Kinoa (Quinoa ) Salatası

00:40 Dilek'le Mutfakta 0 Comments



Kinoa (Quinoa ) Salatası
Merhabalar..
Hem tatlı tariflerde, hem de tuzlu tariflerde kullanabileceğimiz, kalori değeri çok az ama protein bakımından değeri oldukça yüksek, tokluk hissi veren bir enerji ve besin kaynağı olan Kinoa ile tanışmayan var mı..?
Eğer şimdiye kadar mutfağınızda kullanmadıysanız şiddetle öneririm. Her lezzete, her yemeğe uyumlu bir yiyecek olan kinoa ile hayal gücünüzü kullanıp bir çok tarif elde edilebilir. Kinoanın ana vatanı Güney Amerikanın And dağlarıdır ve kinoa görüntüsü itibariyle tahılgillere benzese de aslında ıspanakgiller familyasındandır. Kinoanın açan çiçekleri tohuma dönüşüp yüksek protein, vitamin, mineral ve lif içeren bir besine dönüşür. A B C D ve K vitamini içerir. Tohumlarında hiç kolestrol olmayan Kinoada ayrıca magnezyum, demir, çinko, kalsiyum, fosfor bolca vardır ve güçlü bir antioksidandır. Bir çok hastalığa da iyi geldiği bilinmektedir. Kinoayı keşfeden Güney Amerikalılar bu harika besini başka diyarlara da taşımış ve özellikle diyet yapanlar için kilo aldırmadan bir çok vitamin ve mineralleri alması açısından vazgeçilmez olmuştur. Proteini oluşturan yapı taşları aminoasitlerin insan vücudu tarafından üretilemeyen 9 aminoasidin tamamı Kinoada var..İnsan vücudundaki 20 aminoasitten 9 unu üretemez ve bunu başaran tek gıda Kinoadır.   Okuduğum ve edindiğim bilgiler böyle arkadaşlar..
Ben Kinoayı salatalarda daha çok sevdim. Bunu dışında toz haline getirip cupkek yada pasta hamurunda kullanabilirsiniz.  Şimdi size salata yapabileceğim malzemelerden evde ne varsa güzel bir Kinoalı  salata tarifi veriyorum. Yaratıcılık size kalmış, içine dilediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Bu arada Kinoanın yüzden fazla çeşidi vardır, siyah, beyaz ve kırmızısı tercih edilir. Türkiye'de Kinoa yetiştiriliyor mu bilmiyorum ama bence bir an önce başlanmalı..

Kinoa (Quinoa ) Salatası
Malzemeler:
100 gr. beyaz kinoa
3-4 adet taze soğan
maydanoz, nane, fesleğen, dereotu
kırmızı biber
yeşil sivri biber
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 limon suyu
2 adet ezilmiş sarımsak
Yapılışı:
Bir tencereye 2 su bardağı su ve biraz tuz koyup kaynamaya bırakın. Kaynayınca yıkayıp süzdüğünüz Kinoayı koyup 15 dakika pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatıp5 dakika kadar kapağını örtüp dinlendirin. Dinlendirdikten sonra bir süzgeçten süzüp ılınmaya bırakın. Salata malzemelerini hazırlayıp istediğiniz gibi doğrayın. Kinoayı bir salata kabına alıp diğer malzemelerle karıştırın. Tuz, karabiber, limon ve yağını da ekleyin. Dilerseniz parmesan  ya da tulum peyniri de ilave edebilirsiniz. 


Kinoa (Quinoa ) Salatası

Kinoa (Quinoa ) Salatası

Kinoa (Quinoa ) Salatası

Kinoa (Quinoa ) Salatası

Kinoa (Quinoa ) Salatası

Kinoa (Quinoa ) Salatası

Herkese afiyet olsun o zaman..Ben Kinoayı sıkça tüketenlerdenim ve tavsiye ediyorum, mutlaka kullanın.. sevgiler..
                 "Sevgiyle Pişen Yemeklerden"
                                          Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

0 yorum: