Ziron Yemeği ( Trabzon ve Çevresinde Yapılan )

17:15 Dilek'le Mutfakta 11 Comments

26-05-2015

Ziron Yemeği
Egem Un
20'li yaşlarda annem yufkalar açarken imrendiğim ve açmak için can attığım zamanlarımı hatırladım. Ramazan aylarına girmeden yapılan yufka telaşları vardı bizim oralarda. Ramazan sofralarının olmazsa olmazlarıydı kesme makarna, kurutulmuş yufka ve ziron. Zamanla içimdeki mutfak aşkıyla ben de pek çok şeyi yapar oldum ister istemez. Ziron güzel ve leziz bir yemektir. Karadeniz insanlarının çokça yaptığı ana yemeklerden biridir. Yufkalar açılır, kurutulur, zironlar sarılır ve saklanır, bütün bir yıl yenir. Sofralara renk verir, tat verir, misafirlerinize ikram edilir. Ben kızıma yaptım hemen öyle bir yemeklik..


Malzemeler:

4-5 su bardağı elenmiş Egem un

1 tatlı kaşığı tuz

 1 su bardağı süt

3 yumurta..Aslında bardak başına 1 yumurta koyarlar.

Üzeri için:

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı tereyağı

200-300 gr. kıyma

1 yemek kaşığı salça ya da 1 adet domates

tuz, karabiber, kimyon, pulbiber

1 büyük kase süzme yoğurt

Yapılışı:

Önce kıymalı karışımı hazırlayın. Bunun için yemeklik doğradığınız soğanı  tereyağıyla soteleyin. Kıymayı ekleyip güzelce soteleyin. Domatesi küçük doğrayıp ekleyin ve kavurmaya devam edin. Tuzunu ve baharatlarını verip 1 su bardağı su koyup 5-10 dakika kaynatın. Daha sonra kıymayı süzüp suyunu başka bir kaba alın.

İzmir'in kaliteli un markası olan Egem Un kullanıyorum artık ben. Herkese tavsiye ederim. Elenmiş Egem unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açın ve içine yumurtaları kırın. Tuz ekleyip yavaş yavaş sütü karıştırıp yoğurun. Süt az gelirse biraz daha ekleyin. Orta sertlikte bir hamur elde edin. Hamurun üzerine nemli temiz bir bez kapatıp 30 dk. dinlenmeye bırakın.

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Daha sonra hamurları çok kalın olmayacak şekilde oklavayla açın. Çok ince de olmamalı çok kalın da..Açtığınız yufkaları saç tavada çok hafif arkalı önlü pişirin. 

Ziron Yemeği

Ziron Yemeği
Pişirdiğiniz hamurları yine temiz bir beze sarılı tutun, yumuşak kalsınlar. Pişrime işleminden sonra beze sardığınız yufkaları sıkı sıkı rulo şeklinde sarın. Sarılan ruloları 5'er cm. arayla bıçakla kesin. Hepsini bu şekilde kestikten sonra temiz bir beze serip kurumaya bırakın. Ben hemen yiyeceğimiz için kurutmadan yaptım. Zaten bu kurutma işlemi bozulmaması ve küflenmemesi için yapılan bir işlemdir. 

Zironları bir borcama dizin. Burada benim dizişime bakmayın, acele yaptığım için gelişi, güzel dizdim. Aslında dik bir şekilde dizmeniz gerekiyor, sıra sıra.. Zironların üzerine 1 su bardağı kıymalı karışımdan süzdüğünüz et suyunu gezdirip 180 derece ısıdaki fırına verin. Zironlar hem lezzetlensin hem de biraz yumuşasın diye. Bazı yörelerde fırına vermeden sıcak suyla ıslarlar.
Ziron Yemeği
Daha önceden yaptığınız kıymalı karışımı ziromnların üzerine gezdirin. Süzme yoğurt gezdirip afiyetle yiyin. Dilerseniz sarımsak da ekleyebilirsiniz yoğurda, sizin damak zevkinize kalmış.
Ziron Yemeği
Sıcak iken yemek lazım..Biz zevkle yedik, size de afiyet olsun..

Ziron Yemeği
                                Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                 Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

11 yorum:

  1. Trabzon mantısı mı? Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım bir nevi öyle..Trabzon mantısı..teşk ederiz canmm

      Sil
  2. İlk kez duydum ama çok güzel görünüyor ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
  3. ilk defa duydum bunu elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Biraz zahmetli gibi gözükse de pek leziz olmuş, elinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Dilek Hanım ellerinize sağlık. Bize çok güzel bir yöresel tarif tanıttınız.Egem un ben de kullandım, çok memnun kaldım, hele yaptığım ekmekler çok güzel oldu. Kolay gelsin size...))

    YanıtlaSil