Ekmek Salatası ( fakir salatası )

23:08 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

23-08-2016


Ekmek Salatası ( fakir salatası )

Merhabalar;

Bu akşam çok yorgunum ama yine de bu güzel, doyurucu salatamı paylaşmak istiyorum. Bayatlamış ekmekler için mükemmel bir geri dönüşüm fikri..Ekmek israfına son vermeliyiz arkadaşlar, yazık günah öyle değil mi..
Bir yıl da kaç ton ekmek ziyan olup gidiyor.. Yani yılda 1.79 milyar adet ekmek demek bu..Bunun pek çok nedenleri var. Öncelikle aile içinde evlerimizde biz kendimiz önlemler almaya başlarsak büyük bir kısmını geri döndürebiliriz. Evimize ihtiyacımız kadar ekmek almak, bayatlayan ekmekleri bilinçli muhafaza etmek ve değerlendirmek gibi..Bunun dışında fırınların da ihtiyaçtan fazla ekmek üretmemesi gerekiyor, bildiğim kadarıyla restoranlarda yemek veren yerlerde ekmeklerin kesilişi bile ekmeğin ömrünü kısaltabiliyor. Önerilen ise ekmeğin ambalajlı sunulması ve doğru yöntemlerle saklanılmasıdır. Benim rahmetli babam aklıma geldi ekmek deyince...Sanki evde 40 kişi varmış gibi çok ekmek alırdı.Sonuç olarak ekmeğin yarısı çöpe değil de kediye köpeğe veriliridi, ya da ıslatılıp kuşlara yemek olurdu. Bu da bir israf aslında ama işte babamdan örnek verdim, adamın öyle bir alışkanlığı vardı. Sanırım bir memur maaşıyla gurbet ellerde dört çocuğu nasıl bakacağım, okutacağım kaygısı vardı. Eskilerde vardır bu kaygı hep, çoğu babam yaşındaki insanlarda görebiliyorum. Sanırım bende de israf etmeme güdüsü var, israfı sevmiyorum fakat zaman zaman benim de israf ettiğim şeyler olabiliyor. 

Neyse hepimize düşen sorumluluk var, ekmeği israf etmeyelim. Bayatlayan ekmeklerimizi değerlendirelim. Bu akşam ki salatam tek başına beni doyurdu. peşinden çayımı da yudumlarken tarifi yazayım hemen..
Ekmek Salatası ( fakir salatası )


Malzemeler:

4-5 dilim bayat ekmek

2 yemek kaşığı zeytinyağı

yarım demet maydanoz

2 yemek kaşığı tuzsuz lor peyniri

2 -3 adet sivri biber

1 adet kırmızı kapya biber

taze reyhan

tuz, karabiber

1 yemek kaşığı labne peyniri

1 yemek kaşığı süzme yoğurt

Dilerseniz ceviz, fındık içi ekleyebilirsiniz, güzel olur. Baharatları da çeşitlendirebilirsiniz.

Yapılışı:

Ekmekleri küçük kareler şeklinde kesip teflon tavada kızartın. Salata kabına alın ve diğer yandan biberleri yıkayıp küçük küçük doğrayın. Maydanoz ve reyhanı da yıkayıp doğrayın. Ekmeklerin üzerine biberlerle beraber doğradığınız maydanoz ve reyhanı ekleyin. Peynir, labne, süzme yoğurt ilave edin. Tuz, karabiber, zeytinyağı da ekledikten sonra güzelce karıştırın. Bakın bu salataya ton başığı, ya da haşlanmış tavuk eti de gider. Dediğim gibi ceviz ya da fındık içi gider. Acı biber gider..gider de gider..hepsi zevkinize kalmış..Salatayı servis tabağına alın ve çeri domatesle süsleyin. 


Ekmek Salatası ( fakir salatası )

Ekmek Salatası ( fakir salatası )

Ekmek Salatası ( fakir salatası )

Ekmek Salatası ( fakir salatası )


                           Herkese afiyet dolu günler diliyorum. 

                                                   Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                              Dilek'le Mutfakta


BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. büyüklerimiz çok dikkat ederdi bir şekilde değerlendirir yedirirlerdi eline sağlık duyarlı kadın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canikom, maalesef şimdi gençler pek dikkat etmiyorlar ..sevgiler canım arkadaşım.

      Sil