Ekşi Mayalı Ekmek

12:25 Dilek'le Mutfakta 1 Comments

10-01-2016


Ekşi Mayalı Ekmek
Ekmeğim Şekil ! Önümden Çekil !
Ekmek olmadan asla.. Bence ekmek beslenmemiz için gerekli, günde en fazla 6 dilim yiyebiliriz ya da 4 dilim. Bakmayın siz o diyetisyenlerin doktorların söylediklerine. Yaa ekmeğin piştiği zaman mutfağa yayılan o kokusu var ya nasıl da mutluluk hormonu salgılıyor haberiniz var mı..Bu hayatta bizi mutlu eden şeyleri neden yasaklayalım ki.. Hastalıklarla baş etmenin en kolay yolu sizi mutlu eden şeyleri yapmanız, sizi mutlu eden yiyecekleri yemeniz olmalıdır bence, tabi ki dozunda ve kararında..Haydi o zaman hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu edin, inanın hayatta en haz veren şey birilerini mutlu etmek..Aman haa üzmeyin sakın kimseyi...)


Malzemeler:

1 paket ekşi kuru maya Dr. Oetker

500 gr. Egem un

300 ml.( 1.5 su bardağı ılık su 38"C 40"C )

20-30 ml. ( 2-3 yemek kaşığı ) zeytinyağı

10 gr. ( yaklaşık 1.5 tatlı kaşığı tuz)

10 gr. (yaklaşık 2 tatlı kaşığı toz şeker)

Yapılışı:

Egem unla yaptığım her hamur işi daha bir başka oluyor, hamur kendini öyle kolay toparlıyor ki, denemediyseniz şiddetle tavsiye ediyorum. Ekmeğimizi yapmaya başlayalım öyleyse..

Unu eleyerek derin bir yoğurma kabına alın. Üzerine 1 paket (35 gr.) Dr. Oetker kuru ekşi mayayı, tuz ve toz şekeri ekleyip karıştırın. Ardından zeytinyağı ve suyu ekleyerek yoğurmaya başlayın. 
Ekşi Mayalı Ekmek

Elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın. Ben yaklaşık 4 saat dinlendirdim. Hamur iki katı olunca dilediğiniz bir fırın kabına hamuru elinizle yayın. 
Ekşi Mayalı Ekmek

Ekşi Mayalı Ekmek

Üzerine bıçakla kesikler atın ve önceden ısınmış önce 200 C 10 dakika sonra 180 C dereceli fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Ben fırının alt kısmına fırına dayanıklı bir kaseye su koyuyorum. Bunu neden mi yapıyorum, ekmek nemli pişsin diye..Bir fırıncı ustasından öğrenmiştim. 


Ekşi Mayalı Ekmek

Eveeeet ekmeğimiz pişti ve yemeye hazır mı ...hayır değil henüz. Ekmeği kalıbından çıkartın ve tel bir ızgaranın üzerinde ılık olana kadar havalandırın. Zaten çok sıcak iken sakın yemeyin, midenize yazık..:) Ekmeği temiz bir beze sarılı olarak uzun süre buzdolabında saklayabilirsiniz..tabi o gün bitmez se..Herkese afiyet olsun, ekmeğiniz şekil olsun..Sevgiler..


Ekşi Mayalı Ekmek

Ekşi Mayalı Ekmek




                                    Sevgiyle pişen yemeklerden

                                               Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

1 yorum:

  1. off mis gibi kokusu geldi burnuma. Ellerine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil