Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli )
15-05-2015Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Malzemeler:
15 adet kokulu çeri domates
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
2-3 adet karanfil
küçük bir parça vanilya çubuğu
1 çay kaşığı bergamot kabuğu mayası
yarım limon suyu
200 gr. sönmemiş kireç
3 litre su
9-10 adet ceviz ya da badem
Yapılışı:
İlk önce kireç suyunu hazırlayın. Derin bir kabın içine kireci ve suyu döküp yavaşça karıştırın. Bu suyu mümkünse 1 gece bekletin ki duru suyu ve kaymağı iyice çıksın. Çıkan duru suyu alttaki kireci bulandırmadan başka bir derin kaba aktarın.
Domatesleri yıkayın ve kaynar suda 10 saniye tutup kabuklarını keskin bir bıçak yardımıyla dikkatlice soyun.
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Soyduğunuz domatesleri kireç kaymağına atın ve yine mümkünse 1 gece bekletin. Domateslerin pişerken dağılmaması için bu işlemi yapmak lazım.
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Kireç kaymağında yeterince bekleyen domatesleri süzüp suyun altında yıkayın ve tekrar suyun içine alıp kirecin etkisi gitsin diye 7-8 saat daha bekletin. Pek beklediniz ama denemelerim sonucu böylesi daha güzel oluyor.
Diğer yandan şerbeti kaynatmaya başlayın. Bu arada süzdüğünüz domateslerin uç kısmından bir delik açıp sıkın, içindeki çekirdekleri ve suyu çıksın. Tabi bu işi dikkatli ve nazikçe yapmalısınız.
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Kaynayan şerbete domatesleri atın ve ara ara karıştırın.
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
5 dakika kaynatıp bir delikli kepeçeyeele domatesleri şerbetin içinden alın bir tabağa koyun. Şerbeti kısık ateşte reçel kıvamına gelene dek kaynatın. Tekrar domatesleri içine atın ve 5 dakika sonra limon suyu, bergamot mayası atın. Ceviz ya da badem, vanilya ilave edin. Arada karıştırın ve reçel kıvamın alınca ocağın altını kapatın. Limon suyu koyduktan sonra fazla kaynatmayın ve çok harlı ateşte pişirmemeye özen gösterin.
Reçeli iyice soğuduktan sonra kavanoza doldurun ve daha sonra kapağını kapatıp ters çevirin. Kahvaltı sofralarınızda değişik bir alternatifiniz var artık. Denemeye değer inanın.
Herkese Afiyet Olsun..
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Çeri Domates Reçeli ( cevizli bademli ) |
Dilek'le Mutfakta
Merhaba, patlıcan, ceviz, incir bunlar aklıma ilk gelenler kireç kullanılarak reçelleri yapılıyor. Yanılmıyorsam tabi çünkü hiç yapmadım. Domatesi duymamıştım.Şimdi okuyunca tadını merak ettim açıkçası. Elinize kolunuza sağlık diyorum Dilek hanım. Sevgilerimle...
YanıtlaSilZülal hanım geç yanıtladığım için özür dilerim. Yorumunuz için çok mersi..tadı bana göre bildiğiniz reçel işte..domatesin ağızda bıraktığı tat denemeye değer..çok az domatesle deneyebilirsiniz..sevgiler
SilDomates reçelini öyle merak ediyorum ki, ama şimdiye kadar ki araştırmalarımda en iyi görüntü sana ait Dilekçim ellerine sağlık gercekten şahane görünüyor ;)) tarifini denemek istiyorum, sevgilerimle...
YanıtlaSilÖznur hanım, tarifimi ve görsellerimi beğendiğiniz için teşekr ederim. Tarif tam ölçülerinde ve gerçekten denemeye değer..değişik bir kahvaltı çeşnisi olabilir..sevgiler canm
YanıtlaSilElinize sağlık çok değişik, orijinal bir fikir, bana incir reçelini anımsattı en az onun kadar lezzetlidir eminim,sevgiler...
YanıtlaSilÇok mersi Büşra hanım, domates reçeli değişiklik arayanlar için lezzetli bir öneri ve en az incir reçeli kadar güzel..sevgiler
Silellerinize sağlık. Çeri domates reçeli harika görünüyor
YanıtlaSilÇeri domatesi çok severim. Reçelini ilk defa duyuyorum..:) Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBergamot kabuğu mayası nedir?
YanıtlaSilBergamot kabuğu mayası nedir acaba onsuz da olur mu?
YanıtlaSilNükhet hanım merhaba, bergamot mayası dediğimiz bergamot meyvesinin dış kabuklarının rendelenip çok az şekerle karıştırılmasından oluşan bir aroma verici..bildiğiniz portakal kabuğundan yaptığımız sonra da cam kavanozda sakladığımız bir aroma verici işte..
Sil