Kış Hazırlıkları

00:30 Dilek'le Mutfakta 6 Comments

06-10-2015






Bu yıl kış hazırlıklarım az oldu, neden se pek yapasım gelmedi ama mecburiyetten ya da alışkanlıktan biraz bişeyler yaptım. Bu sonbahar bu Eylül ayı bana hiç iyi gelmedi. Pazara gidip de o güzelim biberler, salatalıklar, domatesler alınıp turşular, tarhanalar, soslar olmalıydı..Ekim ayının ortalarına  hatta sonuna kadar kışlık soslar, turşular vesaireleri yapacak zamanımız var merak etmeyin.


Önce 1 kilo tombul acı biber aldım ve domatesli turşusunu yaptım. 10 kilo da domates aldım sos yapmak için. Domatesleri robottan geçirdim ve büyük bir tencereye koydum pişirmek üzere. İçine 1 çay bardağı kaya tuzu attım, 1 çay bardağı da zeytinyağı. Bir güzel kaynattım ve biber sosu için iki kavanozluk ayırdım. Gerisini bulaşık makinesinde yıkadığım temiz kavanozlara sıcak iken doldurdum ve yine sıcak iken temiz, yeni kapaklarla kapatıp ters çevirdim ve bir mutfak bezinin üzerine dizdim. bu işte bitti dedim..

Sıra geldi acılı biber sosuma,  ayırdığım domates sosuna saplarını ayıkladığım ve yıkadığım tombul acı biberlerimi, 4-5 diş sarımsak ve yarım çay bardağı sirke ilavesiyle ekledim ve bir beş dakika daha kaynattım. Bir tatlı kaşığı da toz şeker ekleyip yine sıcak iken kavanozlara koyup kapattım ve ters çevirip bir gün beklettim. Sonuç aşağıdaki gibi, sıra geldi yemeye ama ne zaman..? kara kış hele bir gelsin bakalım..Afiyet ve huzurla yemek nasip olsun inşallah..








Sebze meyve kurutma işleri sıcak ve kuru bölgelerde, iklimlerde başarılı oluyor. Ama şimdi bunun için kurutma makinesi çıkmış, doğrusu bayıldım diyebilirim. Seneye mutlaka edineceğim inşallah. Büyük kolaylık bence, gerçi güneşin yerini tutar mı bilmem ama..Bir kilo domatesi de kurutmaya karar verdim. Çanakkale domatesi kullandım bunun için, çünkü etli ve az sulu oluyor. Domates kurutmak için yapılacak işlem çok basit, domatesleri yıkayıp dilimleyin ve biraz kaya tuzuyla tuzladıktan sonra temiz bir beze yayın. Ben altı hava alsın diye çamaşır kurutmalığının üzerine yaydım. Kuruduktan sonra fotoğrafını buraya koyacağım.






Bu kıpkırmızı Emiralem ( İzmir'in şirin bir yöresi ) biberlerini de kurutmaya karar verdim. Bunun için elime iğene eipeleieğei aldım, gözlükleriimi taktım, çünkü aslan o ipliği o deliketene geçiremem. Daha sonra yıkadığım biberlerin sap başlarına geçiriverdim ğineyi bir güzel dizdim ipliğe..






Dolmalık biberlerim de öyle güzeldiler ki..ayyy ayıklamaya kıyamadım dermişim...





Daha sonra yıkadığım biberlerin sap başlarına geçiriverdim ğineyi bir güzel dizdim ipliğe.. Dolmalık biberlerin de bir kısmını aynı şekilde ipliğe dizip güneşte kurutmaya bıraktım.



Bunlar domates soslarım..

Sıra geldi patlıcanlara...

Patlıcanları yıkadım ve kurumaya bıraktım.


Kemer patlıcanları ortadan ikiye böldüm ve içlerini oydum. Yine iğne ipliğie elime alıp uç kısımlarından ipliğe dizdim. Onları da havadar güneşli balkonuma astım.

Bir kilo kadar da bostan patlıcanım vardı, onları da halka şeklinde dilimleyip gazete kağıdının üzerine serdim ve güneşte kurutmaya bıraktım. Fotoğraflar iyi çıkmadı eve gidince tekrar çekeceğim..

BENZER TARİFLER

6 yorum:

  1. elinize sağlık Dilek Hanım, daha ne yapacaksınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) canım teeşekkür ederim, ama daha fazlasını yapardım inan..yakınlarıma da hediye verridim

      Sil
  2. Merhabalar, ellerinize sağlık. Kış hazırlıklarınızın hepsi ne kadar leziz olmuş. Güle güle yemek dileklerimle.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, çok teşekrler, umarım yemek nasip olur sağlıkla..

      Sil
  3. ellerine sağlık canım afiyetle tüketin inşallah kocaman sevgiler
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil