyi ne gider...? İşte bu turşu gider. Lahana hala var pazarlarda..yazın da turşu severim ben, daha doğrusu her mevsim severim. Üstelik ev yapımı ve katkısız. Güvenle yiyebileceğim lezzetli turşumu elbette kendim yapıyorum. Sırada salatalık var şimdi..

13 yorum:

Ziron Yemeği ( Trabzon ve Çevresinde Yapılan )

17:15 Dilek'le Mutfakta 11 Comments

26-05-2015

Ziron Yemeği
Egem Un
20'li yaşlarda annem yufkalar açarken imrendiğim ve açmak için can attığım zamanlarımı hatırladım. Ramazan aylarına girmeden yapılan yufka telaşları vardı bizim oralarda. Ramazan sofralarının olmazsa olmazlarıydı kesme makarna, kurutulmuş yufka ve ziron. Zamanla içimdeki mutfak aşkıyla ben de pek çok şeyi yapar oldum ister istemez. Ziron güzel ve leziz bir yemektir. Karadeniz insanlarının çokça yaptığı ana yemeklerden biridir. Yufkalar açılır, kurutulur, zironlar sarılır ve saklanır, bütün bir yıl yenir. Sofralara renk verir, tat verir, misafirlerinize ikram edilir. Ben kızıma yaptım hemen öyle bir yemeklik..

11 yorum:

Doğum Günleri Güzeldir, Özeldir

14:33 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

27-05-2015


Doğum Günleri Güzeldir, Özeldir.

4 yorum:

Enginarlı Pirinç Pilavı

22:18 Dilek'le Mutfakta 29 Comments

23-05-2015

Enginarlı Pirinç Pilavı
En lezzetli pilavlardan..Enginarın verdiği lezzetle pilav ziyafeti yapın. Çanak enginarla yapılan bu tarif menünüzün baş köşesinde olsun..

29 yorum:

Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)

20:46 Dilek'le Mutfakta 35 Comments

21-05-2015

Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)
Sevgili manevi annem Aynur Yıldız Karataş'ın mıtfağından dün akşam benim için yaptığı elbasan tava tarifini paylaşmak istiyorum. Yine Türk Mutfağının baş yemeklerinden biri olan bu enfes yemeği misafirlerinize baş yemek olarak ikram edebilirsiniz. Bu yemeği tavuk etiyle de yapabilirsiniz fakat kemikli oğlak etiyle daha nefis olduğunu söyleyebilirim. Aynur annem eti haşlarken soğan ve havuç kullanmadı. Onlar yıllardır öyle bilir ve öyle yaparlarmış. Siz isterseniz koyabilirsiniz daha lezzet vermesi açısından..Sosunda ise yoğurdu ve unu daha az kullandı, çünkü iki kişiler..birde ben vardım tabii..kimi tariflerde ise yumurtanın sadece sarısını koyarlar, biz beyazını da koyduk..ee neden ziyan olsun beyazı..oldu işte mis gibi..:) Aynur annemin ellerinden lezzetine lezzet kattığı bu güzel yemeğin tarifi ise şöyle:

35 yorum:

Şip Şak Limonata Portakal

20:39 Dilek'le Mutfakta 26 Comments

18-05-2015

Şip Şak Limonata Portakal
Bugün çok yoruldum çook. İzmir çok sıcaktı, dolanırken içim yandı tutuştu, su iç iç hararetim gitmedi bir türlü. Eve geldim ve Aynur annişimden öğrendiğim çabuk limonatayı yapıp içtim hemen. O kadar iyi geldi ki, hem yorgunluğumu, hem hararetimi aldı. Portakal az da olsa tezgahlarda hala var, bitmeden alın veeee..

26 yorum:

Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli )

17:17 Dilek'le Mutfakta 11 Comments

15-05-2015

Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli )
Çeri domateslerden yaptığım reçelim şahane oldu arkadaşlar. Yiyip de karar vermek lazım tabi ama kokulu minik domates de sonuç da bir meyve ve reçel olarak da yenilebiliyor ve inanılmaz güzel oluyor. Yapmak isterseniz tarifime bir göz atın, yok uğraşamam diyorsanız bene buradayım, hemen sizin için yapıveririm..

11 yorum:

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

11:36 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

13-05-2015




Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Adı Türkiye'nin bazı bölgelerinde değişik isimlerle bilinen ve benim bildiğim adıyla zılbıt otu kavurmasından bahsedeceğim size. Mart ayında Zonguldak'a gitmiştim ve oralarda doya doya yedim. Çünkü çok severim ve de İzmir'de bu ottan bulamadım, yok.. buralarda yetişmiyor. 

Bir ay oldu ancak tarifi yazabiliyorum arkadaşlar..Bahar aylarında çıkan bu otu yemeye öyle alışkındım ki yokluğunu hissederim hep..Tam zamanında gittiğim için annemlerde bol bol yedim. 

