Soğuk Ülkenin Sıcak Tatları: Rus Yemekleri

14:01 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

Rusya; geniş coğrafyası, bünyesinde barındırdığı çok sayıda kültürel ve etnik çeşitlilik nedeniyle sofrasında zengin tatlar sunuyor. Rus yemekleri, farklı lezzetleri keşfetmek isteyenleri fazlasıyla memnun ediyor.


Rus mutfağı; Slav, Tatar, Baltık, Kafkas yemek kültürlerinin zengin bileşimini sergiler. Bu nedenle Rus yemekleri, tüm bu kültürlerin izlerini taşıyan tariflerden oluşur. Rus mutfağı denildiğinde hemen akla gelen kimi tarifler, dünyaca tanınan lezzetler arasında yer alır.

Besleyici Bir Çorba: Borsch
Bol sebzeli bir Rus çorbası olan "borsch" (borç çorbası), sığır veya dana eti, fasulye, mantar, domates, pancar, havuç, patates, soğan ve tabii lahana kullanılarak hazırlanıyor. Rengini pancardan alan çorba, geleneksel olarak üzerine "smetana" adı verilen ekşi krema eklenerek ister soğuk ister sıcak olarak servis ediliyor. Sadece Rusya'nın değil; Ukrayna, Polonya gibi komşu Slav ülkelerinin de ulusal yemeklerinden biri olan "borsch çorbası" besleyici niteliğe sahiptir. Koyu kıvamlı olarak hazırlandığında yemek olarak da yenilebilir.

Bol Çeşnili Bir Meze Tabağı: Zakuski
Rus mutfağı yemekleri arasında özel bir yeri olan "zakuski"ler, içinde somon veya mersin balığı havyarı, haşlanmış yumurta, füme balık, söğüş et, deniz ürünleri, Rus salatası, kızarmış ekmek, kızartma, dolma ve soslar gibi oldukça zengin tatların yer aldığı ordövr tabaklarıdır. Yemeklerden önce aperitif olarak sunulan "zakuski" için Rus meze tabağı da denilebilir. Yemek öncesi leziz birer atıştırmalık olarak hazırlanan "zakuski", Rus votkası eşliğinde ikram edilir. 

Rus Usulü Bonfile: Beef Strogonof
Dünya yemek kültüründe popüler bir lezzet olan "beef strogonof"un Rusmutfağına mı yoksa Fransız mutfağına mı ait olduğu, tartışılan bir konudur. Genel kanı ise Rus mutfağı tarifleri içinde yer aldığıdır. Bonfilenin ince şeritler halinde doğranıp soğan, mantar, krema eşliğinde pişirilmesi ve soslandırılması ile hazırlanan "beef strogonof", oldukça özel bir yemektir. Kullanılan yağ, etin marinasyonu için eklenen beyaz şarap, kremanın kıvamı gibi nitelikler, "beef strogonof"un lezzetini doruğa çıkarır.

Farklı Tatlarıyla Rus Mutfağı
Rus mutfağı özellikleri arasında ilk söylenebilecek şey, bu mutfağın sebzeli, etli, hamurlu, deniz ürünlü oldukça zengin menüsüyle dikkat çekmesidir. Sadece kimi tariflere şöyle bir göz gezdirmek bile bunu anlamaya yetiyor. İşte o lezzetler...

Pelmeni: Rus mantısı olarak da bilinen "pelmeni", hazırlanışı itibarı ile geleneksel Türk mantısına benzer yönleri olsa da ekşi krema benzeri soslar eşliğinde sunulması dolayısıyla farklılık gösteriyor.

Piroşki: Bir tür börek olan "piroşki", Rus mutfağının bir başka hamurlu lezzetidir. Poğaçaya benzeyen bu börek, mayalı hamurdan hazırlanıyor ve harcında patates, soğan, kıyma ve lahana gibi katkılar kullanılıyor.

Kuzu Karski: Rus mutfağının sevilen et yemekleri arasındaki "karski", kuzu sırt eti ve böbreğinin dilimlenerek ızgarada pişirilmesinden sonra baharat ve sos eşliğinde servis edilmesiyle hazırlanıyor.

Rus Salatası: En bilinen Rus tatlarının başında gelen bu salata türü, küçük küpler halinde doğranmış patates, havuç, bezelye ve kornişon turşunun yoğurt-mayonez sosu ile karıştırılmasıyla yapılıyor.
Türk ve dünya mutfaklarına ait tarif ve bilgiler için Knorr'un sizin için hazırladığı www.herkessofraya.com adresini ziyaret edebilir; pratik ve birbirinden leziz yemek tariflerinden yararlanabilirsiniz.


1 yorum:

Kaparili Kabak Silme Salatası

22:55 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

05-09-2016


Merhabalar..
Kaparili Kabak Silme Salatası
Bu akşam eve 9 da geldim ve karnım da bir aç bir aç anlatamam. Otobüste bir Allahın kulu yer vermedi diye de sinirlendim. Erkekler oturuyor, kadınlar ayakta..işe bak..çok ayıp çook..Her neyse bu da bir kültür meselesi..İzmir çok modern bir yer fakat bu konuda bence çok geri kalmışlar, ya da bencillik, rahatlık var. Neyse efendim bir yandan siteden bir yerlerden kavga sesi geliyor ve ben konsantre olmakta güçlük çekiyorum.

Hemen sizinle paylaşmak istedim tarifimi. Dünden haşladığım kabakları salata yapacaktım ve dün vaktim olmamıştı. Hemen eve geldiğimde 5 dakika içerisinde bu salatayı yapıp mideme indirdim.Dolu dolu doydum diyebilirim. Meze olarak da tüketilebilir..

Kaparili Kabak Silme Salatası


Şimdi size biraz Kapariden bahsetmek istiyorum. Kapari ( spinoza ya da Ovata ) içerisinde Flavonoid, kuersetin,kaemperefol bulunan bitkisel bir ürün..Özelliği ise içerdiği antiokdisanlar sayesinde serbest radikal olarak bilinen ve hücrelere zarar veren maddeleri etkisiz hale getiriler. Doğal olarak yani katkısız, vücudumuza kuvvet verir, yorgunluğu alır. Kalp hastalıkları ve özellikle akciğer kanserinin önlenmesinde büyük katkısı olan Flavonoidlerin bu bitkisel gıdada fazlasıyla olması açısından çok faydalı olduğu bilinmektedir. Antitümör etkili olarak da adlandırılan kapari, karaciğer dostu ve kan hastalıklarında da kan yapıcı etkisi dolayısıyla çok faydalıdır. Bunun yanı sıra Multipl Skleroz yani MS hastalarınında kurtarıcısıdır. Mide ülseri, sindirim sistemi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, iskorbit, gut ve hemeroid hastalıklarında çok faydalı olup idrar söktürücü,cinsel gücü artırıcı, solucan ve parazit düşürücü özellikleri de bulunmaktadır. 

Bu kadar çok faydası olan bu değerli gıdayı kullananlar ise pek az..Ben kapariyle açıkcası geçen yıl Blooger buluşmamızda bize sponsor olan Susitaş'ın sayesinde tanıştım. Susitaş su ürünleri satan ve daha çok ihraç eden İzmirli bir firma.Bizlere hediye ettiği Kapari turşusu harika bir ürün. En çok salatalarda kullanılan bu ürün salatalara inanılmaz lezzet katıyor. Lezzetinden ziyade vücudumuza verdiği faydaları şimdi bildikten sonra bence daha sık kullanacaksınız. Ben biraz araştırıp sizin için kapari hakkında küçük bir yazı toparladım. 

Şimdi gelelim Kaparili Kabak salatamıza....)

Kaparili Kabak Silme Salatası


Malzemeler:

2 adet kabak

bir tutam maydanoz

1 tutam nane

1 tutam dereotu ( bende yoktu ama siz koyun )

1 kase kadar yoğurt

2 tatlı kaşığı mayonez

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

tuz, karabiber

dilerseniz biraz da çörek otu koyulabilir.

Yapılışı:

Kabakları yıkayın ve dış kabuklarını traşlayın. Kabak soyma aparatınız vara sa , yok sa keskin bir bıçakla da olabilir..
Kaparili Kabak Silme Salatası


Kabakları uzunlamasına incecik dilimleyin. Daha sonra bir tencereye bir su bardağı su koyup ya da buharda pişirme yöntemiyle kabakları çok hafif haşlayın.

Haşlanan kabakları tencereden alıp bir süzgece koyun ve süzülmelerini bekleyin. Süzülen kabakları salata tabağına yayın. Üzerine maydanoz, nane, dereotu kıyıp serpin. Tuz, karabiber ekledikten sonra üzerlerine yoğurt ve mayonezi döküp bir kaşıkla karıştırın. Son olarak nar ekşisi ve zeytinyağı gezdirip masanıza koyun ve afiyetle yiyin. Ben bu akşam sırf bu salatayla doydum. Hem fazla kalori almadan hem de sağlıklı beslenmiş oldum. Tavsiyeme uyun ve Kapariyi hala mutfaklarınıza sokmadıysanız  artık bundan sonra mutlaka sokun, benden demesi ..

Herkese sağlıklı ve afiyet dolu mutlu günler diliyorum.

Kaparili Kabak Silme Salatası

Kaparili Kabak Silme Salatası

Kaparili Kabak Silme Salatası

Kaparili Kabak Silme Salatası


                                    Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                        Dilek'le Mutfakta

0 yorum: