Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

13:26 Dilek Toksoy 1 Comments



Trileçe ( Balkan ) Tatlısı


Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı



Balkan bir aileye gelin gittiğimde ilk tattığım o nefis köy sütü kokan Trileçeyi hiç unutmadım ama arkadaş günleri dışında da pek yapmadım. Son ayların gözde tariflerinden biri olması dolayısıyla birileri sağolsun yeniden gündeme getirmiş, her pastanede kafede özel yerini almış, siparişler verilmiş, televizyonda yemek programlarının hemen hepsinde yapılmış..yani o derece ünlenmiş bizim Trileçe..Adı Kraliçeyi anımsatan bu lezzetli tatlının yapımı biraz meşakkatli ama sonuç mükemmel. Sütlü tatlıları sevenler için on numara diyebilirim. Eskiden süt kreması yerine sütün ve yoğurdun üzerindeki kaymakları toplar ve güzelce çırpar, tereyağı olmasına izin vermeden krema haline getirirdik. Şimdi hazır kremalar çıktı, ne kadar güvenilir bilmiyorum ama kullanıyoruz işte.
Trileçe tatlısının en önemli detayı süt ve süt kremasıyla ıslatılmış olması, bir diğer özelliği ise karamel sosla tatlandırılmasıdır. Sütün üç farklı şekilde kullanılıyor olması da farklı bir özelliği bence..
Bu özel tatlıyı mutlaka deneyin arkadaşlar..Tarif güvenilir ve test edilmiştir bilesiniz..
Tarife gelince:
Malzemeler:
Keki için:
5 adet yumurta
1 su bardağından bir parmak fazla toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
5 su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı süt tozu
400.mg süt kreması
Karamel sosu için:
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
200 mg. süt kreması
Yapılışı:
Öncelik olarak keki pişirip fırına verelim. Yumurtaları teker teker kırın ve şekerle birlikte iyice çırpın. Daha sonra yağı koyup karıştırmaya devam edin. Unu, irmiği, kabartma tozu ve vanilyayı da ekledikten sonra iyice karıştırın. Yağlanmış unlanmış büyük borcama her yerine eşit bir şekilde döküp yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra fırından alıp ılınmaya bırakın.
Kek pişerken şerbetini hazırlayın, bunun için sütü, şekeri, süt tozunu ve kremayı karıştırıp köpükleşene dek çırpıp buzdolabında bekletin.
Ilınan kekin üzerinde kürdanla bir çok yerinden delikler açın ve soğuk şerbeti kekin üzerine yavaş yavaş dökün. Şerbeti iyice çekmesini bekleyin. Şerbeti çektiğinden emin olduktan sonra karamel sosu hazırlayın.

Karamel sos için bir tavaya şekeri koyun ve kısık ateşte şekerin karamel olmasını sağlayın. Bir yemek kaşığı tereyağı ve kremayı karamelleşen şekere hızlı bir şekilde ekleyip çırpın ve ocaktan alın. Şerbeti emen Trileçenin üzerine karamel sosu gezdirin ve üzerine bir tepsi örtüp buzdolabında bekletin.
Yiyeceğiniz zaman dilimleyip servis yapın. Ben üzerine beyaz çikolata sosu yapıp süsledim. Herkese afiyetler olsun. Sevdiklerinize de ikram etmeyi unutmayın..

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı


Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı

Trileçe ( Balkan ) Tatlısı




BENZER TARİFLER

1 yorum: