Fırın Sütlaç

23:11 Dilek'le Mutfakta 14 Comments

05-03-2014

Fırın Sütlaç
Uzun zamandır yapmadığım sütlaçla herkese iyi akşamlar diliyorum. Bir yandan müzik dinliyorum, bir yandan da bloğuma az evvel yaptığım bu enfes sütlü tatlının tarifini yazmaya çalışıyorum. 


Yaş itibariyle benimle aynı yaşlarda olanlar bilirler, eskiden semt sütçüleri vardı ve bizler sütü onlardan alırdık. Sonradan onlara da hile karıştı ve hazır sütlere yöneldik. Köyde bir tanıdığınız ya da akrabanız var sa oh ne ala..Gelsin kaymaklı sütler, sütün kaymağından yapılan mis gibi kokan tereyağları. Köy hayatını seviyorum aslında, acaba diyorum yaşlılığımda köyde mi yaşasam..olabilir de..

Bulunduğum yer eskiden köymüş ve şimdi yeniden yapılandırılan yerleşim yeri oldu. Dolayıısıyla köy kalan kısımlarında hala inek besleyenler var ve süt satıldığını öğrendim. Bundan sonra her hafta sütümü oradan almaya karar verdim ve ilk yoğurdumu yaptım. Birazdan onun da tarifini yazacağım. Artan sütle o özlediğim sütlaç tatlısını yaptım. Bir de fırına verdim ve dedim ki bu akşam kendime ödül vereyim, iyi de ettim. Henüz yiyemedim, soğumasını bekliyorum. Fırın sütlacı seven var sa tarifime bakıp yapabilir. Yüzde yüz garanti ve senelerdir denenmiş bir tarif. Ben sütlaç tatlısını küçüklüğümden beri çok severim ve hatta bir köpeğimin adını Sütlaç koymuştum..) Gelelim tarifine canlarım...

Malzemeler:

1 kilo süt

2 fincan pirinç

1 su bardağı su

1 su bardağı toz şeker ( ben az şekerli seviyorum )

1 yemek kaşığı pirinç unu

1 paket vanilya

1 adet yumurta sarısı

ilaveten bir çay kaşığı kendi arzumca portakal kabuğu rendesi koydum.

Yapılışı:

Sütü tencereye alın, içine bir su bardağı su, yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri koyup kaynamaya bırakın. Bir çimdik tuz atmayı da ihmal etmeyelim. Ben sütlü tatlılara mutlaka bir çimdik tuz atarım. Büyüklerimden öğrendiğim bir gelenek ve illaki bir sebebi bir getirisi var. 

Yaklaşık 15 dakika sonra sütün içine toz şekeri ekleyin ve karıştırın. Daha sonra pirinç ununu az suyla sulandırıp süte ilave edip karıştırmaya devam edin. 5 dakika böyle kaynatın ve ardından çırptığınız yumurta sarısını hızlı bir şekilde süte ilave edin ve karıştırıp vanilyayı da ekleyin. Bir kaç dakika karıştırıp ocağın altını kapatın. Bu arada ben arzuma göre portakal kabuğu rendesi ilave ettim pişerken, isterseniz siz koymayabilirsiniz. 

Ocağın altını kapattıktan sonra sütlacı kaselere paylaştırın. Var sa toprak kaselere koyun, benim iki tane kalmış kal kala..gerisini fırına dayanıklı cam kaselere koydum. Kaseleri ağzına kadar doldurmayın, bir parmak aşağıda olsun. Fırın tepsisine iki parmak olacak kadar su koyun ve sütlaç kaselerini dikkatlice üzerine koyun.

Fırın Sütlaç

Fırın Sütlaç


 Fırını 200 dereceye ayarlayın ve üzerleri kızarana kadar pişirin. 

Fırın Sütlaç

Piştikten sonra serin bir yere koyup soğumalarını sağlayın. Soğuduktan sonra afiyetle yiyin. 

Fırın Sütlaç

Fırın Sütlaç

Fırın Sütlaç
Fırın Sütlaç

Fırın Sütlaç

Fırın Sütlaç

           Herkese Afiyet Olsun

                                   Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                           Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

14 yorum:

  1. OF NEFİS GÖRÜYOR BAYILIRIM SÜTLÜ TATLIYA ÖZELLİKLE DE ''SÜTLAÇA''ELLERİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım..benim de en sevdiğim tatlı..dostlarımla beraber paylaşmak isterdim..sevgiler

      Sil
  2. Dilek emin ol! Hayatta en sevdiğim tatlı:) Sütlü tatlıların hepsini severim ama sütlacın yeri başkadır. Hele ki köy sütü ile yapılırsa.... Ellerine sağlık. Sevgiler kocaman canımcım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgüncüm köy sütüyle bir başka oluyor, rengi bile başka..tadı hasından sütlüce..sağol canım benim..keşke beraber yiyebilseydik..benden de kocaman sevgiler..

      Sil
    2. Diyorum ya bu ara tam bana göre imalattasın:)) İzmir de olaydım ekşimiştim başına:))) Gerçekten has sütle rengi bile bir başka oluyor:)) Tekrar ellerine sağlık kuzum:)

      Sil
    3. Keşke Nilgüncüğüm..buralara yolun düşer elbet..bekleriz gari..)..çook teşşkrler günülden

      Sil
  3. Bayılırım fırın sütlaca ve sütlü tatlılara ve tatlılara...:)))) fırın sütlacı ben de güzel yaparım, övünmek gibi olmasın...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlıcı arkadaşım..) eminim sen de çok güzel yapıyorsundur, sütlaç yaptığım zaman bitene kadar yiyorum..) sevgiler canım..yine yorumlarını bekliyorum..

      Sil
    2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
    3. Güya bende öyle ama dayanamadım yedim tabi..) ne olacak halimiz böyle...yemek yemeyi sevmek kötü galibaa..halbuki az yiyebilsek..

      Sil
  4. Tam da elinize sağlık demek için geri dönmüştüm ki cevabınızı gördüm.Bir süredir rejimdeyim, ben sadece yalanmakla yetiniyorum...:)) Sevgiler benden de kocaman...:))

    YanıtlaSil
  5. Silinmiş sandım ve iki tane ardarda msj gönderdim hangisini beğenirseniz onu yayınlayın lütfen ama bir tane olsun..Kızım yanımda masal oku diye başımın etini yerken yorum onayı yazısını atlamışım sevgiler....:)))

    YanıtlaSil
  6. Nefis görünüyor...Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler arkadaşım..selam ve sevgiler Şenizciğim..)

      Sil