Sarımsaklı Minik Ekmekcikler
09-01-2017Sarımsaklı Minik Ekmekcikler |
Merhabalar..
Yeni yılın ilk tarifini yazmakta geciktiğimin farkındayım, elim bir türlü bebeğim gibi sevdiğim bloğuma gitmedi..Şu an da gece 2 yi geçmekte..inşlh vazgeçip uyumam..Tarifi isteyen arkadaşlarım çok ısrar etiler ve ben onları geri çevirmemeliyim..:) Fazla uzatmadan tarifi yazayım ve uykuya geçeyim çünkü tatile çıkacağım, hazırlık yapmam gerekiyor arkadaşlar. Bu sevimli ekmekçikjleri dün gece yaptım, dedim ki ev şöyle miss gibi maya koksun, ekmek koksun..çünkü gerçekten mutluluk veren bir özelliği var. Ekmekten asla vazgeçmem ve sınırlı yendiğinde hiç bir zararı olamaz, olmamalı,olsa da kabul etmem..) Ekmek hamuruna değişiklik olsun diye tariflerde göz attığım sarımsak ve dereotu ekledim..Aslında biraz da poğaça havasında oldu, biraz ekmek biraz poğaça..ama harika oldu bana göre..Beğenirseniz siz de denemelisiniz bence ve hamura başka ilaveler de yapılabilir elbette..mesela ceviz, fındık, kurutulmuş domates, biber gibi..Tamamen doğaçlama yaptım ve ölçüleri hatırlamaya çalışacağım.
Sarımsaklı Minik Ekmekcikler |
Malzemeler:
2 adet yumurta (bir tanesinin sarısını ayır üzerine sürmek için)
1 paket yaş maya
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı tuz
yarım su bardağı Ülker teremyağ
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı yoğurt
5-6 su bardağı un
yarım demet dereotu
5-6 diş sarımsak
1 adet taze yeşil biber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
karabiber, pul biber
1 çay kaşığı kekik
çörek otu
Yapılışı:
Yaş mayayı ılık su ve toz şekerle ıslayıp 15 dk. kabarması için bekletin. Daha sonra ılık süt, yoğurt, yağlar ve yumurtaları da ekleyip karıştırın. Un hariç diğer malzemeleri de ( sarımsak, biber , dereotu, toz biber, kekik ) ekleyin.Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Un miktarı değişebilir ve bunu siz kararlamalısınız. Yoğurduğunuz hamuru bir saat üzerini temiz bir bezle örtüp dinlendirin, kabarsın.
Sarımsaklı Minik Ekmekcikler |
Sarımsaklı Minik Ekmekcikler |
Kabaran hamuru tekrar yoğurun ve daha sonra avucunuzla ceviz tanesi kadar kopardığınız hamurları yuvarlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. İki saat daha dinlendirdikten sonra üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp çörek otu serpin. Ekmekçiklerin üzerine bıçakla çizikler atın ve önceden ısıttığınız 180 derece ısılı fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra tepsiyi fırından çıkartın ılınmaya bırakın. Servis tabağına dizin ve afiyetle yiyin.
Sarımsaklı Minik Ekmekcikler |
Sarımsaklı Minik Ekmekcikler |
Sarımsaklı Minik Ekmekcikler |
Sevgiyle Pişen Yemeklerden
Dilek'le Mutfakta
Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilTeşekr ederim canım
Sil