Pepeçura Tarifi
Pepeçura bizim güzel Karadeniz'in hoş, hafif ve çok yararlı bir tatlısıdır.Çoğu arkadaşım bu tatlıyı bilmez. Fakat nişastayla yapanları biliyorum. Bizim Trabzon'umuz da köyde yediğim ve tadına hayran kaldığım pepeçura ismi Rumcadan geliyor. Malum eskiden orada Rumlar da yaşadığı için, oradaki insanlar bir çok kelimeyi Rumca söylemeye devam ediyorlar. Bizzat kendi annem babam orada yaşamamalarına rağmen, çok sık Rumca konuşuyorlar. Geçen yıl ki Karadeniz seyahatimde inanılmaz güzelliklere şahit oldum ve özellikle oradaki kadınların yemek konusunda ne kadar pratik çözümler bulup yaratıcı yemekler yaptıklarını bizzat tesbit ettim. Topraktan çıkan her şeyi değerlendiriyorlar. Mısır oranın vazgeçilmez yiyeceği. tatlıdan tuzluya her yemek de kullanılıyor. Mesela Pepeçura da normal kokulu üzümün suyu çıkartılır ve nişasta yerine mısır unuyla koyulaştırılıp pişirilir. Bence nişasta değil de mısır unuyla deneyin.Bu üzümü her yerde bulamazsınız ama..Annemin bahçesinde var...) Ege'de görmedim ben, belki vardır tabi.
Tarifine gelince..
Malzemeler:
1 kase mısır unu
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya ( isteğe göre )
Üzerine serpmek için hindistan cevizi ya da dövülmüş fındık
Yapılışı:
Üzümleri bol suda iyice yıkayın ve bir tencereye 5 su bardağı su koyup kaynatın. Yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatın ve üzümleri süzün.
Tel süzgeçten ezerek özünü çıkartın ve suyuna ekleyin. Elde ettiğiniz özlü üzüm suyunu soğumaya bırakın. Ben sıcakken kavanozlara koydum ve kapağını kapatıp daha sonra kullanmak üzere balkonumda bir köşeye kaldırdım.
Pepeçura |
Tel süzgeçten ezerek özünü çıkartın ve suyuna ekleyin. Elde ettiğiniz özlü üzüm suyunu soğumaya bırakın. Ben sıcakken kavanozlara koydum ve kapağını kapatıp daha sonra kullanmak üzere balkonumda bir köşeye kaldırdım.
Bir tencereye 5 su bardağı üzüm suyunu koyun ve içine mısır ununu ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. Ocağın altını yakın ve toz şekeri de ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Koyulaşmaya başlayınca bir paket vanilya ekleyebilirsiniz. 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocağın altını kapatın ve tatlımızı ıslatılmış büyük bir cam tepsiye yavaşça dökün. Üzerine hindistan cevizi serpin. Servis tabağına aldıktan sonra ben üzerine iki kup dondurma koydum ve öyle yedik, harika oldu. Sizlere de tavsiye ederim.
Pepeçura Tarifi |
Pepeçura Tarifi |
Şimdi bu özel ve yöresel değişik tatlıyı hemen yapmaya başlayın, herkese afiyet olsun.
SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
DİLEK'LE MUTFAKTA
her lezzeti kendi yöresinde yemek lazım galiba, buralarda oradaki mısır ununu bile bulmamız şans olur, eline sağlık ..
YanıtlaSilEvet canım..oranın üzümü ve mısır ununu burada bulmak zor..bana getiriyorlar çok şükür..gelin bir gün yiyelim..sevgiler
YanıtlaSilDilekciğim bu güzel lezzeti senin elinden tatmak gerek diye düşünüyorum:)) Yöresel malzemeleri bulmak zor. Yakın olsam, hiç çekinmez, bir parçasına ortak olurdum:)) Ellerine sağlık. Bana eski meyve paluzelerini hatırlattı... Ve babaanemi... Sevgiyle kal.
YanıtlaSilNilgüncüğüm, seve seve ikram ederdim sana yakınımda olsaydın emin ol..sevgilerr
YanıtlaSilEllerine sağlık Dilekcim nefis görünüyor..Ben nişastayla yapıyorum pelte olarak:)Ama aklıma düştü şimdi ben de deneyeceğim mısır unuyla :)Pepeçura bulmak zor burada belki ama farklı meyvalarla mutlaka deneyeceğim bende.Sevgilerimle..
YanıtlaSilZeynepciğim..üzüm suyu hazır da satılıyor, onunla da olur, ama farklı olan mısır unuyla olması..laz kafamız işte..)sevgiler
SilBende Artvin/Arhaviliyim. Sanırım bizde lazca adı var, ama Türkçe okunuşu ile papa diyorlar :) yemesini de çok çok severim. Ellerinize sağlık!
YanıtlaSilRumca adı Pepeçura diye biliyorum ben, annem çok yapardı, o güzel kokulu üzümden,, Artvinli kardeşim, yorum için teşkrler..
YanıtlaSil