Yılbaşı İçin Selanik Gevreği

18:25 Dilek'le Mutfakta 8 Comments

30-12-2015


Selanik Gevreği



Selanik Gevreği
Öncelikle beni takip eden tüm izleyicilerime yepyeni umutlarla dolu barış, sevgi,huzur içinde güzel bir yıl diliyorum. Yeni yıl sofraları için bu yıl pek bir şey yaptım sayılmaz. Sadece size bu güzel gevreği önerebilirim. Kızımın evine gittiğimde yaptığım bu güzel lezzet yılbaşı akşamı için bence ideal, deneyin mutlaka..

8 yorum:

Limon Reçeli

22:14 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

28-03-2016
Limon Reçeli

Limon Reçeli
Limon reçeli yaptığım reçeller arasında en beğendiklerimden.. Bilmeyen limonun da reçeli mi olur der , ekşi olur der..ama değil..Gayet güzel kendi aromasıyla pişen nefis bir reçel çeşidi. Kahvaltılarınızda değişik bir tat arıyorsanız limon reçelini yapmanızı tavsiye ediyorum. Ben 30 - 40 şişe yaptım ve alanlar çok beğendiler.Tarifi merak edenler bir hayli çok..o zaman tarifime buyrun..

Yapılışı:

2 kilo kalın kabuklu ilaçsız limon

3 kilo toz şeker

1400 lt.su

8-9 adet karanfil

1 adet çubuk tarçın

1 su bardağı limon suyu

Yapılışı:

Limonları güzelce yıkayıp dış kabuklarını rendenin ince tarafıyla traşlayın. Daha sonra ortadan ikiye bölüp limon sıkacağında suyunu sıkın. Sıktığınız suyu cam şişelere koyup daha sonra salatalarda vs kullanabilirsiniz. 

Limon Reçeli



Limon Reçeli


Sıkılmış limonları ince dilimler halinde kesin ve kaynar su dolu kabın içinde bir gece bekletin. Ertesi gün Limonları süzün ve suyun altında elinizle sıkarak başka bir kaba aktarın. Limonların üzerinin geçecek kadar soğuk su ekleyerek 2 çorba kaşığı da iri tuz atın. Bu işlem limonların acısının daha kolay çıkmasına yardımcı olacaktır. 2 saat bu şekilde bekleyen limonları tekrar suyunu boşaltın ve tekrar değiştirin. Değiştirirken limonları tek tek elinizle sıkmayı unutmayın. 4-5 kere bu işlemi yapın, bu işlem 3 gün sürüyor eğer daha iyi bir sonuç almak istiyorsanız biraz sabırlı olmalısınız. 


Limon Reçeli

Acısının gittiğinden emin olduktan sonra limonları kaynar suda 1 saat harlı ateşte kaynatıp yumuşamalarını sağlayın. Daha sonra suyunu süzün ve bol suda yıkayıp tek tek sıkıp süzülmeye bırakın. Diğer yandan reçelin şerbetini hazırlamaya başlayın. 3 kilo toz şekere 1400 lt. su ilave edip karıştırın ve kaynamaya bırakın. Karanfil ve tarçın ekleyin. Kaynamaya başlayınca limonları ekleyin. Bir taşım harlı ateşte kaynatıp ocağın altını kısın ve reçel kıvamına gelene dek yaklaşık bir saat kaynatın. Reçel kıvamına gelince limon suyunu da ekleyip 6-7 dakika daha kaynatın. Kıvamı çok koyu olmasın. Ben ilk yaptığım limon reçelinde limonları 2 saat kireçli suda bekletmiştim. Daha sonra yaptığım reçellerde buna gerek duymadım, kireçsiz de diri oldular. Reçeli sıcakken steril kavanozlara paylaştırın ve kaynattığınız kavanoz kapaklarıyla sıkıca kapatıp ters çevirin. Bir havlunun üzerine koyarak bir gün bekletin.Kapaklar mutlaka yeni olmalıdır ve kaynatma işleminden sonra iyice kurulanmalıdır. Kavanozları ise bulaşık makinesinin en sıcak derecesinde yıkayıp steril hale getirebilirsiniz. Herkese afiyet olsun, deneyenler bana fotoğraflı halini yollasın..

