Osmanlı Ekmeği

19:57 Dilek'le Mutfakta 8 Comments

04-01-2015


Osmanlı Ekmeği
2015 yılının ilk tarifi Osmanlı Ekmeği olsun..

Osmanlı'ya merak artırılmaya çalışılsa da ben Osmanlı dilini öğrenmeyi ya da yönetim şeklini onaylayamam. Öyle olsaydı Şanlı Cumhuriyeti kurmazdık. Osmanlı Mutfağı demek Türk Mutfağı demek, tüm yemekler saray mutfağından çıkan lezzetli tariflerdir. Osmanlı Ekmeği olarak Türk Mutfak tarihine geçen bu lezzetli ekmeğin en önemli özelliği dört beş çeşit undan yapılmış olması ve bolca baharat kullanılması. Çok besleyici ve vitaminli olması ayrıca görünüşünün cazip olması insanı çeken tarafları olsa gerek. Tarifi ise televizyonda bir yemek programından görüp denedim. Buradaki fırınlarda satılıyor zaten , bir kaç kere almıştım. Evde yapmak çok basit ve siz de pek tabi ki deneyebilirsiniz. Ben denedim, yedim ve aynısı oldu, isteyenler tarifime bakıp yapabilir. Üzerine bol haşhaş, çörek otu, susam kullanılır, ben haşhaşlı sevmediğim için koymadım, siz koyabilirsiniz. Sevgiyle kalın canlarım..

Malzemeler:

3 su bardağı beyaz un

1 su bardağı çavdar unu

1 su bardağı kepek unu

1 su bardağı tam buğday unu

1 paket yaş maya

1 çorba kaşığı tuz

2 çorba kaşığı toz şeker

ılık su

çörek otu, susam ve haşhaş

Yapılışı:

Mayayı iki yemek kaşığı toz şeker ve bir bardak ılık suyla ıslatıp erimesini sağlayın. Yoğurma kabına tüm unları eleyerek koyun. Tuz ilave edip ortasını açın ve eriyen mayayı döküp ılık suyla yoğurmaya başlayın. Ele hafif yapışan bir hamur yoğurana kadar suyunu ayarlayın, yavaş yavaş aldığı kadar su koyun. Hamuru çok yoğurmak gerekiyor, birbirine özdeşleşmesi için, o yüzden çok iyi yoğurun ve bir saat kadar mayalanması için üzerini örtüp beklemeye alın. 

Mayalanan hamuru 30 cm.lik hafif un serpilmiş bir fırın tepsisine koyun. Bir yarım saat daha mayalanması için bekletin. Daha sonra keskin bir enli bıçakla hamuru önce dörde sonra sekiz eşit parçaya bölün. Üzerine bol haşhaş, susam ve çörek otu serpin.

Fırını önceden ısıtın ve alt rafına bir kase su koyun. 210 derece fırına ekmeği verin ve yarım saat sonra fırının ısısını 180 dereceye düşürün. Spreyle arada bir fırının kapağını açıp su serpin. Yaklaşık 1 saat sonra ekmek pişecektir. Piştikten sonra fırından alın ve 5-10 dakika sonra kabından alıp altının havalanacağı bir zemine koyun. Tamamen soğuyunca bez bir torbada muhafaza edin. 

Herkese afiyet olsun. 



Osmanlı Ekmeği

Osmanlı Ekmeği

Osmanlı Ekmeği

Osmanlı Ekmeği

                              Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                        Dilek'le Mutfakta


BENZER TARİFLER

8 yorum:

  1. Görüntüsünden de anlaşıldığı gibi bence de bu tam bir Osmanlı ekmeği :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muhteşem lezzetli olması karışık unla olduğu için herhalde..bir de bol baharat kullanılır üzerine ama ben haşhaş sevme pek.. yorum içşn çok teşkr elr canım..

      Sil
  2. Harikasın seeeeeen Dilek hanımcığım..... bana tatlı kadın yazmişsın.... sen seeeennn balsın sen baaaaaallll.... ellerine sağlık bu arada ekmek çok güzel görünüyor.... ben de ekmeğimi evde kendim yaparım hep.... hem de ekşi mayalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyayayya..Selma hanımcım benm..hakikaten tatlısın..şu sözlere ne demek lazım..kocaman bir buket çiçek yolladım sana ve kocaman öpücük..evet mümkün olduğunca evde ekmek yapmaya çalışıyorum..ne olacak ki akşamdan mayala ve ver fırına...:)

      Sil
  3. Eline sağlık. Benim bildiğim içine keçiboynuzu unu da konuluyor. Bir de ayçekirdeği tohumu ve ceviz içi. Hımmm. Tadı ağzıma geldi. Sevgilerimle.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Perim Hanım..evet keçi boynuzu unu ve nohut unu da var aslında, son yaptığım ekmeğe ayçekirdeği ve haşhaşı da ekledim ama ceviz eklemedim..Asıl tarif de sizin dediğiniz ve daha pek çok baharat da kullanılıyormuş..Yorum için teşkrler..selamlar

      Sil
  4. Nefis gorunumlu ekmek ..tadida eminim superdir..afiyetler olsun..sevgiler

    YanıtlaSil