Tavada Keş Peynirli Erişte
05-06-2015Tavada Keş Peynirli Erişte |
Bu arada keş peynirini merak edenler ve bilmeyenler için tekrar yazmak gereğini görüyorum. Keş peyniri Zonguldak, Bolu ve civarlarında inek sütünün kaymağından yapılan bir süt ürünüdür. Sütün kaymağı kaynatılarak uygun sıcaklıkta soğutularak yoğurda işlenerek yapılır. Yoğurt uyuşunca bez torbalarda süzdürülür. Daha sonra kurutulup şekiller verilir. Çok sert bir peynir olur. Ben çok severim, İzmir'de bulamıyorum ve Zonguldak'tan getirtiyorum.
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Ben Egem Un kullanıyorum artık. Çünkü geleneksel buğday unu askorbik asit katkısı içermiyor. Bu yüzden de sağlık açısından tercih ediyorum. Üstelik çok kaliteli, hamur yoğururken tazeliği ve kokusunu hemen anlıyorsunuz.
BENİ TAKİP EDEN İZLEYİCİLERİME KESİNLİKLE EGEM UNU TAVSİYE EDİYORUM.
Dedikten sonra kendi ellerimle açıp kestiğim erişteleri pişirmeye başlayalım. Aylin kızımın kulakları çınlasın, çok sever. Haftaya yanıma gelecek ve onun için tekrar yapacağım.
Malzemeler:
3 adet yumurta
3-4 su bardağı Egem un
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı rendelenmiş keş peyniri ya da evde hangi peyniriniz var sa
2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına yumurtaları kırıp çırpın. Sütü ekleyip karıştırın. Daha sonra elenmiş Egem Unu yavaş yavaş ilave ederek tuzunu da koyun. Orta sertlikte bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Süt az gelirse ilave edin. Hamuru en az 20 dk. yoğurun, ne kadar iyi yoğrulursa o kadar güzel olur.
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Yoğurduğunuz hamuru 30 dakika üzerine temiz nemli bir bez örtüp dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve bezeler yapın. Her bir bezeyi çok ince olmayacak şekilde un serperek oklavayla açın.
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Açtığınız hamurları yağsız tavada aya da saç tavada hafif pişirin. Çok pişmemesi lazım..
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Hepsini bu şekilde yaptıktan sonra yufkaları üst üste koyun. ve 5 er cm.lik arayla şeritler kesin. Bıçağınız keskin olmalı..
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Tavaya tereyağını koyup eritin. Önceden ılık suyla ısladığınız erişteleri tavaya koyun ve tereyağıyla beraber 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra ocağın altını kısın ve eriştelerin üzerini örtecek kadar kaynar su ekleyip karıştırın. Bir miktar tuz ekleyin ve tavanın üzerine bir kapak kapatıp pişirmeye bırakın. Suyunu çekip altı hafif tutan eriştenin altını kapatın, 10 dakika daha dinlendirin ve ondan sonra servis tabağına alıp üzerine rendelenmiş nefis keş peynirinden serpiştirip afiyetle yiyin. Valla yanında çilek kompostosu da çok güzel gitti..Herkese afiyet olsun.
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Tavada Keş Peynirli Erişte |
Dilek'le Mutfakta
Buğday, un önemli bir konu. Bir defa temel besin kaynağımız. Sağlıklı olanı alıp tüketmek beden sağlığı açısından önem arz ediyor. Dün gece izlediğim bir program sonrasında hassaslaştım bu konuda...
YanıtlaSilKeş peyniri sanırım yemedim hayatım boyunca, tadına bakmak isterim. Eminönü'ne geçince sormayı unutmam inşallah:)
Aynı zamanda bilgi veren tarifiniz için teşekkürler. Ellerinize sağlık :)