Çi Börek

22:04 Dilek Toksoy 17 Comments

09-03-2014

Çi Börek
Eskişehir klasiği Çi Börek bu akşamki soframın konuğuydu.
Her şey televizyon yüzünden oldu..Güya diyetteydim arkadaşlar..Pişmanlık psikolojisine girdim yine bu akşam. Ama napayım suç bende değil, televizyonda..Bir programda Eskişehir'in meşhur Çi Böreğini gösteriyordu, fokur fokur yağda pişerken o börekler nasıl canım çekti bilseniz, karnımda çok acıkmıştı, amann dedim kırk yıl da bir yiyim dedim ve başladım hemen hamuru yoğurmaya. Kalabalık bir aileyken pazar sabahları sık yapardım ev halkına. Onlara pişirirken onlar pişenleri yerdi, ben ocak başında onları seyrederken bir yanda da yerdim. Uzun zamandır yapmıyordum ve bu yüzden diyetimi bozdum, yarın ekmek yemem o zaman ve böyle dengelerim..dimi ama..)

Bir de şu konuyu hatırlatayım. Çiğ börek mi, çi börek mi..Hakiki Eskişehir'liye sordum Çi börek demişti. Çünkü neden: Çi demek Tatarcada leziz ve enfes anlamına geliyormuş, şır, şi, çi diyerek çi börek oluvermiş. Kıymasının çiğ olarak konmasından kaynaklanan bir isim değil yani.Bunu da belirttikten sonra tarife geçelim. Kızım üniversiteyi Eskişehir'de okuduğu için çok sık gidip gelirdim. Çok beğendiğim şehirlerden birisidir. Gerek mimarisi, gerek insanlarının içtenliği, konuk severliği bu güzel şehri sevmeme neden olmuştur. 

Malzemeler:

5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

su

İçi için:

200 gr. kıyma

1 adet rendelenmiş soğan

biraz maydanoz

tuz, karabiber

Yapılışı:

Unu yoğurma kabına eleyin, Tuzu ekledikten sonra yavaş yavaş su koyun ve kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yapın. Hamuru 15 dk. dinlendirin. Diğer taraftan kıymayı, rendelenmiş kuru soğanı, maydanoz, tuz, karabiberi iyice harmanlayın. 

Çi Börek


Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler yapın. Her bir bezeyi unla tabak büyüklüğünde açın. Açtığınız hamura kıymalı harçtan elinizle koyup yarısına yayın. Hamurun diğer yarısını üzerine örtüp kenarlarını bastırın ve keskin bir çay tabağıyla kenarlarını kesin. 

Çi Börek

Çi Börek
Hamurları kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Kızarttığınız börekleri kağıt peçeteye serip fazla yağından arınmasını sağlayın. Tüm bezeleri bu şekilde kızartıp servis yapın.

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

İşte Çi böreklerimiz hazır ve biz afiyetle yedik, size de afiyet olsun. Yanında mis gibi ayranla iyi gider.

Herkese Afiyet Olsun..

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek

Çi Börek
                              Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                Dilek'le Mutfakta



BENZER TARİFLER

17 yorum:

  1. peynirli maydanozlu da olur değil mi? lezzetli olduğu belli oluyor eline sağlık arkadaşım, afiyet olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabiki..ıspanaklı da olur..teşşkrler canımcım..sevgileriimi yolluyorum

      Sil
  2. Eline sağlık Dilek hanımcım sabah sabah mis gibi böreklere geldim muhteşem görünüyor.Uzanıp alınabilse keşke sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh keşke öyle bir şey olsa..yiyemeyenler de sevinirdi..Yorumun için teşşkr ederim Semacım..kocaman sevgiler yollayabiliyorum ama bu daha güzel..)

      Sil
  3. pek bir severim..
    ellerine sağlık canım..
    afiyetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Canım..sevgiler

      Sil
  4. Ellerinize sağlık, harika görünüyor..
    Yemek blogları için çok cici bir şablon çekilişim var beklerim ;)
    Amigurumi Aşkına Şablon Çekilişi

    YanıtlaSil
  5. Çok fena bir börek:) Ellerine sağlık
    http://cocuklarlamutfakta.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çook çook...) teşşkrler Şenizciğim..

      Sil
  6. Çok marifetlisiniz dilek hanım elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh teşşkr ederim Meral hanım..sevgilerimi yolluyorum size..

      Sil
  7. Merhaba,
    Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor. Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle...
    www.neclasolen.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Necla hanım..bende sitenize bakacağım..selamlar, sevgiler

      Sil
  8. Ben de Eskişehir'de okudum. Çok severim orayı, tüm duygu ve düşüncelerinize katılıyorum. Malum ben diyetteyim biraz da diyet menüsü verebilir misiniz? Şöyle hem göze, hem ağız tadına hitab eden cinsten... Nasıl olacaksa....:)))) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım güya hep diyetteyiz..yaşam tarzımızı böyle düzenleyeceğiz işte, istediğimizi yiyip ama az az..ölçüyü kaçırınca diğer günlerde telafi ederek, spor yaparak, vee benim meşhur çorbam var pancar çorbası..ondan tüketerek..yorumun için teşşkrler canım benm

      Sil
  9. Eskişehire gidince ilk işim çarşıya inip soluğu çiğ börekcide alıyorum. Yedikten sonrada sanki birini öldürmüşüm gibi kendimi suçlu hissediyorum :) sonrada çarşıyı porsuku alt üst edip geziyorum sözde yediklerimi eritiyorum... Ellerinize sağlık şimdi olsada yesek dermişim :)

    YanıtlaSil
  10. Bunun için Eskişehir'e gitmene gerek yok canım..buyur gel ben yaparım sana beş dakikada..sevgiler..)

    YanıtlaSil