Ayva Tatlısı Yapımı

13:51 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

Ayva Tatlısı Yapımı
Ayvanın tam yeme mevsimi şimdi. Her türlü değerlendirmek lazım bu mucize meyveyi.
Yararlarını kısaca anlatmam gerekirse, en önemli yararı akciğerleri temizlemesi, bunu yanında mideye, bağırsaklara, sindirim sistemine, cinsel gücü artırma, hamilelikte ve emzirme döneminde sütün artmasını sağlaması gibi bir çok özelliği var. Bence lezzeti harika bir meyve, küçüklüğümden beri çok seviyorum. Ayva tatlısıyla tanışmam 20'li yaşlarımda oldu. Annem yapmazdı çünkü. Sakarya'da otururken oranın Geyve ayvasının kalitesi bir başkaydı tabi. Hatta benim evimin bahçesinde bile vardı. Reçelini, tatlısını, kompostosunu çok yaparım ve size de tavsiye ederim. Bol bol ayva yiyin. Bu arada "ayvayı yedim" sözünün nereden geldiğini de yazayım: Ayvanın yapısıyla alakalı olan, yerken boğazımıza takılması, bir kaç ısırıktan sonra üzerine su içmek ihtiyacı duymamız, yani yutması zor bir meyve olması dolayısıyla hayatımıza atasözü olarak girmiş. Zor ve riskli bir işe başlarken kullanılan bir atasözü diyebiliriz. 

Ayva tatlısı çok hafif bir tatlı, yapmanızı tavsiye ederim. Şekeri az kullanabilirsiniz eğer şeker hastalığınız varsa ya da esmer şeker kullanabilirsiniz. Ayrıca pişirirken karanfil ve çubuk tarçın ilave etmek harika bir tat bırakıyor. En sevdiğim ikili tarçın ve karanfil..Yapımı çok basit, haydi buyrun tarifime

MALZEMELER:

4 adet büyükçe ayva

2 su bardağı toz şeker ya da esmer şeker

5 adet karanfil

1 adet çubuk tarçın

çok az vanilya

Ayvaların ortasına koymak için:

1 adet elma

1 fincan ceviz içi

1 çay kaşığı toz tarçın

1 yemek kaşığı toz şeker


YAPILIŞI:

Ayvaları iyice yıkayın, kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölüp çekirdek yuvasını bıçak yardımıyla çıkarın. Bir tencereye dizin ve üzerlerine toz şeker serpip mümkünse sabaha kadar bekletin. Bu arada çekirdeklerini,karanfil ve tarçını da içine atmayı unutmayın. Bekleyen ayvaları pişirmeye alın. Şekerle sulanan ayvaları orta ateşte pişirin. Piştikçe rengi koyulaşır ve jölemsi olur. Pişerken saldığı şuruptan arada arada kaşıkla ayvaların üzerine gezdirin. Piştikten sonra ayvaları bir fırın kabına alın ve dizin. 

elmalı cevizli karışımı hazırlamaya başlayın. Elmanın kabuklarını soyup rendeleyin. Bir tencereye alın ve üstüne şeker ilave edin. 4 dakika kadar tahta kaşıkla çevirin. Sonra cevizi ekleyip ocağın altını kapatın. Çok az vanilya ekleyin. ( isteğe göre )

Bu elmalı karışımdan ayvaların çukur olan kısmına birer kaşık koyun ve yüksek ısılı fırında 15 dk. kadar üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Ağdalı suyundan üzerlerine gezdirin. Dilerseniz kaymakla servis yapın. Ben kaymak bulamadığım için koyamadın. Şimdi oturun ve ister sıcak ister soğuk olarak yiyin afiyetle. Yine pişti sevgiyle yemeğim mutfağımda..

                                               Allah afiyet versin hepimize. SEVGİLER


Ayva Tatlısı Yapımı

Ayva Tatlısı Yapımı

Ayva Tatlısı Yapımı



                                        SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN

                                                                             DİLEK'LE MUTFAKTA

BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. Nefis görünüyor kremalı olanları hiç sevemedim. Bayıldım izninle deneyeceğim. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım. kremalısını bende sevmiyorum ve de gıda boyalarıyla yapılanı..deneyip bana fotosunu yollarsan sevinirim canım..sevgiler

    YanıtlaSil