Boşnak Böreği

08:24 Dilek Toksoy 0 Comments

Boşnak Böreği

Yıllardır evimde yaptığım bu böreği sizlerle paylaşmak istedim. Rahmetli kayınvalidem göçmendi ve bu böreği bana o öğretmişti. Haftada bir gün mutlaka yapılırdı. En çok da ıspanaklısı..Bir de yanında ayran ohh mis.
Ben bugün ıspanağım olmadığı için kıymalı ve patatesli yaptım iki ayrı tepside.Ama bence en lezizi ıspanaklı olanı. Aslında adının da boşnak böreği olduğundan emin değilim. Çünkü asıl boşnak böreği çarşafta yağlanıpta çeke çeke yapılan bir börek. Bunu pek beceremiyorum.


Börek için malzemeler:
Hamuru için:
1 kilo elenmiş un
tuz ve su

Kıymalı harcı için:
Yarım kilo kıyma
2 adet kuru soğan ( incecik doğranmış )
1 çorba kaşığı tereyağı
tuz
karabiber

Patatesli harcı için:
6 adet patates ( rendeleneemiş )
2 adet kuru soğan ( incecik doğranmış )
1 çorba kaşığı tereyağı
karabiber
tuz
Bu malzemeyi tavada hafif kavurun

Ispanaklı harcı için:
yarım kilo ıspanağın yaprak kısımları
2 adet kuru soğan ( incecik doğranmış )
tuz karabiber
biraz sıvı yağ

Gelelim yapılışına:
Unu elekten geçirdikten sonra arzu ettiğiniz kadar tuz ekleyip suyla iyicene yoğuruyoruz.Fazla yumuşak olmamasına dikkat ediyoruz.Hamuru ikiye bölüyoruz. Her bir böldüğümüz hamurdan cevizden biraz büyük topaklar yuvarlayıp bir tepsiye diziyoruz. Toplam28 tane oldu benimkisi. 14 tanesi altı için 14 tanesi de üstü için olacak. Açma masasına biraz un serpiştirip bezelerimizi küçük tabak büyüklüğünde açıyoruz. Daha sonra hepsini üstüste sıvı yağla yağlıyoruz. Öyle vıcık vıcık yağlamayın sakın. Diğer 14 taneyi de aynı şekilde yapın.
Boşnak Böreği
2 adet üstüste yağlanmış hamuru ayrı ayrı, merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açıyoruz.
Boşnak Böreği
Bir tanesini tepsinin altına yayıyoruz.
Boşnak Böreği
Kıymayı ve soğanı bir kaşık tereyağında hafif kavuruyoruz. Tuzunu ve karabiberini de ekledikten sonra soğumasını bekliyoruz .Kıymalı harcımızı tepsiye eşit şekilde yayıyoruz.
Boşnak Böreği
Diğer yağlanmış ve açılmış hamuru da kıymalı harcın üzerine kapatıyoruz. Kenarlarını parmakla bastırıyoruz. Bir miktar sıvı yağla üzerini yağlıyoruz. Bıçakla bir kaç yerinden deliyoruz.
Boşnak Böreği
Böreğimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık bir saat pişiriyoruz.Piştikten sonra fırından alıyoruz ve üzerine elimizle biraz su serpiştiriyoruz. Sofra bezi ile tepsiyi sarıp demlenmesini bekliyoruz.
Boşnak Böreği
Boşnak Böreği
Böreğimiz servise hazır..Buyrun soframa..Afiyet olsun

                                          Patatesli
 Patetesli Boşnak Böreği
                                               Kıymalı
Kıymalı Boşnak Böreği
                                                     DİLEK'LE MUTFAKTAN SEVGİLER

BENZER TARİFLER

0 yorum: