2 Boyoz 1 Yumurta Biraz da Peynir ve İzmir !

23:54 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Merhabalar,



Kurtuluşun ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Şehri İzmir'de festivaller bitmiyor. İzmirlilerin yaşam biçimlerini ifade etmek adına sık sık bu tür festivaller düzenleniyor.
Bugün (05-Kasım 2017 )İzmirliler 3. düzenlenen İzmir Boyoz Festivalinde müzik ve boyozla güneşli havanın tadını çıkarttı. İzmir Büyük Şehir Belediyesinin ana sponsor olduğu,  Radyo Romantik Türk organizasyonu ve projesiyle gerçekleşen festivalde İzmir Ticaret Odası,İzmir Ekonomi Üniversitesi destekleriyle, sergi ve panelle boyozun tarihi ve İzmirliler için önemi konusunda bilgiler verildi. Onlarca insana boyoz, yumurta, peynir ve çay ikram edildi. 




Sabah 11'de başlayan etkinliğe İzmir Büyük Şehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak belediye başkanı Sema Pektaş açılış konuşması yaparak İzmirlilerle birlikte boyoz, yumurta, peynir ve çay eşiliğinde kahvaltı etkinliğine katıldılar. Böyle etkinliklerin birlik, beraberlik, kardeşlik ve özgürlük adına İzmir farkını ortaya koymak ve halkla beraber olmak adına yapıldığının altını çizen başkan Kocaoğlu, İzmir'in örnek bir şehir ve sevgiyi, saygıyı, birlik, beraberliği, cumhuriyeti temsil ettiğini, İzmir'in her zaman öncü bir şehir olduğunu ifade etti.



Etkinlikte İzmir Büyük Şehir Belediyesi Pop Orkestrası İzmirlileri coşturdu. İzmir'in yerel radyosu Romantik Türk DJ'leri eşliğinde bol müzik, eğlence ve boyoz yeme yarışmaları yapıldı. Kazananlara tablet armağan edildi.





Boyoz İzmir'e özgü bir yiyecektir. Sabahları işe giden insanların otobüs, vapur beklerken ya da inince vazgeçmedikleri boyoz ve olmaz sa olmazı haşlanmış yumurta İzmir'in klasik bir olgusudur. Bir de kumrusu..
Boyoz aslında, 1400'lü yıllarda  İspanya'dan gelen Seferad kökenli Yahudilerin beraberlerinde getirdikleri Yahudi  Böreği olarak bilinir. İzmir'de neden bu kadar tutulduğunu bilemiyorum fakat boyoz İzmir'de kahvaltı demek, kahvaltıya sıcacık boyozla ve yumurtayla başlamak bir gelenektir İzmir'de. 






Etkinlik 15.00 de son buldu fakat İzmirliler Kordon'un ve çimlerin tadını çıkarmaya devam ettiler. Sevgilisiyle gelenler, 60'lık İzmirli genç kızlar, erkekler, çoluk çocuğunu alıp, çimlerde oturup keyifli saatler geçirmek isteyenlerle dolup taşan Gündoğdu Meydanında hafta sonları bir başka güzel ve hareketli olur. 







Festivalde gördüğüm tek olumsuz şey ise boyoz dağıtımında yetersiz kalmaları oldu. İnsanlar 4 saat kuyrukta beklediler ve dolayısıyla beklerken yine de arka plandan gelen müziğin eşliğinde dans ettiler. Sonlara doğru gerçekten yakınanlar oldu ben de dahil. Beklerken sohbetler, selfiler çok güzeldi..ama inat ettik bekledik ve sonunda boyoz, yumurta, peynir ve çayımızı alıp çimlerin üstüne yayıldık, afiyetle yedik. Herkes oraya boyoz için değil, o havayı koklamak, yaşamak için geldi ve boyoz alamayacak durumda insanlar değildiler elbette. Keşke sınırsız boyoz yapılsaydı, ya da bilemiyorum insanlar mı daha çok akın ettiler ama bunu göz önüne almaları gerekiyordu. İnsanlar boyoz festivaline değil de kuruk festivaline geldik diye yakındılar gerçekten. İzmir Büyük Şehir Belediyesini bu konuda uyarmak istiyorum bir vatandaş olarak..







"İzmirli olmak ayrıcalıktır" gerçekten öyle. İnsanları özgürlüğüne düşkün ve cumhuriyetine bağlı, bu konuda taviz vermeyen bir düşünce yapısına sahip. 8 yıldır İzmir'de yaşıyorum, İzmirli değilim ama kalbim İzmirli..Yaşanacak şehir İzmir, nefes aldığınızı hissedeceğiniz bambaşka bir teması olan şehir. İzmir denilince aklımıza hep "güzel" kelimesi gelir, kurtuluş gelir, Atatürk gelir, bağımsızlık gelir, deniz kokusu ve boyoz, kumru gelir. Daha sayamayacak kadar çok şey gelir aklımıza..
İyi ki İzmir'de yaşıyoruz, Yaşasın İzmir, Yaşasın Boyoz !
                                                                           Dilek Toksoy


BENZER TARİFLER

0 yorum: