Trabzon'un Arpa Çorbası

22:30 Dilek'le Mutfakta 18 Comments

Trabzon'un Arpa Çorbası
Ah ben bu çorbaya bayılırım, küçüklüğümden beri evimizde en çok pişen yemeklerdendir. Arpa, mısır kırması, barbunya fasulyeyle Trabzon yaylalarında yetişen Zagota adlı müthiş faydalı bir otla tatlandırılan arpa çorbasının tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Bendeniz hakiki bir Karadenizli olarak bu yemeğin lezzetini canlarımla paylaşmak istiyorum. Kızlarım da bu çorbayı çok severler. İçinde bolca protein ve karbonhidrat, demir bulunuyor. İnanın bu çorba size güç verecek, dinç hissedeceksiniz kendinizi. Mutlaka deneyin diyorum..

18 yorum:

Piruhi Nasıl Yapılır

20:54 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Piruhi
Çok eskilerden kalma bir hamur işi yemeği olan piruhiyi sanırım herkes bilmez. İsmi Rus kökenli bir kelime ve dünyanın her yerinde hemen hemen aynı tarifle yapılan bir yemek. Polanyalılar, Macarlar milli yemekleri olduğunu iddia ederler, bizim ülkemizde ise Anadolu'nun köylerinden tutun lüks restoranlarda da rastlayabileceğiniz bir lezzet. Mesela Çorum'da bilinen adı Kaypak Hamuruymuş. İç malzemesi aslında tulum peyniri, soğan ve maydanozdur. Fakat kıymalı içle yapanlarda var. Bir de üzerindeki sosu, bol tereyağında kavrulmuş ceviz içidir. Fakat yine bu sosu kullanmayıp domates sos ya da yoğurtlu sosla sunum yapanlar var. Ben cevizli olanı biliyorum ve tercih ediyorum. Mantının bir değişik şekli de diyebiliriz. İtalyanlar'da da sanırım buna benzer bir yemek var. Neyse fazla bilmişlik yapmayayım ve yemeğimi yazayım ben en iyisi. Bildiklerimi aktarmak istedim canlarıma.. Haydi Piroşgi, Peruhi, Peruşke..

2 yorum:

DOĞUM GÜNÜM

01:47 Dilek'le Mutfakta 14 Comments


Bugün 27 mayıs, benim doğum günüm. Çocukluğumdan alışığım bu özel günü kutlamaya, sağolsun annem her doğum günümde pastamı yapar, arkadaşlarımı çağırırdı. Derken...kızlarım geldi yanıma bana sarıldılar ve doğum günümü kutladılar. İyi ki doğmuşum ve ben doğmasaydım onlar da doğmaz mış dediler. Annem akşamdan aradı beni..doğum günümü kutladı. "  Kaç yaşına girdim ben annecim" diye sordum, bilemedi, hatırlayamadı..Ben de 47 deyince.." aaa o kadar oldun mu kızım " dedi, inanamadım. Kadına az çektirmedim tabi, yılları unutmuş, aklı sürekli bendedir. Canım annem, bilseydik kader bize neler edecek..kim ister ki doğmayı. şimdi kalkıp hayatımı sorgulayacak değilim, ama tek pişmanlığım var hayatta onu da bilen biliyor. Kendimi seviyorum, her zaman enerji doluyum, daima yaşayacak bir neden bulabiliyorum. 47 yaşıma geldiğime de inanamıyorum. Ben hala kendimi 17 yaşında hissedebilen küçücük bir kızım galiba. Deli doluyum, kalbimde inanılmaz bir sevgi yoğunluğu var. Beni sevenler var çok şükür, benimde sevdiklerim var. Bunun dışında en önemlisi sağlık tabi. Benim yaşımda bir çok arkadaşım sağlık sorunlarıyla uğraşıyor, ya da hayatlarından bezmişler. Benim de arada sağlık sorunlarım oluyor ama çok şükür bezdirecek kadar değil, inşallah da olmaz. 47. yaşımda kızımı evlendireceğim kısmetse, onun hazırlığı var ve duygusallığı tabiki. Hayatımın bu evresine eskisi kadar olmasa da yine yoğunum, yine birşeyler yapabiliyorum. Hep beni ürkütürdü 40lı yaşlar. Aslında kadınlığımızın en olgun, en güzel dönemi bence. Fakat 50 yaşıma gelmeyi de istemiyorum bir yandan. 40 yaşına girdiğim günkü endişeyi yaşayacağımı sanıyorum çünkü. Yıllar geçiyor, yaşlanıyoruz ya da yaş alıyoruz diyelim. Kendime iyi bakmaya çalıştım ömrüm boyu, ama çok fedakarlık yapmanında aptallık olduğunu öğrendim. Şimdi diyoruz ya hep kendim için yaşayacağım, yok yine öyle olmuyor, olmuyor. Hayatımızda yakınlarımız olduğu sürece, hele de bir anneyseniz olmuyor.
Mutluyum aslında, gerçekten mutluyum. Hayatımda diken gibi batan olumsuz insanları bertaraf ettim. Çok yol aldım, çok şey öğrendim. Yaptıklarımdan, yaşadıklarımdan pişman değilim, bir tek şey dışında. Ona da kader diyorum. Allah bana ne kadar ömür biçmiş bilemem ama bundan sonra yaşayacağım ne kadar yıl varsa o yılların eskiyi aratmamasını, hayallerimin ve umutlarımın her daim devam etmesini kendim için diliyorum. Çünkü hayat umut ettikçe var...


DİLEK TOKSOY

14 yorum:

Muzlu Ve Çikolata Soslu Parfe

23:43 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

Muzlu Ve Çikolata Soslu Parfe
Bu parfeler insanı mahvediyor arkadaşlar. Fotağrafladığım parfenin tarifi, kızımın arkadaşı Duygu'ya ait. Geçen hafta bizdeydi, beraber yaptık ve afiyetle yedik, sonra da pişman olduk. Kalorisi bir hayli fazla çünkü, o yüzden yerken dozunda yani bir dilimcik yemek lazım. Havaların sıcak olduğu bu günlerde soğuk soğuk iyi gider diye düşündüm. Zaten dondurma gibi ye gitsin. Tarifim şimdi geliyor canlarım, afiyet olsun. 

3 yorum:

Kıymalı Patates Yemeği

16:57 Dilek'le Mutfakta 8 Comments

Kıymalı Patates Yemeği
Küçükken okuldan geldiğimde annemin yaptığı ve bana en leziz gelen yemekti. Şimdi bununda tarifi yazılır mı demeyin. Bende anıları var o yüzden yazdım. Hep aklıma o günler gelir nedense, tadı da daha güzeldi şimdikinden. Ne güzel günlerdi o günler, o patates yemeğini yerken duyduğum mutluluk size saçma geliyordur, ama öyle işte. Bende bu yemeğin değişik bir his uyandırdığını söyleyeyim yeter. Kızlarım okuyunca anlarlar. Herkese afiyet olsun.

8 yorum:

Zeytinyağlı Kabak Dolması

17:38 Dilek'le Mutfakta 6 Comments

Zeytinyağlı Kabak Dolması
Yazın gelmesiyle hafif yemeklere daha çok yer vermeye başladık sofralarımızda. Kabak, hazmı kolay ve bünyemiz için çok faydalı bir besin. Yaz kış tüketmek gerekiyor bence. Benim kızlar zeytinyağlı kabak dolmasına bayılırlar. Üstüne de yoğurt koyup löp löp yerler. Kıymalısı da güzel olur, zeytinyağlısı da. Mühim olan yemeğe lezzet katabilmek. Benim sırrım ise dolmalarda taze reyhan otu kullanmak ve hakiki zeytinyağıyla pişirmek. Haydi kabakları soymaya başlayalım.

6 yorum:

Lor Kurabiyesi

16:53 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Lor Kurabiyesi
Bizim Emine Sultan'ın meşhur lorlu kurabiyesini yaptık ve yedik. Tadına doyamadık vallahi, tereyağıyla yapınca daha güzel oluyor. Akşamüstü çayında yemenizi tavsiye ediyorum sevdiklerinizle.

2 yorum:

Soğan Çorbası

20:29 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Soğan Çorbası
Soğan çorbasıyla tanışmam Sakarya'da yaşarken oldu. Apartman komşularım çorba günü yaparlardı. Birbirinden değişik çorba yapmak için yarışırlardı. Bu lezzetli çorbayı da komşularımdan öğrenmiştim. Ben tadını çok beğendim, dolayısıyla zaten soğan hastasıyımdır. Çiğ soğan yemek çok hoşuma gider. Ayrıca soğan çorbasının yağı az konulduğunda zayıflatıcı, idrar söktürücü ve kaslara kuvvet veren özellikleri olduğunu da söyleyeyim.Tarifini merak ediyorsanız aşağıda..

4 yorum:

Zeytinyağlı Taze Fasulye

11:36 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

Zeytinyağlı Taze Fasulye
Yaz geldiği zaman evlerimizde en çok pişen yemeklerden olan taze fasulye adeta benim için bir kurtarıcı yemektir. Yanında makarna yaparım mutlaka ve bolca salata. En çok da zeytinyağlısını severim, soğuk ve dolapta beklemiş olmalı fasulye yemeği. Yapması gayet basit, sağlığımıza çok yararlı, vazgeçilmez bir yemek benim için. Bilmeyenler için tarifi aşağıda..

0 yorum:

Fırında Milföy Hamurlu Tavuk Sote

17:16 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Fırında Milföy Hamurlu Tavuk Sote
Bu tarifi yine bir yemek programında izlemiştim ve mutlaka yapmalıyım demiştim. Geçenlerde misafirim vardı ve hemen aklıma bu tarif geldi ve bende pişirdim. Çok beğendiler, gerçekten leziz oldu. Bakın nasıl oluyor, tarifi aşağıda arkadaşlar.

2 yorum:

Patlıcanlı Kebap Tarifi

00:54 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Patlıcanlı Kebap Tarifi
Patlıcansız yapamayaanlardan biri olarak sık yaptığım bir tarif bu. Patlıcanların yağda kızarmadan fırında köfteyle pişmesi inanılmaz bir lezzet sunuyor sofralarımıza. Yaptım, yedik ve mutluyuz...Haydi buyrun soframa..Yanında cacık yapmayı unutmayın.

2 yorum:

Şam Tatlısı

19:46 Dilek'le Mutfakta 19 Comments



Bir aile büyüğümden öğrendiğim tarifi yaptım arkadaşlar 
ama yemek istemiyorum. Diyete girdim ben zayıflamam lazım. Buyrun siz afiyetle yiyin. Ama harika görünüyor değil mi...


19 yorum:

Zeytinyağlı İç Bakla Yemeği

00:49 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Zeytinyağlı İç Bakla Yemeği
Baklayı herkes sevmiyor fakat sevenler için yaptım ve sizlerle paylaşıyorum. Aslında yemeyenlere de kızıyorum. Bu lezzeti tatmamak olur mu hiç. Üstelik o kadar çok faydası var ki anlatamam. En önemli faydalarından biri böbreklere çok iyi gelmesi, ayrıca öksürüğe çok iyi geliyor. Hazmı kolaylaştıran bakla idrar yollarına da birebir bir sebze. İçinde bolca vitamin var. Lütfen yiyin arkadaşlar, sağlığımız için. Herkese sevgilerimi yolluyorum.

4 yorum:

Kaygana Nasıl Yapılır

23:37 Dilek'le Mutfakta 9 Comments

Kaygana Nasıl Yapılır
Bu tarif benim memleketim Trabzon'a ait, ama İzmir'de de yapanları çok gördüm. Sabah kahvaltılarında yiyebileceğiniz harika bir alternatif yiyecek bence. Diyette olanlar yulaf kepeğiyle de yapabilirler. Biz mısır unuyla yaparız. Ama artık bende yulaf kepeğiyle yapıyorum. Zaten bir hayli kilo aldım yemek yapmaktan ve yemekten, bakalım sonumuz ne olur arkadaşlar..Kurban olsunlar Karadenizime..Haydi Kayganaya..

9 yorum:

Ekler Pasta Tarifi

22:34 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

Bu tarifi sevgili arkadaşım Süer Bey yaptı. Kendisi yemek ve pasta konusunda uzmandır. Doğrusu benden güzel yapıyor, tebrik ederim.

3 yorum:

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

22:15 Dilek'le Mutfakta 4 Comments

Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Enginarın bolca olduğu mevsimdeyiz ve pazarlarda çok ucuzladı. Alıp da donduruculara atmak lazım ama ben hala bunu yapamadım. Bir de evde sadece ben ve Aylin seviyor, o yüzden rağbet yok. Ben bayılıyorum enginara, Allahın bir mucize sebzesi diyorum. Karaciğerinde sorun olanların hiç olmazsa yılda bir kaç kez tüketmeleri gerekiyor. Ayıklaması biraz zahmetli ama hazır soyulmuş olarak da satılıyor. Enginarın yapraklarını soyarken Tanrının bir hikmeti diyorum, çünkü yaprakları kopardıkça bir renk cümbüşü görüyorsunuz ve o renklerin içinden kar beyazı bir sebze..pamuk gibi. Enginarın dolmasını pek beğenmedim ben ama zeytinyağlısı her zaman favorim. Bu tarif havuçlu ve bezelyeli, soğuk yenmesi önerilir. 

4 yorum:

Çilekli Tart

20:47 Dilek'le Mutfakta 5 Comments

Çilekli Tart
Bu da benim çilekli tartım. Biliyorum, iki haftadır bloğumla ilgilenemiyorum. Bunun sebebi kolumdaki ağrı ve düğün telaşımız. Aslında her gün yemek yapıyorum ve yaptıklarımı da fotoğraflıyorum sonradan yazmak üzere ama bir türlü bilgisayara oturup yazamadım. Şu anda da kolum ağrıyor fakat bir tane de olsa bir tarif yazmam lazım diye düşündüm. Çilek mevsimi biliyorsunuz, daha bir ay daha çilek bulabiliriz. Yakında ucuzlar da, dondurucuya atmayı ihmal etmeyin. Bu arada ben çileği yüzümü temizlemek için de kullanıyorum. Temiz yüzüme yıkanmış çileği eriyene kadar gezdiriyorum, 15 dk. sonra ılık suyla yıkıyorum ve inanılmaz cildim ferahlıyor, aynı zamanda temizleniyor, size de tavsiye ederim. Ayrıca dişler için de doğal beyazlatıcı olduğunu da hatırlatayım canlarım.

5 yorum: