Cennet Hurması ( Elması ) Faydaları, Marmelatı

16:11 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

17-11-2014

Cennet Hurması





Cennet Hurması
Memleketim Trabzon'da yetişen ve çokça bilinmeyen bir meyveden söz etmek istiyorum. Açıkçası mutfaklarımızda bir elma portakal kadar yenilmeyen, faydasını ve tadını bilenlerin tercih ettiği çok güzel bir meyve aslında. 


Cennet Hurması

 Karadeniz ikliminde de yetişebilen fakat ana vatanı Çin ve Japonya olan cennet hurması Akdeniz bölgesinde de yetişiyor. Fakat adı Trabzon hurması olarak kalmış. Saklama koşulları kısıtlı olsa da mevsiminde alıp reçelini, marmelatını yapmak lazım. 
Cennet Hurması
Tanrının bize sunduğu bu şifalı meyveleri değerlendirmek gerektiğine inanıyorum. Faydaları bir hayli fazla olan cennet hurmasında, bol miktarda A vitamini, protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunmaktadır. Daha ne olsun. 
Cennet Hurması
Bir çok hastalığa özellikle de kanserle mücadelede iyi veriler elde edilmiş. Bağırsak, mide kolestrol, yüksek tansiyon gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı bir alternatif olarak biliniyor. Bu güzel meyvenin kıymetini bilmek lazım bence. Renklerindeki güzellik beni benden aldı. Reçelini değil de marmelatını yapıp pastalarda kullanmak üzere cam şişeye koydum. 

Yapılışına gelince kısaca şöyle: 

3 adet hurmayı yıkayın ve kabuklarını soyun. Hurmalar olgunlaşmış olmalı, sert değil. Üzerine 1 su bardağı toz şeker koyun ve pişirmeye bırakın. 15 dakika pişirip bir çay kaşığı tereyağı ekleyin ve yarım limon suyu sıkıp 5 dakika daha pişirin. Piştikten sonra sıcak iken cam bir kavanoza koyup kapağını sıkıca kapatın ve kaldırın. Tatlılarda, dondurmalarda, keklerde, muhallebilerde son derece güzel tat veren Trabzon hurmasını mutlaka alın ve değerlendirin. Meyve olarak mevsiminde bolca tüketin derim. 

Not: Ben marmelatımın biraz dibini tutturdum, rengi o yüzden koyu, ama atmaya kıyamadım. Şimdi ben bu marmelatla en çok nişastalı muhallebi yaparım.. 

BENZER TARİFLER

3 yorum:

  1. Bizim buralarda cok var..arada sirada alip yeriz..ellerinize saglik..guzel bir tad..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğrudur canım, ben pek sevmezdim ama şimdi sever oldum..:) sevgilerle canım..

      Sil
  2. Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?



    İletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com

    YanıtlaSil