Zeytinyağlı Enginar Dolması

04:26 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

16-03-2014

                           Pişirdim, Yedim, Mutluyum...!


Enginar Dolması


Enginar Dolması
Tam zamanında yapacağımız sebzelerden biri de enginar. Pahalı olmasına rağmen tadını bilen almadan duramaz.
Senede bir kaç kez yemek şart der doktorlar, en bilinen yararı çok iyi bir karaciğer dostu olmasıdır. Adeta karaciğeri temizliyor, yeniliyor. Bloğumda paylaşmıştım fakat tekrar yenilemek ihtiyacını hissettim. 
Enginar Dolması

Enginar Dolması
Enginar Dolması

Enginar Dolması

Enginar Dolması

Enginar Dolması

Enginar Dolması

Enginar Dolması


Enginarı böyle pirinçli ,yapraklarıyla yemek ve ortasına gelince o pamuk gibi yumuşak enginarı ısırmak büyük keyif veriyor bana. Ne yazık ki evde benden başka yiyen olmadığı için iki adet aldım, pişirdim yedim ve mutluyum. Bu günlere bu sloganım da iyi tuttu..) Beynime iyi sinyaller veriyorum ki yediklerim yağ olarak yerleşmesin bir yerlerimde..Şifa olsun şifa..

Enginar Dolması
Malzemeler:

2 adet dolmalık enginar

iç harcı için:

1 su bardağı pirinç

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet domates

1 adet irice kuru soğan

yeterince tuz

maydanoz, dereotu, nane

karabiber, pul biber

1 adet limon

Yapılışı:

Öncelikle iç harcını hazırlayın. Bunun için tavaya yıkayıp incecik doğradığınız kuru soğanı, 3 yemek kaşığı zeytinyağıyla beraber koyun. Ben genelde soğanları az suyla önce bir öldürürüm, sonra yağı koyarım. Daha sonra domatesi rendeleyip ekleyin ve biraz daha kavurun. Yıkanmış ve ayıklanmış pirinçleri de ekledikten sonra 3-4 dk. kavurun ve ocağın altını kapatın. Tuz ve baharatları, maydanoz, dereotunu ekleyip tekrar karıştırın ve tavanın kapağını kapatıp biraz demlenmesini sağlayın. Dilerseniz dolma içinini hiç kavurmadan çiğden de yapabilirsiniz, öyle de güzel oluyor.  
Enginarların sapını kesip, altta kalan fazla yapraklarını kopartın. Saplarının dış kısımlarını da kesip pişirebilirsiniz. Enginarları  güzelce yıkayın, yapraklarını hafifçe açın. Ortasındaki morumsu tüylerini kaşıkla temizleyin ve hemen limonlayın.  Hazırladığınız içten kaşıkla açtığınız yaprakların aralarına ve en ortasına koyun. Enginarların içini böyle doldurduktan sonra tencereye dizin. Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir su bardağı su gezdirip ocağın altını yakın. Yaklaşık kısık ateşte 40 dk. pişirin. Pişirirken arada suyuna bakın, biterse biraz daha ilave edin. Yemek piştikten sonra altını kapatın ve demlendirin. Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın. Enginarın yapraklarında daha çok vitamin olduğunu unutmayın.

Herkese Afiyet Ve Şifa Olsun..

Enginar Dolması

Enginar Dolması
Enginar Dolması

Enginar Dolması
                                   Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                   Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. Hımm harika görünüyor,tarifinizi kaydettim ben de ilk defa bugün yapıcam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süperr yapın yiyin bayılacaksınız..çok teşkr ederim ilginize..sevgiler

      Sil