Şevketi Bostan Yemeği ( Akkız )

01:38 Dilek'le Mutfakta 3 Comments

17-01-2014


Şevketi Bostan Yemeği ( Akkız )
Kız gibi ak, temiz ve leziz...

Hep adını duyduğum fakat hiç tatmadığım bir sebzeydi şevketi bostan. İzmir'e yerleşeli 3 yılı aşkın bir süre oldu, inanın daha yeni tattım. Zaten sebze sever biri olarak neden daha önce yemedim diye de kendime kızdım. Tarifi ve yapımı arkadaşım Elvan'dan, kendisine çok teşekkür ediyorum. Kendisi hasından İzmirlidir. Tarifi bloğumda paylaşıyorum ve tek bir cümleyle harika bir yemek diyorum. Bundan sonra sık sık yapacağım. 

Kısa bir araştırma yapınca şevketi bostanın ne kadar da çok faydası olduğunu öğrendim. Sindirim sistemi, ishal, hemoroit, yara iyileştirici, iştah artırıcı, idrar söktürücü gibi bir çok yararı var. Öyleyse neden bu mucize bitkiden faydalanmayalım... Haydi o zaman tarife bir göz atın. Herkese şimdiden afiyet olsun..

MALZEMELER:

1 kilo şevketi bostan

200 gr. kuzu eti

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı silme un

1 limon suyu

tuz

2 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI:

Şevketi bostanların kart yapraklarını ayıklayıp, körpelerini eliniz ile sıyırıp temizleyin. Çubuklarını da parmak parmak doğrayın. Bol suyun altında iyice yıkayıp limonlu suda çok az haşlayın. Doğranmış kuzu etlerini de ayrı bir tencerede haşlayıp suyunu süzün. 
Pişirme tenceresine yemeklik doğradığınız soğanı ve zeytinyağını koyun. Soğanlar iyice kavrulduktan sonra şevketi bostanları koyun. Üzerine bir tatlı kaşığı un serpilir, kokulu olması için. Bir iki döndürdükten sonra üzerini kapatacak kadar su ekleyin ve pişirmeye bırakın. Yemeğimiz pişmeye yakın bir silme yemek kaşığı un ile bir limon suyunu karıştırıp yemeğe ilave edin. Tencerenin kapağını örtüp kısık ateşte bir süre daha pişirin. Piştikten sonra servis tabağına alıp o eşsiz lezzetini tadın afiyetle. Şifalar olsun herkese..


Şevketi Bostan Yemeği ( Akkız )



                                                 SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN 

                                                              DİLEK'LE MUTFAKTA

BENZER TARİFLER

3 yorum:

  1. biz buralarda pek bilmeyiz, ismini bir kaç yıldır tv sayesinde duydum, ama yazdığın kadarıyla sağlıklı ve leziz bir sebze, afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  2. Evet Mehtapcım, ben de doğrusu Marmara tarafındayken bilmiyordum, adını duymuştum fakat bizim oralarda satılmıyordu. Buralarda yani İzmir'de çok değişik otlar var. Her yörenin kendine has otları var. Mesela Karadeniz'e gittiğimde oralarda da yöresel ve sadece oralarda yetişen çok değişik otlar var ve kadınlarımız bu otlardan yemekler yapıyorlar. Şevket-i bostan otu biraz pahalı bir ot, ama çok faydası olduğunu biliyorum. Hatta kurutulmuş çayını aldım geçenlerde, yani kurutulmuşu da var. Mümkün olsaydı da sana yollayabilseydim. İzmir'e geldiğinde sana yaparım canım. Sana sonsuz teşekkür ediyorum, sevgilerr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay canım benim teşekkür ederim davetine:) buralarda ot yetişecek yer kalmadığından ot yemekleride tarih oldu..Bizde yazın ayvalık tarafına gidiyoruz bulursam deneyeceğim, görüşürüz belki belli m olur, sevgiler...

      Sil