Sevgiler tüm izleyecilerime..


Limon Reçeli

Limon Reçeli

Limon Reçeli


Limon Reçeli
                                  Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                 Dilek'le Mutfaakta

2 yorum:

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Merak ettikleriniz Bu Sitede!

13:20 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

Sağlıklı beslenme yaşamımızın her döneminde hepimizin öncelikli konusu. Endişelerimizi gidermek ve sorularımıza cevap bulabilmek adına hemen bir bilene danışmak istiyoruz ve yaşadığımız çağ gereği ilk başvurduğumuz yer genellikle “internet” oluyor. Ancak, internetteki bilgi karmaşasından neyin doğru neyin yanlış olduğuna bir türlü karar veremiyor ve işin içinden çıkamıyoruz.

Sağlıklı gıda tüketimi dendiğinde akla öncelikli olarak “süt konusu” geliyor. Sütün beslenmemizdeki önemi tartışılamaz bir gerçek. Ancak, sağlıklı ve güvenli süt tüketimi konusunda pek çok doğru bilinen yanlışlar ve iddialar bulunuyor.

Sokak sütü, UHT süt, paketli yoğurtlar… derken liste uzayıp, gidiyor. Tıpkı sorularımız gibi… Lezzeti bir tarafa  ne kadar sağlıklı ürünler tüketiyoruz?

Geçtiğimiz günlerde süt ürünleri hakkında merak ettiğimiz neredeyse tüm soruları yanıtlayan, Ankara Üniversitesi hocalarının katkıları ile hazırlanmış bir siteye rastladık: http://suthakkindahersey.com/

Süt ile ilgili aradığınız tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz gibi Sizde uzmanlara soru sorabiliyorsunuz. İşte o siteden seçtiğim, süt ile ilgili bilmeniz gereken 2 önemli soru.

Daha fazla bilgi almak için siteyi ziyaret göz atmanızı mutlaka öneririm. 

Soru: Evde yapılan yoğurtlar neden daha çabuk ekşiyor?

Cevap: Yoğurdun istenilen kıvam, lezzet ve besleyicilikte olması için mikroorganizmalardan arınmış süt kullanılması, taze maya kullanılması, mayalamanın uygun sıcaklıkta ve sürede yapılması gerekir.

Ev yapımı yoğurtlar bu koşullarda üretilemeyeceği için ve yoğurt yapılan kap kacak ve ortamda bulaşan mikroorganizmalar nedeni ile alkol fermentasyonu yaparak ekşimektedir. Ambalajlı yoğurtlarda ise kullanılan mayanın saf olması dışında üretim ortamlarında hava filtreden geçmekte ve kontrollü ortamda dolum yapılmaktadır.

Soru: UHT işlemi sonucunda probiyotik yani faydalı bakteriler yok olur mu?

Cevap: Sütteki bakteriler probiyotik (bağırsaklar için yararlı) değildir. Bu nedenle  çiğ süt, pastörize veya UHT sütler probiyotik bakateri kaynağı olarak nitelendirilemez.

Süt genel olarak bir probiyotik ürün olarak değerlendirilmez. Her gıdanın yararlı olduğu etki farklıdır. Süt daha çok insan beslenmesinde büyümeyi ve gelişmeyi artırıcı özelliği ile ve başta da bebek ve çocukların beslenmesinde önem arz eden bir gıdadır. Buradaki özelliği iyi bir hayvansal protein ve kalsiyum kaynağı olmasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirmesindendir. Bu etkiyi de probiyotik mikroorganizmalardan sağlamaz.

Probiyotik bakteriler yoğurt, peynir, kefir gibi fermente olmuş ürünlerde bulunur. Çiğ sütler, pastörize sütler ve UHT işleminden geçmiş paketli sütler probiyotik özellik taşımazlar. Probiyotik fayda elde etmek için yoğurt, peynir ya da kefir tüketmek gerekir.

 

 

 

Bir boomads advertorial içeriğidir.

1 yorum: