Kayısı Marmelatı
08-06-2014Kayısı |
Kayısı Marmelatı |
Bugün Günlerden Kayısı Günüydü..
Kayısı mevsiminde mis kokan kayısılarla hem reçel, hem marmelat, hem de kayısılı su muhallebisi yaptım. Yaptıklarımdan kızlarıma ayırdım, reçeller anneden. Bir zamanlar benim de annem bana yapar yollardı, şimdi sıra bende. Bu yıl yağan şiddetli yağmurlar kayısılara çok zarar verdi, pazarlarda kayısı satılıyor ama o kadar çok değil. Benim kayısılar komşumun ağacından tazecik..
Komposto bile yaptım.
Gelelim marmelat nasıl yapılıyor ona..
Malzemeler:
yarım kilo kayısı
2 su bardağı toz şeker
yarım limon suyu
1 adet çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
Yapılışı:
kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkartın. Çekirdekleri kurutup sonradan içlerini yiyebilirsiniz, çünkü çok faydalıdır. Kayısıları 2 su bardağı su, çubuk tarçın ve karanfille kaynatın. Karanfil ve tarçını içinden çıkartın. Çukur bir kabın üzerine tel süzgeci koyup pişen kayısıları süzgece dökün ve elinizle posasını çıkarın. Kayısı posasını bir tencereye alın, şekeri ilave edin ve altını kısıp kıvamını buluncaya kadar yaklaşık yarım saat kaynatın. Kıvamı gelince limon suyu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Hemen yiyecekseniz kapaklı cam kaselere koyun. Uzun süre saklayacaksanız cam kavanoza koyun ve sıcakken kapağın altına streç çekip kapağı kapatın ve kavanozu ters çevirip bekletin. Marmelatı muhallebiler de, pasta yapımında kullanabilirsiniz. Herkese afiyet olsun..Ne diyelim, Kayısı Tadında Kalın.
Kayısı Marmelatı |
Kayısı Marmelatı |
Kayısı Marmelatı |
Kayısı Marmelatı |
Kayısı Marmelatı |
Kayısı Marmelatı |
Kayısı Marmelatı |
Kayısı Marmelatı |
Dilekle Mutfakta
0 yorum: