Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu

08:32 Dilek Toksoy 13 Comments

29-05-2015

Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu
Bu turşuyu yapalı 2 ayı geçti ve ancak yazabiliyorum arkadaşlar. Turşu şahane oldu, tam tadında..Geçen haftasonu kuru fasulye yapmıştım ve yanında en iyi ne gider...? İşte bu turşu gider. Lahana hala var pazarlarda..yazın da turşu severim ben, daha doğrusu her mevsim severim. Üstelik ev yapımı ve katkısız. Güvenle yiyebileceğim lezzetli turşumu elbette kendim yapıyorum. Sırada salatalık var şimdi..


Turşu tarifini sevgili arkadaşım Kezban hanımın tarifiyle yaptım bu kez ve çok beğendim. Mesela ben havucu rendelemeden koyardım turşuya, bir de domatesi hep yeşil domates olarak kullanırdım.. Bu turşu biraz değişik, mutlaka deneyin vallahi benden demesi..

Malzemeler:

1 adet küçük boy lahana

4-5 adet havuç

1 adet elma 

5-6 adet çeri domates

1/2 çay bardağı sirke

4-5 diş sarımsak

1 yemek kaşığı kaya tuzu

2 adet yeşil acı biber ya da 1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı:

Lahanayı yıkayıp irice doğrayın. Havucu ve elmayı rendeleyin. Domatesleri de dörde bölün ve tüm malzemeleri derince bir kapta karıştırın. 

Turşu suyunu ben hep kaynamış suyla yaparım. 3 litrelik ve 2 litrelik  kavanoz kullandım. Bunun için yaklaşık 2 litre kaynamış ve soğumuş suya sirkeyi ve kaya tuzunu koyup tuzu eritin. Kavanoza turşu malzemelerini koyun, aralarına doğradığınız sarımsakları serpiştirin. Turşu suyunu kavanoza doldurun ve tahta bir kaşıkla malzemeleri aşağıya doğru bastırın. Üzerine ben çatal sıkıştırıyorum malzemeler suyun üzerine çıkmasın diye. Suyu az gelirse ekleyin. Havası gittikten sonra kavanozun kapağını kapatın ve serin , karanlık bir yerde muhafaza edin. Yaklaşık 10 gün sonra turşu hazır, herkese afiyet olsun. 

Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu
Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu

Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu
Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu

Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu

Havuçlu Elmalı Lahana Turşusu
                                      Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                           Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

13 yorum:

  1. Ellerine sağlık arkadaşım.En güzelini yapıyorsun dışardan almak yerine evde kendi yaptığımızı kullanmaktan yanayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşk ederim canım..evettt her şeyin ev yapımı en iyisi..çalışanlar yapamıyorlar işte vakit bulup..eskiden annecim yapardı bana da..

      Sil
  2. Turşu yapmayı da yemeyi de çok severim..:) Ellerinize sağlık...Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Un chucrut muy original y delicioso para tomar aasí tal cuál o acompañando a otros paltos, me encanta.
    Un abrazo y feliz fin de semana!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GRACIAS LE DESEO UN BUEN FIN DE SEMANA DE. Asegurarse de que sería bueno que Aguacate PICKLE

      Sil
  4. Ellerine sağlık ev yapımının yerini hiç bir şey tutmuyor.Afiyetle tüketin.

    YanıtlaSil
  5. elinize sağlık elmalı olmasından ötürü tadını merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ELMA DOĞAL OLARAK SİRKELEŞİP TURŞUYA TAT VERİYOR..DENEMNİZİ ÖNERİRİM CANM SEVGİLER

      Sil
  6. Benim özel yuvarlak taşlarım vardır onlardan koyarım turşunun üzerine.
    Yazın bizim evde turşu gitmiyor ama cok canım çekerse salatalık turşusu satın alıveriyorum, Evde yapılanın yerini tutmaz tabiki... Ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  7. Evet Zülal hanım, ben de koyardım..denizdene toplamıştım ama şimdi edinemedim bir türlü.çok pratik bir çözümdü..yorum için çok teşkrler..

    YanıtlaSil
  8. çok severim lahana turşusunu..

    YanıtlaSil