Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

11:36 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

13-05-2015




Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Adı Türkiye'nin bazı bölgelerinde değişik isimlerle bilinen ve benim bildiğim adıyla zılbıt otu kavurmasından bahsedeceğim size. Mart ayında Zonguldak'a gitmiştim ve oralarda doya doya yedim. Çünkü çok severim ve de İzmir'de bu ottan bulamadım, yok.. buralarda yetişmiyor. 

Bir ay oldu ancak tarifi yazabiliyorum arkadaşlar..Bahar aylarında çıkan bu otu yemeye öyle alışkındım ki yokluğunu hissederim hep..Tam zamanında gittiğim için annemlerde bol bol yedim. 


Sakarya'da otururken kayınvalidem bu ota Kaldırık derdi..Oralarda da öyle bilinir ve dağda bayırda kendiliğinden çıkan bu ottan bolca vardır. Bir defasında Sapanca'da kendim toplamıştım ama ellerim mahvolmuştu. Kesinlikle eldivenle toplanmalı..

Şimdi gelelim faydalarına: Geçenlerde televizyonda ünlü bir tiyatrocu zılbıttan bahsederken yeni bir şey öğrendim. Eskiden Osmanlı zamanında askerler bir gün öncesinden bu ottan yedirirlermiş. Neden mi..Çünkü güç ve cesaret verdiği söylenir, böbreküstü bezlerine iyi geldiğinden mi nedir..hormonları etkilediği kesin..Ben de diyordum zılbıt yiyince bir hoş oluyorum, rahatlık veriyor diye..meğerse bundan dolayıymış..:)Sıkıntıları giderir, idrar ve balgam söktürür,öksürüğe, boğaz ağrılarına çok iyi geldiği biliniyor efendim..Bilinen isimleri kaldırık, hodan, sığırdili, ispit dir. 



Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Yapılışına gelince:

Malzemeler:

500 gr. zılbıt

1 adet kuru soğan ya da 1 sap pırasa

4-5 adet sarımsak

7-8 dilim sucuk

1 çay bardağı zeytinyağı

tuz, karabiber, pul biber

2 adet yumurta

Yapılışı:

Zılbıtların kök kısımlarını ıspanak gibi kesin. Kötü yaprakları var sa koparın. Sirkeli suyun içinde yarım saat bekletin. Daha sonra süzüp bol suda yıkayın. Zılbıtları küçük küçük doğrayın ve kaynar suda yumuşayıncaya dek haşlayıp süzün. Ilınınca elinizle hafif suyunu sıkıp bir kenarda bekletin. 


Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması


 Diğer yanda kuru soğanı soyup yıkayın ve yemeklik doğrayın. Bazı köy kadınları soğan yerine taze pırasa doğrarlar. Ben pırasa bulamadım soğan doğradım. Sarımsağı da soyup yıkayın ve doğradıktan sonra soğanla beraber derince bir tavada zeytinyağıyla soteleyin. Sucuk ilave etmek tercihinize bağlı. ben seviyorum sucuklu zılbıtı. Dilimlenmiş sucukları soğanlara ekleyin ve hafif kavurun. Suyu sıkılmış zılbıtları tavaya ekleyin. 5 dakika kavurun ve daha sonra çırpılmış iki yumurtayı ekleyip yumurtalar pişene dek karıştırın. Tuz ve baharatları ilave ettikten sonra ocağın altını kapatın. Srvis tabağına koyun ve afiyetle yiyin. Tadını merak edenler için söyliyim..çok değişik bir tadı vardır, ağızda yapışkan bir his bırakır, kokusu kendine has..tarif edemedim.. İnşallah bulup yersiniz Egeliler..Karadeniz'de Marmara'da deryalar kadar çok...)

Herkese Afiyet Şifa Olsun..

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması

Zılbıt, Zulbut, Kaldirik, Hodan, İspit Kavurması


                                  Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                             Dilek'le Mutfakta





BENZER TARİFLER

3 yorum:

  1. değişik bir ot ilk defa gördüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım..Marmara ve Karadeniz bölgesinde kendiliğinden yetişen çok değerli bir ot..

      Sil
  2. Dilek Hanım merhaba, soğanlı ve yumurtalı olarak yapardı annem seneler öncesinde. Tadı çok güzel olurdu. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil