Lokma Tatlısı

21:22 Dilek'le Mutfakta 10 Comments

29-03-2014


Lokma Tatlısı
İzmir'in meşhur lokma tatlısı..
İzmir'de hemen hemen her gün sokaklarda, cadde aralarında lokma dökülür. Bir gelenek halini alan bu lokma döküp, dağıtma işi çok güzel bir şey. O kadar şehir gezdim yalnız burada bu kadar sık yapıldığını gördüm. Ölmüşlerine,hayırlı işler için dua almak gibi nedenlerle yapılan bu gelenek şu bakımdan da harika oluyor yaaa..Mesela bütün gün yorulmuşsunuz, bir yerde oturup bir şeyler yemek istiyorsunuz, alın işte bedavadan bir tabak lokma tatlısı. Açlığınız yatışıyor, dua edip oradan ayrılıyorsunuz. Lokmalar pişerken kuyruğa giriyor ve bekliyorsunuz, beklerken önünüzde ya da arkanızda hiç tanımadığınız insanlarla kanki oluyorsunuz. Zaten İzmir'in insanları çok konuşkan ve samimi, oradan buradan konuşup lokmanızı da yiyip gülen bir yüzle oradan ayrılıyorsunuz. 

Ben ise lokma tatlısını hiç sevmezdim. Açıkcası iki ya da üç kere yapmışımdır..o da istek üzerine olmuştur. Bugün de istek üzerine yarım kilo undan yaptım. Kızım geliyor diye ona lokmalar döktüm...Şekilleri de çok komik oldu.
İşte benim mis gibi tarçın kokan lokmalarım..


Lokma Tatlısı


Lokma Tatlısı

Lokma Tatlısı

Lokma Tatlısı


Malzemeler:

Yarım kilo un

yarım paket yaş maya

bir çay kaşığı toz tarçın

1 yemek kaşığı toz şeker

Kızartmak için bol sıvı yağ

Şurubu için:

1 kilo toz şeker

2.5 su bardağı su

yarım limon suyu

Yapılışı:

Unu eleyip ortasına toz şeker ve ılık suyla ıslattığınız yaş mayayı eridikten sonra koyun. Ilık su ve tarçın ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru bir kaç saat mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde toplar koparıp elinizle hafif büyültün ve ortasını çay bardağının üst tarafıyla bastırıp ortası delik hamurlar elde edin. Kenarları yüksek bir tavaya sıvı yağ koyun ve iyice kızdırın. Kızan yağın içine hamurları atıp kızarana kadar pişirin. Çok çabuk piştikleri için yakmamaya özen gösterin. Benim hamurların şekilleri çok komik oldu. Kızaran hamurları hemen daha önceden kaynattığınız şerbetin içine atın ve biraz beklettikten sonra delikli kepçeyle alın. Servis tabağına dizin ve afiyetle yiyin. 

Lokma Tatlısı

Lokma Tatlısı

Lokma Tatlısı


                             Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                              Dilek'le Mutfakta


BENZER TARİFLER

10 yorum:

  1. oy oyy harikasınız dilek hanım ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekürler ..sizler kadar olmasa da...ben bloğumun tasarımını hiç beğenmiyorummm meselaaa..)

      Sil
  2. Izmirli'lerin vefat edenleri icin yaptigini duymustum lokmalari pek hos bir gelenek. Sizinkiler dediginiz gibi komik ama eminim lezzetlidirler. Kiziniza ve sizlere afiyet bal seker olsun. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Mukaddes hanımcım..sevgilerimi yolluyorum..

      Sil
  3. Gerçekten çok güzel bir gelenek.. Bayılırım lokma tatlısına.Evde hiç yapmadım..Ellerine sağlık Dilekciğim.

    YanıtlaSil
  4. Benim annem, kayınvalidem hep evde yapardı..Bu İzmir'e özgü bir gelenek canım.. Kızım gelecek diye yaptım..canı istemiş..)..sevgilerimi yolluyorum..

    YanıtlaSil
  5. çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Çok lezzetli görünüyor,su miktarı nekadar olucak sanırım cıvık bir hamur olması gerekiyor,bir de ,lokmaları sıcak sıcak şerbete atarken şerbet soğuk,ılık veya sıcak mı olmalı bu detayları da yazarsanız çok memnun olurum,şimdiden teşekkür ederim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Tijen hanımcım su miktarını dediğiniz gibi cıvık bir hamur elde edecek kadar göz kararı koyulacak. Lokmalar piştikten hemen sonra soğuk şerbete alınıp çıkartılacak. Ben fazla detaylı yazmamışım sanırım, ahh bu ben...ben teşkr ettim..

    YanıtlaSil