Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

03:26 Dilek Toksoy 1 Comments

07-03-2015
Triliçem Benim..
Biricik Sevgilim..
Söyle Senden Başka
Kimim Var Benim..:)

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı


Uzun zamandır yapacaklar listemde bekleyen Triliçem bu akşam itibariyle yapılmaya başlandı. Balkan bir aileye gelin gittiğimde ilk tattığım o nefis köy sütü kokan Triliçeyi hiç unutmadım ama arkadaş günleri dışında da pek yapmadım. Son ayların gözde tariflerinden biri olması dolayısıyla birileri sağolsun yeniden gündeme getirmiş, her pastanede kafede özel yerini almış, siparişler verilmiş, televizyonda yemek programlarının hemen hepsinde yapılmış..yani o derece ünlenmiş bizim Triliçe..Adı  Kraliçeyi anımsatan bu lezzetli tatlının yapımı biraz meşakkatli ama sonuç mükemmel. Sütlü tatlıları sevenler için on numara diyebilirim. Eskiden süt kreması yerine sütün ve yoğurdun üzerindeki kaymakları toplar ve güzelce çırpar, tereyağı olmasına izin vermeden krema haline getirirdik. Şimdi hazır kremalar çıktı, ne kadar güvenilir bilmiyorum ama kullanıyoruz işte. 

Triliçe tatlısının en önemli detayı süt ve süt kremasıyla ıslatılmış olması, bir diğer özelliği ise karamel sosla tatlandırılmasıdır. Sütün üç farklı şekilde kullanılıyor olması da farklı bir özelliği bence..

Bu özel tatlıyı mutlaka deneyin arkadaşlar..Tarif güvenilir ve test edilmiştir bilesiniz..

Tarife gelince:

Malzemeler:

Keki için:

5 adet yumurta

1 su bardağından bir parmak fazla toz şeker

1 su bardağı sıvı yağ

2 su bardağı un

2 yemek kaşığı irmik

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:

5 su bardağı soğuk süt

1 çay bardağı toz şeker

3 yemek kaşığı süt tozu

400.mg süt kreması

Karamel sosu için:

1 çay bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

200 mg. süt kreması

Yapılışı:

Öncelik olarak keki pişirip fırına verelim. Yumurtaları teker teker kırın ve şekerle birlikte iyice çırpın. Daha sonra yağı koyup karıştırmaya devam edin. Unu, irmiği, kabartma tozu ve vanilyayı da ekledikten sonra iyice karıştırın. Yağlanmış unlanmış büyük borcama her yerine eşit bir şekilde döküp yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra fırından alıp ılınmaya bırakın. 

Kek pişerken şerbetini hazırlayın, bunun için sütü, şekeri, süt tozunu ve kremayı karıştırıp köpükleşene dek çırpıp buzdolabında bekletin. 

Ilınan kekin üzerinde kürdanla bir çok yerinden delikler açın ve soğuk şerbeti kekin üzerine yavaş yavaş dökün. Şerbeti iyice çekmesini bekleyin. Şerbeti çektiğinden emin olduktan sonra karamel sosu hazırlayın. 

Karamel sos için bir tavaya şekeri koyun ve kısık ateşte şekerin karamel olmasını sağlayın. Bir yemek kaşığı tereyağı ve kremayı karamelleşen şekere hızlı bir şekilde ekleyip çırpın ve ocaktan alın. Şerbeti emen Triliçenin üzerine karamel sosu gezdirin ve üzerine bir tepsi örtüp buzdolabında bekletin. 
Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Yiyeceğiniz zaman dilimleyip servis yapın. Ben üzerine beyaz çikolata sosu yapıp süsledim. Herkese afiyetler olsun. Sevdiklerinize  de ikram etmeyi unutmayın..

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı

Triliçe ( Balkan ) Tatlısı


                                           Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                             Dilek'le Mutfakta



BENZER TARİFLER

1 yorum: