Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli

08:18 Dilek'le Mutfakta 6 Comments

10-11-2015


Kocayemiş


Çocukluğumda hemen hemen her yıl yediğim bir meyveydi Kocayemiş..Biz Karadenizliler Kocayemiş deriz bu dağlarda kendiliğinden yetişen yemişe..Kısa bir araştırma yaparsak gülgillerden gelen bir bitkidir, vücuda kuvvet verir, bir çok hastalığa şifadır. Mesela mide ve bağırsak problemlerine iyi gelir, bağırsak kurtlarını döker, safra taşlarının atılmasına yardımcıdır, sinirlere iyi gelir, cilde güzellik verir vesaire vesaire..Bulursanız alın yiyin derim, çünkü tam da bu zamanlarda olur ve kırmızı renge dönüşen bu cici meyve bize kışın geldiğini hatırlatırmış ve de aynı zamanda fazla yenildiğinde sarhoş edermiş. Dağlarda ayılar çok yediği için de ayıyemişi de derlermiş. Bir diğer adı da Davulgadır. Toplayıp kısa bir özet yaptığım bu bilgilerden daha fazlasını googledan araştırabilirsiniz. 



Kocayemiş

Kocayemiş

Kocayemiş

Kocayemiş

Kocayemiş

Kocayemiş
Ben 500 gr aldım, neredeyse unuttuğum bir yemişti bu. Zonguldakta dağlarda vardı ayrıca Trabzondaki yaylamızda da toplayıp yerdik. Çocukluğumda çok yediğim kocayemişi bugün İzmir'de bir hastanenin önünde satan yaşlı bir amcayı görünce hemen aldım. Fiyatı biraz pahallı olduğu için az alabildim, ama olsun nefsimi gidermiş oldum. Bir kase ayırdım ve hemen reçelini de kaynattım. 

Bir kase yaklaşık 250 gr. vardı. 2 su bardağı toz şekerle yine 2 su bardağı suyu kaynattım. Altını kısıp koyulaşmasını bekledim. Daha sonra kocayemişleri şuruba attım ve bütünleşene kadar yine kısık ateşte kaynattım. Reçelin başından fazla ayrılmadan en son yarım limon sıktım ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan aldım. Kıvamlı bir reçel oldu, tadı ise mükemmel bana göre..
Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli
Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli

Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli

Kocayemiş, Yabani Dağ Çileği Reçeli


Herkese reçel tadında güzel günler diliyorum.

                             Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                   Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

6 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Senelerdir ben de görmemiştim.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkr ederim güzel şefim...:) sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. canım..bilmediğimiz daha neler var neler..sevgiler

      Sil
  4. Pazarda görüyordum fakat hiç yememiştim. Bugün bir parkta ağacını gördük ve tadına baktık. Hoş bir tadı var.
    Çileğe benzediği için acaba reçeli olur mu diye aradım ve sizin bloğunuza ulaştım. :)
    Bir avuç kadar toplayıp eve getirmiştim. Deneyeceğim. İyi ki hepsini yememişiz. Sarhoş edici özelliğini bilmiyorduk çünkü.

    YanıtlaSil
  5. Dün akşam kğ aldım uludağdan getirdi satan kişi biraz fazla yemişim başımda hoş bir boşluk vardı korktum eşimede sordum ondada aynı şey olmuş alkol hiç tatmadığımız için sarhoşluk duygusunu bilmiyoruz😂 kalorisi yüksek şifalı bir bitkiymiş çok araştırdım azar azar mevsiminde yemek gençlik iksiri yönü olduğundan hücreler yenileniyormuş şükürler olsun rabbime bizede nasip oldu bundan sonra mevsimi bitene kadar alıcam inş .tarif için teşekkürler reçelimi ateşe bıraktım pişiyor .

    YanıtlaSil