Alaca Çorbası
09-04-2014Alaca Çorbası |
Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
3 yemek kaşığı yeşil mercimek
1 adet taze kırmızı biber
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
tuz, pul biber
var sa tarhun otu..yok sa kuru nane ya da reyhan otu
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
karabiber
Yapılışı:
Buğdayı ve nohutu akşamdan ıslatın. Önceden haşlayıp süzüp buzlukta muhafaza ederseniz yemeklerde ve çorbalarda kullanmak için pratiklik olur. Çorbayı yapacağınız zaman suyunu süzüp ikisini de bir tencereye koyun ve yumuşayana dek haşlayın. Yeşil mercimeği yıkayıp süzün ve bir tencerede haşlayın. Yumuşayınca suyunu süzün ve nohutlu buğdaya ekleyin. Tencereye yeterince su ilave edin. Çok katı ya da çok sulu olmasın. Biraz kaynattıktan sonra incecik dilimlediğiniz soğanı ilave edin. Bu şekilde 15 dk. kadar pişirin. Pişmesine yakın zar şeklinde doğradığınız kırmızı biberi ilave edin. Çorbanın tuzunu ekleyip kıvamına gelene kadar pişirin. Kaşıkla tadına bakın ve pişip pişmediğini kontrol edin. Piştiğinden emin olduktan sonra ocağın altını kapatın. Daha sonra bir tavaya tereyağını koyup eritin. İçine salçayı ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın. Bu çorbanın asıl baharatı tarhun otudur. Bende olmadığı için biraz kuru nane ve reyhan otu koydum. Yağın içine neneyi ve reyhan otunu koyup bir kaç kez çevirin ve bu karışımı çorbaya ekleyip karıştırın. Nefis Gaziantep Alaca çorbamız servise hazır. Kepçeyle kaselere koyun, üstüne karabiber, pul biber serpin ve yanında yeşil salatayla afiyetle yiyin.
Herkese afiyet olsun canlarım..
Alaca Çorbası |
Alaca Çorbası |
Alaca Çorbası |
Alaca Çorbası |
Dilek'le Mutfakta
Canım Antepe gittim bu çorbadan içemedim.. Vakit dar yiyecek o kadar çok lezzet vardı ki sıra gelmedi.. :)) Deneyeceğim mutlaka.. Sevgiler.. G +
YanıtlaSilBiz de bu akşam Antep'e gitmiş kadar olduk canım..Umarım bana da nasip olur oraları görmek..benden de sevgiler..ve de teşşkrler
YanıtlaSil