3 yorum:

İç Baklalı Bebek Enginar Yemeği

22:18 Dilek'le Mutfakta 23 Comments

11-05-2015

İç Baklalı Bebek Enginar Yemeği


Enginarın bol olduğu bu zamanlarda bol bol enginar tüketmeye çalışıyorum. Enginarın reçeli de yapılıyor fakat doğrusu ben hiç denemedim. Zeytinyağlı hali çok hoşuma gidiyor. Geçen hafta Urla'da Urla Belediyesinin düzenlediği Enginar Festivaline gidemedim diye çok hayıflandım. Birbirinden güzel, değişik enginar tarifleri vardı, gidenler görmüştür mutlaka.. Hayran oldum diyebilirim. Enginarı çok seviyor olmamdan kaynaklanan bir hayranlık bu herhalde.. Bir de iç baklalı halini seviyorum enginarın. Tarifim aşağıda arkadaşlar..

23 yorum:

Zeytinyağlı Rezene Yemeği

11:33 Dilek'le Mutfakta 23 Comments

11-05-2015



Zeytinyağlı Rezene Yemeği
İzmir ve Ege bölgesine has bu güzel sebze mi desem ot mu desem..vallahi bayıldım resmen..Tadı, yemesi çok keyifliydi. Ağzımda çiğnerken aldığım haz ve hissettiğim şifa perileri inanılmaz güzeldi. Denemeyenler denesin lütfen..Pişman olmayacaksınız. 

23 yorum:

Anneler Günü Kurabiyesi

01:30 Dilek'le Mutfakta 19 Comments

08-05-2015


Anneler Günü Kurabiyesi
Anneler için kurabiye yaptım ve annem uzakta olsa da buradaki annelerime götüreceğim. Annem gibi sevdiğim kadınlar var benim, onları da çok seviyorum. Tüm annelerin anneler günü kutlu olsun, üzülmesin, ağlamasın hep gülsünler, ağızlarının tadı bozulmasın, evlatlarından hayırlar görsünler. Tüm şehit annelerini de unutmamak lazım, onlar da şehit olan evlatlarını anacaklar, zaten hiç unutmazlar ama anneler günü dolayısıyla daha da çok anacaklar, ağlayacaklar..Onlara Allahtan sabırlar dilemekten başka yazacak bir şey bulamıyorum. Ben anneme gidemiyorum, zaten babam hasta ve ameliyat olacak, yakında gideceğim inşallah..Üzüntüm var biraz, biraz da korku..

19 yorum:

Şifalı Kek ( Isırgan, Kırmızı Pancar ve Bol Yeşillikli )

21:16 Dilek'le Mutfakta 15 Comments

06-05-2015



 Şifalı Kek ( Isırgan, Kırmızı Pancar ve Bol Yeşillikli )


Bu güzel keki annem kadar çok sevdiğim Aynur annem için yaptım. O gün Aynur annemin evinde Bin Kitap Bin Dost Sitesinin üyeleri vardı. Onlarla tanışmaktan ve sohbet etmekten çok mutluluk duydum. Kekimi de pek beğenmişler sağ olsunlar. Aynur annemin mutlu olduğunu görmek beni daha da mutlu etti. Ona değer verildiğini hissettirmek benim başlıca isteğim ve umarım başarıyorum..Seviyor beni galiba..eşi de öyle..sanki annemlerin evindeymişim gibi rahatım oraya gidince..Sağolsun varolsunlar, her ikisine de ve sevgili binkitap bindost üyelerine de çok selamlar..hepinizi seviyorum. Sevmek ne güzel şey..

15 yorum:

Patlıcan Reçeli ( Kireç Kaymağında Bekletilmiş )

00:10 Dilek'le Mutfakta 29 Comments

01-05-2015


 Patlıcan Reçeli
Reçelci Teyze, diğer adımla da Reçel Kraliçesi ünvanımla, patlıcan reçeli tarifimle herkese selamlar olsun..Kesinlikle yapılması gereken reçellerden diyebilirim. Doğrusu ben istek üzerine ilk defa yapıyorum. İlk denemem de çok başarılı bence..Buradaki püf noktası patlıcanları ilk kaynamasında çok kaynatmamak ve 4-5 saat  kireç kaymağında bekletmek..Veee patlıcanlar minik çekirdeksiz olmalı diyerek tarife geçiyorum. 

29 yorum:

#AnnemKadarOlmasada

20:43 Dilek'le Mutfakta 8 Comments

01-05-2015


Anneler günü kutlamaları her yıl olduğu gibi bu yıl da beni fazlasıyla heyecanlandırıyor. Öztiryakiler Ticari ve Endüstriyel Ekipmanlarının hazırladığı #AnnemKadarOlmasada etiketli kampanyaya bende annemin çok özel bir tarifiyle katılmak istiyorum. Duygularımı bu yazımla tam anlamıyla yansıtabilmeyi arzu ediyorum, çünkü ben annesine aşık,  Allah sevgisinden sonra onun sevgisi ve evlat sevgisiyle beslenen kocaman yürekli bir kadınım.
Nasıl da ihmal ettim ben, nasıl da üzdüm melek annemi..yıllardır yüreğim bunu söyler, sorgular,üzülür..Hiç geçmedi pişmanlığım, hayatıma eli dokunan yegane varlık, anne anne...
Annelerimizi hayatımızın her anında anmamız onlar kadar olmasa da onlardan bize geçen bazen faydalı bazen de tuhaf alışkanlıklarımızla kendimizde  de var olan çeşitli huylarımız, alışkanlıklarımız, yapmak istediklerimiz, annelerimizin ne kadar da içimizde eş bir ruhu yansıttığının ifadesiyle doğru orantılıdır.

Annemin ev yapımı kesme makarnadan tavada yaptığı makarna böreği benim annemin en güzel ve  en derin , kalıcı anısı olan tek yemek tarifi diyebilirim. Şu anda çok nostaljik takılıyorum, açtım nostalji yayını yapan bir radyo kanalı ve çocukluğuma gittim. Benim annem bir polis eşiydi ve o zamanın polis kimliğine bakarsak çok şerefli, aile bağları kuvvetli orta halli aile breylerini hatırlıyorum. Dört çocuklu bir ailede büyümüş olmanın verdiği mutluluğu sonradan anlıyorsunuz. Annemin hepimizle ayrı ayrı ilgilenmesi, hepimize aynı özeni göstermesi ve o lezzetli yemekleri unutulmaz elbette. Biz Karadenizliyiz ve evimizde en çok hamsi balık, iç yağlı karalahana, mısır unundan yapılan yemekler, kesme makarna böreği, laz börekleri, kuymaklar, çeşitli otlarla yapılan sebze yemekleri vs vs..  Ramazan aylarında gece sahurda sevgili anneciğim hiç üşenmez kalkar, tüm ev halkına börekler, kuymaklar yapardı. Biz de uykulu uykulu yer yatardık. Ramazanlarda saç yufkası ve kesme makarna mutlaka yapılırdı. Her gün börek yerdik hemen hemen..

İşte aklımda en çok kalan ve bir türlü annem kadar güzel yapamadığım ama #AnnemKadarOlmasada onun elinin lezzetini az çok aldığım kesme makarna böreğimin tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir gün yemek yazarlığına soyunacağım hiç aklıma gelmezdi. 600'e yakın yemek tarifimle bir yemek bloğu yazarı olmaktan çok mutluluk duyuyorum. İzleyicilerim bana çok güzel yorumlar bırakıyor ve yaptığım reçeller #AnnemKadarOlmasada çok beğeniliyor.

Ev yapımı kesme makarnadan yaptığım börek tarifini yazdığım zaman bu tarifi çoğu kişinin bilmediğini farkettim. Biz yanında kayısı hoşafı içerdik, kokusu geldi şimdi burnuma ohhh mis..

Hikaye nedir biliyor musunuz..Hikaye annelerimizin kıymetini sonradan anlıyor olmamız.. Ben ömrüm boyunca annemin bana "okulunu bitir sonra ne yaparsan yap" dediği ve benim ise annemin sözüne kulak asmayışım ve üniversite hayatımı yarıda bırakıp evlenmiş olmamdan duyduğum pişmanlıkla yaşadım ve hala yaşıyorum. Annemi o kadar çok üzmüşüm ki bunun farkına vardığımda anneciğim çok önemli bir ameliyat olmuştu. Çok pişman olmak eskisi gibi olamamıza fayda sağlamasa da annemin bana daha affedici davranmasına neden oldu. Anneme karşı inanılmaz bir sevgi var..yaşayamadığımız onca günler var. Allah ona ve tüm annelere sağlık versin de başımızdan eksik olmasınlar. Annelerini kaybedenlere ise söyleyecek söz bulmak zor..evet çok zor annesizlik ve hiç bir zaman yeri dolmayacak bir melek onlar..Benim kızlarım da bana melek annem derler, ne mutlu bana iki kızım var ve ben de anneyim. Hepimizin anneler günü kutlu olsun..en başta benim melek annemin..onun o mübarek ellerinden öpüyorum.

Şimdi gelelim makarna böreğinin tarifine:

500 gr.ev yapımı ince kesilmiş makarna

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

200 gr. kaşar loru ya da eriyen saçaklı peynir

kıyılmış maydanoz

Yapılışı:

Kesme makarnaları derin bir kabın içine alın ve kaynar suyla ıslatıp 15 dakika kadar bekletin. Kaynar suyun miktarı makarnaları ıslatacak kadar olmalıdır. Teflon tavayı ocağa koyup ısıtın. Yağları koyun ve eriyince süzdüğünüz makarnaları tavaya ekleyin. Tahta bir kaşıkla hafifçe kavurun. Makarnaların ortasına hazırladığınız peynirli içten koyup yayın. Üzerini makarnayla kapatın ve kaşığın tersiyle iyice bastırın. Künefe yapar gibi.. Daha sonra kısık ateşte arkalı önlü kızartın. Kızartma işlemini yaparken böreğin altını çevirmek için düz bir kapak kullanın. Piştikten sonra bir servis tabağına alın ve dilimleyip sıcak sıcak yanında kayısı hoşafıyla servis yapın. 

#AnnemKadarOlmasada güzel yaparım bende..

Yeri doldurulamayacak Yegane Varlık Annelerimizin Anneler Günü Kutlu Olsun.




                                                                                            Dilek Toksoy

8 yorum: