Ziron Yemeği ( Trabzon ve Çevresinde Yapılan )
26-05-2015Ziron Yemeği |
Egem Un |
Malzemeler:
4-5 su bardağı elenmiş Egem un
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı süt
3 yumurta..Aslında bardak başına 1 yumurta koyarlar.
Üzeri için:
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
200-300 gr. kıyma
1 yemek kaşığı salça ya da 1 adet domates
tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
1 büyük kase süzme yoğurt
Yapılışı:
Önce kıymalı karışımı hazırlayın. Bunun için yemeklik doğradığınız soğanı tereyağıyla soteleyin. Kıymayı ekleyip güzelce soteleyin. Domatesi küçük doğrayıp ekleyin ve kavurmaya devam edin. Tuzunu ve baharatlarını verip 1 su bardağı su koyup 5-10 dakika kaynatın. Daha sonra kıymayı süzüp suyunu başka bir kaba alın.
İzmir'in kaliteli un markası olan Egem Un kullanıyorum artık ben. Herkese tavsiye ederim. Elenmiş Egem unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açın ve içine yumurtaları kırın. Tuz ekleyip yavaş yavaş sütü karıştırıp yoğurun. Süt az gelirse biraz daha ekleyin. Orta sertlikte bir hamur elde edin. Hamurun üzerine nemli temiz bir bez kapatıp 30 dk. dinlenmeye bırakın.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Daha sonra hamurları çok kalın olmayacak şekilde oklavayla açın. Çok ince de olmamalı çok kalın da..Açtığınız yufkaları saç tavada çok hafif arkalı önlü pişirin.
Ziron Yemeği |
Ziron Yemeği |
Zironları bir borcama dizin. Burada benim dizişime bakmayın, acele yaptığım için gelişi, güzel dizdim. Aslında dik bir şekilde dizmeniz gerekiyor, sıra sıra.. Zironların üzerine 1 su bardağı kıymalı karışımdan süzdüğünüz et suyunu gezdirip 180 derece ısıdaki fırına verin. Zironlar hem lezzetlensin hem de biraz yumuşasın diye. Bazı yörelerde fırına vermeden sıcak suyla ıslarlar.
Ziron Yemeği |
Ziron Yemeği |
Ziron Yemeği |
Dilek'le Mutfakta
Trabzon mantısı mı? Afiyet olsun.
YanıtlaSilEvet canım bir nevi öyle..Trabzon mantısı..teşk ederiz canmm
Silİlk kez duydum ama çok güzel görünüyor ellerine sağlık ♥
YanıtlaSildene canm mutlaka..sevgiler
Sililk defa duydum bunu elinize sağlık..
YanıtlaSilöylemiii..çok nefis oluyor dene canmm
SilBiraz zahmetli gibi gözükse de pek leziz olmuş, elinize sağlık, sevgiler...
YanıtlaSilteşkrlederim canım..sevgiler
SilElinize sağlık..
YanıtlaSilteeşkrler sofrada buluş..sevgiler
SilDilek Hanım ellerinize sağlık. Bize çok güzel bir yöresel tarif tanıttınız.Egem un ben de kullandım, çok memnun kaldım, hele yaptığım ekmekler çok güzel oldu. Kolay gelsin size...))
YanıtlaSil