Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli
10-11-2015Kocayemiş |
Çocukluğumda hemen hemen her yıl yediğim bir meyveydi Kocayemiş..Biz Karadenizliler Kocayemiş deriz bu dağlarda kendiliğinden yetişen yemişe..Kısa bir araştırma yaparsak gülgillerden gelen bir bitkidir, vücuda kuvvet verir, bir çok hastalığa şifadır. Mesela mide ve bağırsak problemlerine iyi gelir, bağırsak kurtlarını döker, safra taşlarının atılmasına yardımcıdır, sinirlere iyi gelir, cilde güzellik verir vesaire vesaire..Bulursanız alın yiyin derim, çünkü tam da bu zamanlarda olur ve kırmızı renge dönüşen bu cici meyve bize kışın geldiğini hatırlatırmış ve de aynı zamanda fazla yenildiğinde sarhoş edermiş. Dağlarda ayılar çok yediği için de ayıyemişi de derlermiş. Bir diğer adı da Davulgadır. Toplayıp kısa bir özet yaptığım bu bilgilerden daha fazlasını googledan araştırabilirsiniz.
Kocayemiş |
Kocayemiş |
Kocayemiş |
Kocayemiş |
Kocayemiş |
Kocayemiş |
Bir kase yaklaşık 250 gr. vardı. 2 su bardağı toz şekerle yine 2 su bardağı suyu kaynattım. Altını kısıp koyulaşmasını bekledim. Daha sonra kocayemişleri şuruba attım ve bütünleşene kadar yine kısık ateşte kaynattım. Reçelin başından fazla ayrılmadan en son yarım limon sıktım ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan aldım. Kıvamlı bir reçel oldu, tadı ise mükemmel bana göre..
Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli |
Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli |
Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli |
Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli |
Herkese reçel tadında güzel günler diliyorum.
Sevgiyle Pişen Yemeklerden
Dilek'le Mutfakta
Ellerinize sağlık. Senelerdir ben de görmemiştim.
YanıtlaSilTeşekkr ederim güzel şefim...:) sevgiler
YanıtlaSililk kez gördüm :)
YanıtlaSilcanım..bilmediğimiz daha neler var neler..sevgiler
SilPazarda görüyordum fakat hiç yememiştim. Bugün bir parkta ağacını gördük ve tadına baktık. Hoş bir tadı var.
YanıtlaSilÇileğe benzediği için acaba reçeli olur mu diye aradım ve sizin bloğunuza ulaştım. :)
Bir avuç kadar toplayıp eve getirmiştim. Deneyeceğim. İyi ki hepsini yememişiz. Sarhoş edici özelliğini bilmiyorduk çünkü.
Dün akşam kğ aldım uludağdan getirdi satan kişi biraz fazla yemişim başımda hoş bir boşluk vardı korktum eşimede sordum ondada aynı şey olmuş alkol hiç tatmadığımız için sarhoşluk duygusunu bilmiyoruz😂 kalorisi yüksek şifalı bir bitkiymiş çok araştırdım azar azar mevsiminde yemek gençlik iksiri yönü olduğundan hücreler yenileniyormuş şükürler olsun rabbime bizede nasip oldu bundan sonra mevsimi bitene kadar alıcam inş .tarif için teşekkürler reçelimi ateşe bıraktım pişiyor .
YanıtlaSil