İzmir'in Ekmek Dolması
23-07-2015İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir ve çevresine has, özel pişmiş ekmeğin içi oyularak kıymalı karışımla doldurulup, buharda pişirilen ve sanıldığı kadar ağır olmayan çok doyurucu, çook lezzetli bir tarif.
İzmir Menemen'e evim çok yakın olduğu için arada bir giderim. İnsanları çok sıcakkanlı ve çoğunlukla Romen kökenli..Alışveriş için ya da hastane yakın diye gittiğim Menemen'de yine çok cici bir karı kocanın işlettiği ekmek fırınından aldığım dolmalık ekmeği denemek için aldım. Yapılışını da fırın sahibinden öğrenip yaptım ve çok beğendim.
İzmir'in Ekmek Dolması |
Öncelikle ekmeği 2 gün buzdolabında poşette bayatlaması için bekletmek gerekiyor.Şimdi gelelim bu özel yemeğin tarifine..
Malzemeler:
1 adet bayatlamış dolmalık ekmek
İç harcı için:
1 adet kuru soğan
300-400 gr. kıyma
1 yemek kaşığı biber,domates salçası
5-6 dal kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı susam
1 çay kaşığı çörek otu
tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı et suyu
1 adet patates
Yapılışı:
Bayatlamış dolmalık ekmeği, üst kısmından tatlı tabağı büyüklüğünde yuvarlak olarak keskin bir bıçakla kesin. Elinizle içini dikkatlice oyun ve içinden çıkardığınız ekmek içlerini ufalayıp bir kenara koyun.
İzmir'in Ekmek Dolması |
İç harcını hazırlamaya başlayın. İlk önce bir adet soğanı soyup yıkayın ve yemeklik doğrayın. Derince bir teflon tavaya bir yemek kaşığı zeytin yağı koyup kıymayı ilave edin. Kıymayı karıştırıp güzelce soteledikten sonra doğranmış soğanları ekleyin. Salçayı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Daha sonra tuz, kıyılmış maydanoz ve baharatları ekleyip bir kaç dakika daha kavurduktan sonra bir kenara ayırdığınız ekmek içlerini de kıymalı karışıma ilave edip güzelce karıştırın. Biraz daha soteleyip ocağın altını kapatın.
İzmir'in Ekmek Dolması |
Hazırladığınız kıymalı harcı oyulmuş ekmeğin içine bir kaşık yardımıyla doldurun. İyice bastırıp hiç boşluk bırakmamaya özen gösterin. Kıymalı harcın üzerine parçalara böldüğünüz tereyağını serpiştirin ve ekmeğin kestiğiniz kapağıyla örtün.
İzmir'in Ekmek Dolması |
Ekmeği içine alabilecek büyüklükte derin bir tencereye 1 adet dilimlenmiş patatesi dizin ve üzerini geçecek kadar su koyun. Buhar pişirici aparatı üzerine koyun. Eğer buhar pişirici aparatınız yoksa çöp şiş çubuklarıyla su geçirmeyecek bir taban oluşturabilirsiniz.
İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
Herkese Afiyet Olsun..
İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
+İzmir'in Ekmek Dolması |
+İzmir'in Ekmek Dolması |
+İzmir'in Ekmek Dolması |
+İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
İzmir'in Ekmek Dolması |
Dilek'le Mutfakta
Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Bu ekmekleri İzmir dışında bulabiliyor muyuz diye merak ettim. Sevgiler:)
YanıtlaSilhttp://www.yemekyolculugu.info/
Teşekür ederim canım..Bu ekmek İzmir'de satılıyor ve yapan ustaya sordum zeytinyağıyla yoğruluyormuş..daha detaylı bilgi alamadım..gittiğim zaman alacağım. Kendimiz de bu ekmeği yapabilirz aslında. Ne yazık ki başka bir şehirde satılmıyor, sanırım sadece Manisa'da var..İsterseniz size yollayabilirim canım..sevgiler
YanıtlaSilellerinize saglik. ekmek dolmasi ne yazik ki sahip cikilmayan bir lezzet. cogu kisi de bilmez zaten. bizde ekmek dolmasinin yaninda mutlaka kuru üzüm kompostosu olurdu. sevgiler!
YanıtlaSilellerinize saglik. ekmek dolmasi ne yazik ki sahip cikilmayan bir lezzet. bizde ekmek dolmasinin yaninda mutlaka kuru üzüm hosafi olurdu. sevgiler
YanıtlaSilTeşkrler Özgecim..yanında hoşaf da harika olur cidden..sevgiler
YanıtlaSil