Hamsili Pilav

14:19 Dilek Toksoy 2 Comments

Hamsili Pilav
Bugün semt pazarına alışverişe gittim. Bilen biliyor ya pazarda alışveriş yapmayı çok severim, hatta bir tutkudur bu bende. Evimde bol bol yeşillik olsun, hiç bir şey eksik olmasın isterim her zaman. Tabi ki bu her zaman mümkün olmuyor. Olabildiğince çok şükür alabiliyoruz. Her neyse ben aldım da aldım. Aklım hep balıkta bu kış, çünkü İzmir'de çok kolay balık bulamıyorum. Üstelik İstanbul'a göre de çok pahallı. Karadeniz'liyim ya, hamsiden vazgeçemiyorum. Sabah kahvaltı da bile yerim vallahi. Baktım balıkçı tezgahlarına, fiyatlarda uygun, aldım bir kilocuk hamsi. Hamsi taze mi, değil mi anlarım bir bakışımla, onu da söyleyeyim yani. Hamsi bana yaramaz bir bakış atmalı, kıpkırmızı olmalı dudişleri ve bir genç kız kadar diri. Hamsinin mevsiminde yenmesi gerekir. Uzun zamandır hamsili pilav yapmayı hayal ediyordum ve bugün bu hayalimi gerçekleştirdim. O yüzden çok mutluyum. Fakat evdeki Boşnaklar bu menüden pek hoşlanmadılar. Hamsili pilav yenirmiymiş vs . vs. Öyle bir yenir ki, tadına doyamazsınız bence. Küçük bir borcama yaptım bende, çünkü sadece ben yiyeceğim için fazlasına gerek yoktu. Yanında bol  karışık salata ve roka yaptım. Aşçılığım tutu, kalktım bir de irmik helvası yapıyım dedim. Yani anlayacağınız sofrayı donattım yine bu akşam. 
Haydi şimdi nasıl yapmışım bir de ona bakalım.
Hamsili Pilav Tarifi
Malzemeler:
1 kilo Karadeniz hamsi
Pilav için:
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
tuz, karabiber, pul biber
kişniş, yeni bahar, tarçın
nane, kekik
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Hamsileri kılçıklarından ayıklayıp, bol suda yıkayıp süzülmeye bırakın. Diğer tarafta bir tavaya soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağda kavurun. Salçayı ekleyin ve biraz daha kavurun. Fıstıkları ekleyip kavurmaya devam edin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin ve karıştırın. 2 veya 3 dk. kavurun. Tuzunu ve baharatlarını ekleyin. 2.5 su bardağı kaynar su ekleyip karıştırın ve tavanın kapağını kapatıp suyu çekene kadar pişirin. Fazla pişirmenize gerek yoktur. 
Şimdi orta boy bir borcama hamsileri dizmeye başlayın. Tabağın ortasından başlayarak sık aralıklarla hamsileri dizin. Hamsiler tabağın kenarlarından sarkacak. 

Hamsili Pilav

Daha sonra yaptığınız pilavı hamsilerin üzerine dökün ve tekrar geri kalan hamsileri pilavın üzerine sık aralıklarla dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Bir çay bardağı su ekleyip 200 derece fırında yarım saat pişirin.


Hamsili Pilav

Fırından çıktıktan sonra borcamın üzerine düz bir servis tabağını örtüp borcamı ters çevirin. Çeri domates ve rokayla süsleyip servis yapın.

Hamsili Pilav

Harika görünüyor değil mi..? Afiyet olsun. Bu lezzeti tatmanızı dilerim.
                              Yanında bol salata yeter..

Karışık Salata
Roka Salata


                                              SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                                                   DİLEK'LE MUTFAKTA

BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. slm iadei ziyarete geldim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. selmm..teşşkr edrim bir çay içelim buyrun..)

    YanıtlaSil