Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)

10:46 Dilek Toksoy 35 Comments

21-05-2015

Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)
Sevgili manevi annem Aynur Yıldız Karataş'ın mıtfağından dün akşam benim için yaptığı elbasan tava tarifini paylaşmak istiyorum. Yine Türk Mutfağının baş yemeklerinden biri olan bu enfes yemeği misafirlerinize baş yemek olarak ikram edebilirsiniz. Bu yemeği tavuk etiyle de yapabilirsiniz fakat kemikli oğlak etiyle daha nefis olduğunu söyleyebilirim. Aynur annem eti haşlarken soğan ve havuç kullanmadı. Onlar yıllardır öyle bilir ve öyle yaparlarmış. Siz isterseniz koyabilirsiniz daha lezzet vermesi açısından..Sosunda ise yoğurdu ve unu daha az kullandı, çünkü iki kişiler..birde ben vardım tabii..kimi tariflerde ise yumurtanın sadece sarısını koyarlar, biz beyazını da koyduk..ee neden ziyan olsun beyazı..oldu işte mis gibi..:) Aynur annemin ellerinden lezzetine lezzet kattığı bu güzel yemeğin tarifi ise şöyle:


Malzemeler:

yarım kilo kemikli oğlak eti

2 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytin yağı

1 adet soğan

1 adet havuç

1 adet defne yaprağı

5-6 adet tane karabiber

biberiye

kırmızı toz biber

tuz

Sosu için:

2 kase süzme yoğurt

3 adet yumurta

2 su bardağı un

2 su bardağı et suyu ya da su

Üzerine pulbiber

Yapılışı:

Eti bütün olarak  bir tencereye koyun. İçine yağ koyup hafif döndürün. Daha sonra kalın doğranmış soğan ve havucu ekleyin. Baharatları da ekleyip üzerini çok az geçecek kadar su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve haşlanmaya bırakın. Et iyice yumuşayana dek pişirin. 

Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)


Sosunu hazırlamaya başlayın. Bunun için çukur bir kaba süzme yoğurdu dökün. Yumurtaları kırıp güzelce çırpın. Un ve et suyu ekleyerek sürekli çırpın. Karışımı bir tencereye aktarıp ocakta biraz ısıtın ve sürekli karıştırın ki kesilmesin. 

Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)


Haşladığınız eti bir borcama koyun. Üzerine sosu her yerine gelecek şekilde gezdirin. Biraz tuz ve pul biber serpiştirin. Doğru fırına verip 180 derecede 40 45 dk. pişirin. 


Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)

Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)


Fırından aldıktan sonra dilimleyerek servis yapın ve afiyetle yiyin. 

Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)

Elbasan tava (Yoğurt Soslu Et)

                                    Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                 Dilek'le Mutfakta


BENZER TARİFLER

35 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. teşekrler Sedef hanımcım..sevgiler

      Sil
  2. yapanın elleri dert görmesin çook severim ama bende hep bana ikram edileni yedim hiç yapmadım bu tarifi mutlaka yapacağım inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denenecek daha çok tarifler var..Allah sağlık versin de yaparız inşlh..sevgiler Arzucum..

      Sil
  3. Gece Gece iştahım açıldı nefis görünüyor :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iştahını yarına sakla canım..gece gece yenmezz..sevgiler

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. teşkrler Canım..bende seni ziyarete geliyorum şimdi..:)

      Sil
  5. Etle arası hiç olmayan biri olarak benim harcım değil bu yemek. Yapanın ellerine sağlık.)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Et sevemeyen için tabi ki gönlü kalmaz anlarım canm..sevgileriimi yolladım..

      Sil
  6. Aynur Hanımın ellerine sağlık. Size de afiyet olsun. Her zaman yapmak olmaz ki. Birazda yemek lazım değil mi.Sevgiler...))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaniii dimi ama şefim..:) Aynur annem sağolsun çok güzel pişirmiş..benden de sevgiler canmm..iyi geceler

      Sil
  7. tarif için teşekkürler elinize sağlık

    http://hur.so/dbzvo0

    YanıtlaSil
  8. Kıvamında pişmiş bir yemek...:) afiyetlerle yensin İnşalalh..:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık nefis olmuş. Bayılırım bu lezzete.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim lazlar bilmez mesela bu tarifi..bence de nefis..çok teşkr elr Birgülcüğüm..sevgiler

      Sil
  10. Nefis olmuş...Çok severim...Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşkrler Selma hanımcım..selamlar..

      Sil
  11. çok güzel bir tarif ve en cok sevdiğim yemek ellerinize saglık bu sırada www.twitter.com/lezzettramvayi adresinede takipe bekliyorum Sevgiler Lezzet Tramvayı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. memnuniyetle canım..çok mersiler..Aynur annişimin ellerine sağlık..

      Sil
  12. Leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım gerçekten lezizdi..çok selamlar ve sevgiler..yine beklerim.

      Sil
  13. yapanın eline sağlık harika görünüyor çok severim sizede afiyet olsun

    YanıtlaSil
  14. Dilek hanım, bu yemek için bu kadar yogurt ( 500 gr et için) çok. Sosu yaparken haşlanan etin suyuda ilave edilmeli. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zafer bey bu yemeği yapan hanım 72 yaşında ve Akhisar'da öyle yaparlarmış, gayet de güzeldi..yorum için teşekkrler..

      Sil
  15. Selam dilek hanım. Mutlaka güzel olmuştur eminim. Ben sadece fikrimi ilettim. Çünkü bende çok yaparım. Fazla yogurt olmasa daha iyi olur. Sizi takip ediyorum. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Zafer bey, belki de öyledir bilmiyorum ama çok yoğun yoğurtlu damağımda güzel bir tat bırakmıştı..şimdi olsa da yesek dimi.. teşekkürler, takip ettiğiniz için..

      Sil