Tavada Keş Peynirli Erişte

21:18 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

05-06-2015

  Tavada Keş Peynirli Erişte
Zonguldak ve yöresinde tadına alıştığım keş peynirli ev makarnası yaptım bu akşam için. Yapması çok zahmetli gibi görünse de inanın öyle değil. en fazla sofraya gelişi 2 saat tutuyor. Haydi hemen alın unu - yumurtayı, bir güzel yoğurun, hem öyle incecik açmanıza da gerek yok. taze taze, mis kokan hamurları pişirip peynirle tatlandıralım. 


Bu arada keş peynirini merak edenler ve bilmeyenler için tekrar yazmak gereğini görüyorum. Keş peyniri Zonguldak, Bolu ve civarlarında inek sütünün kaymağından yapılan bir süt ürünüdür. Sütün kaymağı kaynatılarak uygun sıcaklıkta soğutularak yoğurda işlenerek yapılır. Yoğurt uyuşunca bez torbalarda süzdürülür. Daha sonra kurutulup şekiller verilir. Çok sert bir peynir olur. Ben çok severim, İzmir'de bulamıyorum ve Zonguldak'tan getirtiyorum. 
 Tavada Keş Peynirli Erişte
Elime alır, kemirir dururum mesela..Kaymağın yanı sıra yayık ayranının kaynatılıp çökelek olması, daha sonra aynı işlemi tekrarlayıp bez torbada süzdürülüp kurutulmasıdır. Çok lezzetli bir peynirdir. Böreklerde makarnalarda kullanılır. En çok kahvaltı da bir parça kesip kemirmeyi severim. 

Ben Egem Un kullanıyorum artık. Çünkü geleneksel buğday unu askorbik asit katkısı  içermiyor. Bu yüzden de sağlık açısından tercih ediyorum. Üstelik çok kaliteli, hamur yoğururken tazeliği ve kokusunu hemen anlıyorsunuz.





 BENİ TAKİP EDEN İZLEYİCİLERİME KESİNLİKLE EGEM UNU TAVSİYE EDİYORUM.
Dedikten sonra  kendi ellerimle açıp kestiğim erişteleri pişirmeye başlayalım. Aylin kızımın kulakları çınlasın, çok sever. Haftaya yanıma gelecek ve onun için tekrar yapacağım. 

Malzemeler:

3 adet yumurta

3-4 su bardağı Egem un

1 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı rendelenmiş keş peyniri ya da evde hangi peyniriniz var sa

2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:

Hamur yoğurma kabına yumurtaları kırıp çırpın. Sütü ekleyip karıştırın. Daha sonra elenmiş Egem Unu yavaş yavaş ilave ederek tuzunu da koyun. Orta sertlikte bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Süt az gelirse ilave edin. Hamuru en az 20 dk. yoğurun, ne kadar iyi yoğrulursa o kadar güzel olur.

 Tavada Keş Peynirli Erişte

Yoğurduğunuz hamuru 30 dakika üzerine temiz nemli bir bez örtüp dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve bezeler yapın. Her bir bezeyi çok ince olmayacak şekilde un serperek oklavayla açın.

  Tavada Keş Peynirli Erişte

Açtığınız hamurları yağsız tavada aya da saç tavada hafif pişirin. Çok pişmemesi lazım..

  Tavada Keş Peynirli Erişte
Pişen yufkaları hemen temiz bir beze sarıp kapatın. 


  Tavada Keş Peynirli Erişte

Hepsini bu şekilde yaptıktan sonra yufkaları üst üste koyun. ve 5 er cm.lik arayla şeritler kesin. Bıçağınız keskin olmalı..

  Tavada Keş Peynirli Erişte

 Tavada Keş Peynirli Erişte
Kesebildiğiniz kadar ince kesin ve kestiğiniz erişteleri büyük bir çarşafa serip yayın. Bu şekilde havadar bir yerde bir kaç günde kuruyacaklardır. Eğer çok yapacaksanız bu şekilde kurutup bez bir torbada uzun zaman saklayabilirsiniz. Şimdi Ramazan ayı yaklaşıyor, yamanın tam zamanı ..

  Tavada Keş Peynirli Erişte

  Tavada Keş Peynirli Erişte
Ama ben hemen bir kısmını tavada pişirmek üzere ayırdım.


Tavaya tereyağını koyup eritin. Önceden ılık suyla ısladığınız erişteleri tavaya koyun ve tereyağıyla beraber 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra ocağın altını kısın ve eriştelerin üzerini örtecek kadar kaynar su ekleyip karıştırın. Bir miktar tuz ekleyin ve tavanın üzerine bir kapak kapatıp pişirmeye bırakın. Suyunu çekip altı hafif tutan eriştenin altını kapatın, 10 dakika daha dinlendirin ve ondan sonra servis tabağına alıp üzerine rendelenmiş nefis keş peynirinden serpiştirip afiyetle yiyin. Valla yanında çilek kompostosu da çok güzel gitti..Herkese afiyet olsun.

  Tavada Keş Peynirli Erişte

 Tavada Keş Peynirli Erişte

  Tavada Keş Peynirli Erişte

  Tavada Keş Peynirli Erişte
 Tavada Keş Peynirli Erişte
                                              Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                                    Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

1 yorum:

  1. Buğday, un önemli bir konu. Bir defa temel besin kaynağımız. Sağlıklı olanı alıp tüketmek beden sağlığı açısından önem arz ediyor. Dün gece izlediğim bir program sonrasında hassaslaştım bu konuda...
    Keş peyniri sanırım yemedim hayatım boyunca, tadına bakmak isterim. Eminönü'ne geçince sormayı unutmam inşallah:)
    Aynı zamanda bilgi veren tarifiniz için teşekkürler. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil