Piruhi Nasıl Yapılır

20:54 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Piruhi
Çok eskilerden kalma bir hamur işi yemeği olan piruhiyi sanırım herkes bilmez. İsmi Rus kökenli bir kelime ve dünyanın her yerinde hemen hemen aynı tarifle yapılan bir yemek. Polanyalılar, Macarlar milli yemekleri olduğunu iddia ederler, bizim ülkemizde ise Anadolu'nun köylerinden tutun lüks restoranlarda da rastlayabileceğiniz bir lezzet. Mesela Çorum'da bilinen adı Kaypak Hamuruymuş. İç malzemesi aslında tulum peyniri, soğan ve maydanozdur. Fakat kıymalı içle yapanlarda var. Bir de üzerindeki sosu, bol tereyağında kavrulmuş ceviz içidir. Fakat yine bu sosu kullanmayıp domates sos ya da yoğurtlu sosla sunum yapanlar var. Ben cevizli olanı biliyorum ve tercih ediyorum. Mantının bir değişik şekli de diyebiliriz. İtalyanlar'da da sanırım buna benzer bir yemek var. Neyse fazla bilmişlik yapmayayım ve yemeğimi yazayım ben en iyisi. Bildiklerimi aktarmak istedim canlarıma.. Haydi Piroşgi, Peruhi, Peruşke..

Malzemeler:
4 su bardağı kadar un
3 yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı limon suyu
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi için:
150 gr. tulum peyniri
1 adet kuru soğan
maydanoz
Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
Yapılışı:
Hamuru yoğurmak için derince bir kap alın ve unu eleyerek kabın içine dökün. Sırayla yumurtaları kırın. Yumurtanın birisinin akını ayırın ve sarısını una ekleyin. Limon suyu, sıvıyağ ve tuzu da ekleyip, bir bardak su ile orta sert bir hamur yoğurun. Hamuru yarım saat dinlendirip, dört eşit parçaya bölün. Her bir parçayı büyük servis tabağı büyüklüğünde oklava yardımıyla açın. Ben bunları yaparken fotoğraf çekmeyi unuttum, çünkü yemek programı çekimi vardı. Hamurun üzerine hazırladığınız rende tulum peyniri, jülyen doğranmış kuru soğan ve yıkanıp doğranmış maydanozlu harçtan ceviz büyüklüğünde bir su bardağını alacak aralıklarla koyun. Peynirli harcın boş kalan kısımlarına ayırdığınız ve çırptığınız yumurta akını bir fırça yardımıyla sürün. Diğer açtığınız hamuru üzerine örtün. Elinizle boş alanları bastırın, yumurta akının yardımıyla iyice yapışsın. Daha sonra bir su bardağını alın ve hamurların içli kısımlarından bardakla bastırın. Kestiğiniz hamurları bir kenara koyup diğer iki hamurla da aynı işlemi yapın.

Piruhi


 Kestiğiniz hamurları kaynar suda haşlayın. Suyun içine bir yemek kaşığı tuz ve sıvıyağ atmayı unutmayın. 15 dk kadar pişirdiğiniz hamurları servis tabağına alın ve sosunu hazırlayın. Yağları sos kabına koyup ocağın altını yakın. Çekilmiş ceviz içini ekleyip cızırdayana dek kavurun. Yağlar cızırdarken hamurların üzerine döküp servis yapın. Sıcakken yiyin, afiyet olsun canlarım..



Piruhi

                                                     SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN

                                                                               DİLEK'LE MUTFAKTA

BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. Aaaa ne güzel. Polonya da lahana lısını yedim, harikaydı.

    Elinize sağlık.
    Takipçi anne

    YanıtlaSil