Trabzon'un Arpa Çorbası

22:30 Dilek'le Mutfakta 18 Comments

Trabzon'un Arpa Çorbası
Ah ben bu çorbaya bayılırım, küçüklüğümden beri evimizde en çok pişen yemeklerdendir. Arpa, mısır kırması, barbunya fasulyeyle Trabzon yaylalarında yetişen Zagota adlı müthiş faydalı bir otla tatlandırılan arpa çorbasının tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Bendeniz hakiki bir Karadenizli olarak bu yemeğin lezzetini canlarımla paylaşmak istiyorum. Kızlarım da bu çorbayı çok severler. İçinde bolca protein ve karbonhidrat, demir bulunuyor. İnanın bu çorba size güç verecek, dinç hissedeceksiniz kendinizi. Mutlaka deneyin diyorum..

Malzemeler:
1 su bardağı kuru barbunya
1 su bardağı arpa ya da buğday
yarım su bardağı kuru mısır kırması
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
isteğe göre tuz
1 yemek kaşığı Zagota otu..( bu otun Türkçe ismini bilmiyorum. sanırım yok..Rumcadan gelen bir isim..sordum Türkçesi yok..bilginize..siz bu bitkiyi aktarlarda bulamazsanız, reyhan otu ya da nane de koyabilirsiniz. )
Yapılışı:
Barbunyaları, arpayı ve mısır kırmasını bol suda yıkayın ve akşamdan suya koyup bir taşım kaynatın. Sonra süzüp üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatın. Ben düdüklü tencerede yapıyorum, daha kolay pişiyor. 
Akşamdan bir taşım kaynatıp , tekrar su eklediğiniz malzemeleri ocakta pişirmeye bırakın. Malzemeler yumuşayana dek pişirin. Diğer tarafta kuru soğanı yemeklik doğrayın ve tereyağı, zeytinyağı karışımında pembeleşinceye kadar kavurun. Salçasını ve otunu  da ekleyip biraz daha çevirin ve bu karışımı çorbanın içine dökün. Gerekirse sıcak su ilave edin. Çorba ne çok katı, ne de çok sulu olsun. Yemeğin tuzunu istediğiniz ölçüde ekleyip, 10 dk. kadar pişirin ve ocaktan alın. Servis kaselerine döküp sıcakken yiyin. Herkese afiyet olsun canlarım..

Trabzon'un Arpa Çorbası

                                                  SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                               DİLEK'LE MUTFAKTA

BENZER TARİFLER

18 yorum:

  1. Hiç yemedim ama çok lezzetli görünüyor. Lezzetini zihnimde canlandırmaya çalışıyorum görünüşü de çok güzel..
    Karadeniz taraflarını çok çok merak ediyorum. İnşallah oraları görmek nasip olur birgün..:))
    Afiyetler olsun.. Ellerinize sağlık..:))

    YanıtlaSil
  2. Canim afiyetler olsun burasi cok soguk böyle havalarda dahada güzel olur bol vitaminli corca .Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler canım..Karadeniz apayrı bir yer, inan o doğallığına ve yeşilliğine bakmaya doyum olmuyor. Tabi yemekleri de bana göre farklı ve güzel..Oraları gidip görebilmeni dilerim..sevgiler kedicik...)

    YanıtlaSil
  4. Gülcancım sen nerelerdesinki, o kadar soğuk..yorumun için teşşkrler canım

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık canım,karadeniz yemeklerini çokseviyorum,herzaman değişik bulmuşumdur.ALLah kısmet ederse buyaz ailece yirmi günlük karadeniz turuna çıkıyoruz.Göreceğim güzellikleri çok merak ediyorum doğrusu... :) Selamlar.

    YanıtlaSil
  6. İnanın ağzınız ve gözleriniz açık kalcak o güzellikleri görünce..insanları da çok sıcak ve misafirperver..selamlar benden dee..

    YanıtlaSil
  7. ben zagota otunu nasıl nerden temın edebilirim yardımcı olabılirmısıniz bana ...

    YanıtlaSil
  8. zagota otunu nasıl temın edeceğim hakkında yardımcı olabilirmisiniz...

    YanıtlaSil
  9. mehmet bey bu ot Trabzon'da satılıyor, ben başka bir yerde görmedim. Ama frenk soğanı adıyla aktarlarda bulabilirsiniz belki..yurt dışında da tüketilen bir ot..selamlar ve teşşkrler

    YanıtlaSil
  10. Ben de aldim tum malzemeleri, otun yurtdisinda adi ne diye geciyor? Ingilizcesi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Muhammed bey..bu otun ingilizce adı Schnittlauch (Allium schoenoprasum L.) (Frenk Soğanı)..sanırım bulursunuz
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=251382728333432&set=pb.215525045252534.-2207520000.1389301355.&type=3&theater
      yukarıdaki linkte de görebilirsiniz.. teşkrler

      Sil
  11. Merhaba ben de diger mazemleri aldim sadece ot kaldi. Amerika da bu ot hangi isimle satiliyor, bilen var mi

    YanıtlaSil
  12. merhaba Muhammed bey..bu otun ingilizce adı Schnittlauch (Allium schoenoprasum L.) (Frenk Soğanı)..sanırım bulursunuz
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=251382728333432&set=pb.215525045252534.-2207520000.1389301355.&type=3&theater
    yukarıdaki linkte de görebilirsiniz.. teşkrler

    YanıtlaSil
  13. merhaba o otun Türkçe adı ''tarhun otu'' bildiğim kadarıyla Türkiye'de her yerde yetişmiyor Bayburt'ta yetiştiğini biliyorum Trabzon da yetişmiyor iklim uygun değil sanırım. İstanbul da Eminönünde satılıyor. Bu çorbaya ve ayriyeten yoğurt çorbasına kıymalı su böreğine ve patates dolmasına katılınca çok güzel tat veren bir ot.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşra hanım merhaba..Tarhun otu değil bu otu çocukluğumdan beri bilirim..annem çok kullanır ve ismi rumca kalmış "zakoda" deriz biz..ingilizce adı Schnittlauch (Allium schoenoprasum L.) (Frenk Soğanı)..Soğan tadında bir ot olduğu için mesela fasulye turşusu kavururken soğan koymayız..Tarhun otu başka..

      Sil
  14. Bu yorumu gorur musunuz bilmem ama bu corbayi bilen birine daha rastlamis olmak beni nedense cok mutlu etti. Hamileyim ve suan canim inanilmaz bu corbadan istedi ve anneannem uzakta. Esim tarifini bulalim ben yapayim dedi. Umarim tarifinize bakarak yapabilir :) tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elih hanım demekki aynı yörenin suyunu içtik..ama hamile hamile size bu çorbadan canınıızı istettim tuh tuh..canım yaa Allah kurtarsın ve umarım eşiniz çorbayı yapabilmiştir..sevgiler ve çok teşekkrler.

      Sil
  15. Ananemin meşhur yemeklerinden de bir tanesidir bu ananem kızdırdığı yağın içine ufak bir parça iç yağı koyar ot olarakda kızmış yağın içine kurutulmuş kıyılmış pırasa yaprağı koyar

    YanıtlaSil