Yavremom ( Selanik ) Tatlısı
Merhabalar,Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
Adını kızımla beraber koyduğumuz Yavremom Tatlısı aslında içine mısır unu eklediğim için Karadenizi çağrıştırıyor. Ege ile Karadeniz arasındaki benzerliği hep hissederim, ruhumda bir yunanlık var, dedelerimde Pontikusluk olduğunu biliyorum..:) Selanik tatlısını Favori Lezzetler Yazarı sevgili Süleyman Çakır'ın bir yazısında görmüştüm. Aslında bir Ege tatlısı olan ve adını Balkız olarak tescillemiş, tadına hiç bakmadığım bir tatlı..Benim yaptığımla belki alakası olmayabilir ama ben beğenmediğim hiç bir tarifimi burada paylaşmam. o yüzden emin olabilirsiniz. Bim marketlerde satılıyor, merak edenler alıp yapabilir. Merak edip araştırdım ve tabiki marka tescilli olduğu için bulamadım. İçeriğinde bal, karanfil, tarçın üçlüsü vardı. Yani tatlı, mısır ununun tadı, karanfil, tarçın kokusu ve balla tatlanacaktı. Öyleyse bana harmanlamak kalıyor dedim ve tarifi yapıp yazmaya karar verdim. Zaten üç aşağı beş yukarı bütün tatlı tarifleri birbirine benzer..Sonuçtan çok memnun kaldım, çünkü lezzeti mükemmel oldu, ayrıca katı yağlı tatlıları pek sevmem, bol tereyağlı kurabiyeler, tatlılar ağır geliyor bana. Tarifin bir tek şurubu şeker içeriyor, o kadar da olsun dedik.. Favori tatlılar arasında yerini alacağını garanti ediyorum. Adını Yavremom Tatlısı koyduk kızımla beraber..Tarif tamamen hayal ürünü, kopyalama asla yok, sadece adını bildiğim ama tarifini bilmediğim bir tatlı..Mutlaka denemenizi öneririm.
Malzemeler:
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı bal
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı mısır unu
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yapılışı:
Öncelik olarak şerbeti kaynatıp soğumaya bırakın.
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
180 derece önceden ısınmış fırında alt üst kızarıncaya kadar pişirin. Yaklaşık 25-30 dakikada pişiyor. Mis gibi tarçın ve karanfil kokusu mutfağınıza yayılıyor. Fırından çıkardığınız tatlıları kalıbından hemen çıkarıp servis tabağına dizin ve soğumuş şerbeti yavaş yavaş üzerlerine dökün. Alt üst yapıp şerbeti iyice çekmesini sağlayın. Tabağın üzerine bir tepsi kapatıp tatlının kıvama gelmesini bekleyin. Soğuduktan sonra servis yapıp afiyetle yiyin.
"Sevgiyle Pişen Yemeklerden"
Dilek'le Mutfakta
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
Yavremom ( Selanik ) Tatlısı |
0 yorum: