Kalburabastı ( Kalburabasma ) Tatlısı
08-04-2014Kalburabastı |
Şerbetli tatlı sevmeyenler bile bu tatlıyı sever, çünkü cevizli oluşundan mı dır nedir sanki damağınızda baklava yiyormuş hissi uyandırıyor. Denemeyen varsa kesinlikle denesin derim. Tarifimde katı yağ kullanmadım, çok nadir, çok gerekliyse kullanıyorum margarini..daha çok tereyağını tercih ediyorum. O da hakiki olursa..Sıvı yağla yapılan bir tarif aramaya koyuldum..acaba sıvı yağla da olur mu dedim ve bloger arkadaşımın yemek sitesinde buldum. Hakiki denenmiş tarifiyle..egedentarifler.blogspot.com dan aldığım tarifiyle Kalburabasma tatlısı huzurlarınızda..Ben sadece içine dayanamadım birazcık irmik kattım. Biraz da ceviz içi..Benim için yapması da fotoğraflaması da , yemesi de ayrı bir mutluluktu..Bu lezzeti tatmayan var sa denesin ve tatsın..
Malzemeler:
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı mısırözü yağı
1 su bardağı süt
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
bir çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
İçi için:
iri çekilmiş ceviz
1 çay kaşığı toz tarçın
1 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı:
İlk önce şerbeti kaynatıp soğuması için bir kenara koyun. Daha sonra hamuru yapmaya koyulun. Derin bir kabın içine hazırladığınız hamur malzemelerini koyun ve un ekleyerek ele yapışmayacak orta sert bir hamur yoğurun. Hamuru yarım saat buzdolabında üstü kapalı bir şekilde bekletin. Daha sonra hamuru dolaptan alın ve tekrar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve ortasına hazırladığınız cevizli tarçınlı içten bir miktar koyun ve yuvarlayıp şekil verin. Yuvarladığınız hamuru rende yada iri tel süzgece bastırıp telin şeklini almasını sağlayın. Adına yakışan özelliği buradan geliyor. Tüm hamuru bu şekilde hazırlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üstleri kızarana dek pişirin. Yaklaşık 30 dk. Piştikten sonra tepsiyi fırından alın, bir kaç dakika bekledikten sonra soğuttuğunuz şerbeti tatlının üzerine yavaş yavaş kepçeyle yedirin. Kalbura bastılar şerbeti iyice çektikten sonra servis tabağına alın, afiyetle yiyin.
Kalburabastı |
Kalburabastı |
Bayramlarda, ramazan sofralarında, özel günlerde ve hatta bazen benim gibi canınız çok çektiğinde fazla zamanınızı almayan bu leziz tatlıyı sofralarınızdan eksik etmeyin. Herkese tatlı bir akşam diliyorum..
Afiyet Olsun..
Kalburabastı |
Kalburabastı |
Kalburabastı |
Kalburabastı |
Kalburabastı |
Kalburabastı |
Kalburabastı |
Kalburabastı |
Kalburabastı |
Dilek'le Mutfakta
çok güzel duruyor.ç ellerinize sağlık.Canım çekti vallahi..
YanıtlaSilGerçekten kıyır kıyır oldu Nursevin hanımcım..keşke şu an ikram edebilseydim..
SilEllerine sağlık nefis olmuşlar…
YanıtlaSilSütlü tatlılar bir yana ama şerbetli tatlıların gönlümdeki yeri bir başkadır…
Afiyetler olsun sevgilerimi bıraktım...
Teşkrler Emelciğim..ahhh şerbetli tatlılar ahh..bende kocaman sevgilerimi yolladım, çok sağol..
SilEllerine saglik, Sivasta bayramlarda mutlaka yapilir, olmazsa olmaz :) Afiyet olsun.....Cokta lezzetli görünüyor
YanıtlaSilDemek ki doğru..bu tatlı Anadolu tatlısı bence..Anadolu'nun her yerinde biliniyor..Yorum için çok teşşkr Siedacığım..sevgiler..))
SilNasıl güzel olmuşlar bayılırım kalburabastıya. Tarifinizi alıyorum izninizle, en yakın zamanda denemek istiyorum..
YanıtlaSilEllerinize sağlık..
Yorumunuz beni mutlu etti.. çok teşşkrler..mutlaka deneyin..selam ve sevgiyle..)
SilElinize sağlık, bir kez de irmiksiz deneyin derim :) Sevgiler.
YanıtlaSilPekiii..bir dahaki sefere irmiksiz deneyeceğim canım..çok mersi..selamlar..
SilEllerinize sağlık Dilek hanım çok severim bende.Sevgiler <3
YanıtlaSilKalburabastıyı denemek isterim. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSil