Çortutu Çelem Pancarı Turşusu
21-02-2015
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
Değişik ve ilk defa yaptığım bir turşu tarifi..Bilenler biliyordur da benim gibi bilmeyenler için yaptım ve tadına da baktım..hımmm çok değişik ve güzel..Pazar tezgahlarında şu aralar bolca bulunan bu turpgillerden çortutu, diğer adıyla Çelem pancarı, bir diğer adı da içi kırmızı dışı beyaz pancar..yani en azından ben öyle bilirdim..:)
Erzurum'lu çok arkadaşım olmuştur ama hiç onların sofrasında görmedim açıkcası..Erzurum'a ait bir turşu imiş. Yemeği de yapılırmış.. Bu bilgileri sevgili blogger arkadaşım Sare Terzioğlu'ndan alıp burada yazıyorum. Turşuyu onun tarifiyle yaptım. İçine koyduğu reyhan kurusu ise bana Erzurum'u hatırlattı diyebilirim, çünkü çorbalarından bilirim, her çorbaya ve de dolmalarına reyhan otu koyarlar. Velhasıl bu sağlık için çok faydalı turptan alın ve bir değişiklik yapın..yani turşu yapın, gerçekten çok beğeneceksiniz.
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
Malzemeler:
4 adet çelem pancarı
1 yemek kaşığı iri tuz
1 avuç salamura tuzu
1 yemek kaşığı reyhan otu
yeterince kaynamış su..1 litreye yakın
Yapılışı:
Pancarları yıkadıktan sonra kabuklarını mümkün olduğunca ince soyun ve daha sonra istediğiniz şekilde dilimleyin. Daha sonra salamura tuzla pancarları ovup 10 dakika kadar bekletin. Bu bekletme işi acısı çıksın diye yapılıyor.
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
Bekleyen pancarları suyun altında çok ovalamadan yıkayın, tuzları gitsin. Reyhan otunu pancarlara ekleyip birbirine harmanlayın ve pancarları temiz bir kavanoza doldurun. Kaynamış ılık suya 1 yemek kaşığı tuz atın..ben toz kaya tuzu kullandım. Tuzlu suyu kavanoza dökün ve biraz havası çıksın diye bekleyip daha sonra kapağını örtün. Serin bir yerde mesela balkonda ışık almayan bir köşeye koyun. 4-5 gün sonra kıvamını alır ve yenmeye hazır hale gelir.
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
Benim bu turşuda ekleme yapacağım bir kaç nokta var: mesela sarımsak ve sirke de konulabilir ve bence daha güzel olur. Sare hanıma tekrar teşekkür ediyorum..
Herkese sevgiler, sağlıklı günler diliyorum..
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
|
Çortutu - Çelem Pancarı Turşusu |
Sevgiyle Pişen Yemeklerden
Dilek'le Mutfakta
Turşuculuğa da mı başladın? ;)
YanıtlaSilahahhaha yok canım yaa ama neden olmasın..)
SilÇortu sözcüğü Ermeniceden geliyor (Ç'ort't'tu), Çelem ise Türkçesi :) Çok hoş bir bileşim olmuş. Turşu da nefis görünüyor. Elinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekr ederim Aslıhan hanım..bende ilk defa yapmıştım..bu yıl da yapacağım..sevgiler
YanıtlaSil