Diyet Reçel Yapımı
Diyet Reçel Yapımı Diyet Reçel Yapımı, diyet reçel şeker konusunda hassasiyeti bulunan kişilerin, diyabetlilerin tüketebileceği, içerisinde şeker ya da herhangi bir yapay tatlandırıcı bulunmayan bir reçel çeşididir. Bu reçel şekerle yapılmış olan kadar canlı ve net bir görünüme sahip değildir fakat sağlık açısından gönül rahatlığı ile tercih edilebilir. Çünkü içerisinde şeker bulunmadığı halde kullanılacak doğal meyvelerin vermiş olduğu mayhoş bir tatlılık olacaktır. Sadece diyabetli olan kişiler için değil gebe anneler, bebekler ve sağlığına düşkün kişiler içinde tavsiye edilir. Malzemeler 8 tane fazla büyük olamayacak şekilde orta boylu tatlı elma ( Golden, Starking ve Amasya elması daha iyi olacaktır. Fakat tercih sizin.) 3 tane orta boylu ayva (1 kg civarında olacaktır. Ayrıca ayvalarımız farklı cinslerde olmamalıdır. Çünkü tadı bozulabilir.) 1/3 çay kaşığı oranında liman tuzu olmalıdır. Kişinin arzusuna göre reçelin içerisine 2 ya da 3 tane kakule tohumu yahut bir dilim kadar zencefil. (zencefilin taze olmasına dikkat edilmelidir.) Katı meyve suyu sıkacağı Diyet Reçelin Yapışı Öncelikle elmalar çok temiz bir şekilde yıkayalım. 1-2 dakika sirke suyunda yıkanması bütün mikropları öldürür ve daha hijyenik olur fakat bu isteğe bağlıdır. Yıkanan elmaları bıçak yardımıyla dörde bölüp ortasındaki çekirdekli kısımı çıkarın ve katı meyve suyu sıkacağına koyup suyunu sıkın. Bu işlemin sonunda elmalar biraz köpürecek tir bunu önlemek için bir süzgeçten yardım alabilirsiniz böylece köpükler eriyecektir. Bu 8 adet elmadan yaklaşık olarak 750-800 ml su çıkmaktadır. Daha sonra ayvalar yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Kurulama işlemi bittikten sonra kabuklarını soyulmalı ve elmalarda yapıldığı gibi ayvalar da dörde bölünüp ortasındaki çekirdekli kısım çıkarılmalı fakat bu çekirdeklerin bir kısmı ayvanın jöle kıvamını almasını sağladığından hepsi çıkarılmamalıdır. Bu çekirdekler isteğe göre kakule tohumları ile ince bir beze konulup bağlanabilir. Daha sonra elde ettiğimiz bu elma suyunu bir tencereye koyalım. (bu tencere bakır olursa daha iyi olur.) Orta bir ateşte yaklaşık yarım saat kaynatın. (bu işlemden dolayı elmanın içinde bulunan fazla su buharlaşacaktır ve hafif jöle kıvamına gelecektir.) |
Elma suyunuz kaynarken bir yandan da küçük küçük kestiğiniz ayvaları ve ince bir beze sardığınız kakuleyi başka bir tencereye koyarak üzerine yaklaşık 1 bardak kadar su ekleyin. Başlangıçta orta derecede daha sonra ise kısık ateşte yumuşayana kadar kaynatın. Ayvalar kaynamış ise tencerenin dibinde kalmış olan suyu jöle kıvamına gelmiş olan elma suyunun üzerine koyun, bir süre de bu şekilde kaynayacaktır. Böyle 20-25 dakika kadar kısık bir ateşte pişirin. Ayrıca karıştırırken tahta kaşıktan yardım almalısınız çünkü reçelinizin içerisinde şeker olamadığı için daha yayvan bir harç bulunacaktır ve tahta kaşık ile bu kıvamı zedelememiş olursunuz. Harcımızın rengi istediğimiz kıvama geldiyse 1/3 oranındaki limon tuzunu da ekleyin ve bir kez daha karıştırın 1-2 dakika sonrasında ateşini kapatabilirsiniz. Soğumasını beklemeden önceden yıkayıp kurulamış olduğunuz kavanozlara sıcakken koyun ve kapağını sıkıca kapatıp ters bir şekilde çevirin. Böyle şekersiz şekilde yapılan reçeller çok çabuk bozulmaktadır.(buzdolabında olsa bile) Bu sebepten ötürü az az yapıp çabuk bitirin. Kısacası raf ömrü çok kısadır. Afiyet Olsun.
ellerine sağlık :)
YanıtlaSil