Turunç Ekşisi

18:31 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

15-02-2014

Turunç Ekşisi

Geçen hafta Aydın iline gittim kızım ve damadımla, dünürlerim yemeğe davet ettiler sağolsunlar.
Aydın, küçük ama çok şirin bir ilimiz bence. İnsanları çok misafirperver, güler yüzlüler. Aydın ili sokaklarında her adım başı turunç ağaçları var. O kadar güzel bir görüntü vermiş ki çevreye bakmaya doyamadım. Bir poşete topladım toplayabildiğim kadar, çünkü tepelerinden almak zor oldu. 

Turunç reçeli çok yedim tabi ama hiç yapmadım. Aynı portakal kabuğu reçeli gibi yapılıyor ve tadı da biraz farklı oluyor portakal kabuğu reçeline göre. Daha damakta buruk ve sihirli bir tat bırakan, daha jölemsi..Kısacası çok lezzetli bir kahvaltı çeşidi..hatta tatlı olarak da servis edebiliriz. 

Reçel yaptığım kabukların içlerinin suyunu sıktım ve tencerede 1 saat kadar koyulaşana kadar kaynattım.
Daha sonra sıcakken bir cam kavanoza doldurdum. Ilınınca da kapağını kapattım. 

Turunç Ekşisi



Turunç Ekşisi



Turunç Ekşisi

Turunç Ekşisi

Turunç Ekşisi

Yemek blogerı arkadaşım Sare Terzioğlu arkadaşım bunun bir Çukurova gelenekseli olduğunu yazmış, inanın haberim yoktu bundan. Ben şöyle düşündüm. Turunç meyvesi çok ekşi tadı olan bir meyve ve portakal gibi yemek bence imkansız, çünkü çok acı. Limon niyetine salatalara sıkıldığını öğrendim Aydın'lı dünürümden. Ama ben reçelini yaparken içlerini de değerlendireyim istedim ve suyunu sıkıp kaynattım. Kısırlara, salatalara sos olarak kullanmak üzere kavanozda muhafaza edin. 

Herkese afiyet dolu günler diliyorum..

                              Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                      Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

1 yorum:

  1. Teşkrler Ebru hanım..ilk yarışmanızda başarılar diliyorum..hiç hediye kazanamadık..bari sizden kazanalım..:)

    YanıtlaSil