Türk Kadınlar Birliği Karşıyaka Şubesi Tiyatro Etkinliği

17:23 Dilek'le Mutfakta 2 Comments

19-05-2014

Türk Kadınlar Birliği Karşıyaka Şubesi Tiyatro Etkinliği
Dün gece (18-05-2014) Türk Kadınlar Birliği Karşıyaka Şubesinin kendi üyelerinin Ahmet Priştina Kültür Merkezi'nde sahnelediği çok başarılı bir tiyatro oyununa gittim. Benim gözümle Türk Kadınlar Birliği Karşıyaka Şubesinin amatör kadın oyuncularından muhteşem ve profesyonelleri aratmayacak performansta bir oyundu. Tebrik ediyorum çok başarılıydı. Oyuncuların ilk defa tiyatro yapmalarına rağmen muhteşem bir oyun sergiledikleri bu oyuna gitme sebebim, hem yardımda bulunmak, hem de oyunda oynayan bir arkadaşımı seyretmekti. Oyunun geliri tamamen yardıma muhtaç okul öğrencilerine verilecek.


İçimden dedim ki bu kadınlar ilk defa bu işi yapıyorlar ve amatör bir oyun izleyeceğiz. Fakat öyle olmadı, tek kelimeyle muhteşemdi. Ben ki ayda bir de olsa tiyatro etkinliğine giden biriyim ve az çok tiyatro kültürüm vardır. Kadınlarımız bize iki kelimeyle  " Kadınların Her Şeyi Yapar " dedirten bir oyun sergilediler.
Oyunda günlük hayattan derlenen kadınlara dair 4-5 konulu oyun sahnelendi. "Kadınca Kararınca" oldukça neşeli, eğlenceliydi ve bol bol kahkahalar attık. Erkek kılığına giren kadınların performansına diyecek yoktu doğrusu. Bu arada oyunda sadece kadın oyuncular sahne aldılar. Bu kadınlar ya emekli olmuş, ya da ev hanımı, serbest çalışan ve Türk Kadınlar Birliği'ne üye olan Karşıyaka'nın çok değerli ve Atatürkçü kadınları. Hepsini tebrik ediyorum ve alkışlıyorum. Demek ki oluyormuş, demek ki kadın isterse her şeyi yapabiliyormuş. Kendileri bile şaşırmışlardır bu kadar alkış aldıklarına herhalde. Oyunun sonunda Soma'da hayatını yitiren maden işçilerimiz de anıldı. Atılan kahkahaların ardından herkesi bir hüzün ve gözyaşı sardı. Şube başkanı çok değerli hanımefendi Yengi Borat bir konuşma yaparak herkesi duygulandırdı ve gelenlerin hepsine teşekkür etti.

Kadınlarımızla gurur duyuyorum, keşke bütün kadınlar farkındalıklarının farkına varabilseler. İçlerindeki cevherleri ortaya koyabilmek için çaba sarf etseler. Bunun olabilmesi için tabi ki toplum kuruluşlarının katkısı olmalı. Türk Kadınlar Birliği Türkiye'nin her ilinde bu gibi etkinliklerle adından sıkça söz ettiriyor. Her zaman kadının yanında, kadınların sorunlarına çareler üreten toplumsal bir birliktir. Gönüllü olarak bu kurumda çalışmak isteyen kadınlar hiç vakit kaybetmesinler ve Türk Kadınlar Birliğine üye olsunlar. Evde oturup kek pasta yiyip, dedikodu yapmaktansa yararlı faaliyetlerde bulunsunlar. Hem eğlenirler hem de bir şeyler öğrenerek, kadınların hakları konusunda bir şeylere imza atarlar. Bir çok faaliyet ve projelerle hedeflenen konuların biz kadınların katılımıyla olabileceğini de unutmamalıyız. Yani aslında her şey biz kadınlar için..

Türk Kadınlar Birliği 7-Şubat- 1927 tarihinde kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama aktif olarak katılımının sağlanması amacıyla kurulmuştur. İlk Genel başkan Nezihe Muhiddin'in aşağıdaki sözleri bu amacı ve mücadeleyi en güzel şekilde özetliyor.

" Biz Türk Kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce Türk Kadınlarını bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz. Onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye'de kadının ve erkeğin toplumsal, siyasal ve ekonomik eşitliğidir. "

Türk Kadınlar Birliği hakkında daha çok şey öğrenmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. 

Oyundan kareler...


                            
                              Büyücü fettan kadın..






 Halkın löp löp partisi mi neydi..şu an hatırlayamadım ama siyasi partilere çok göndermeler yapıldı bu oyunda. Özellikle yolsuzluklar konusunda...





 Bu bölüm büyük alkış aldı. Eğitime verilen destek konusunda duyarlı olmaya davet edildi..


 SOMA faciası unutulmadı, acısı çok taze ve hiç unutulmayacak..Fotoğraflarla ve müzikle anıldı.


 Bütün oyuncular, saygıdeğer hanımlar oyun bitiminde seyirciyi selamlarken..













 Türk Kadınlar Birliği Karşıyaka Şube Başkanı sayın Yengi Borat teşekkür konuşması yaparken


Aşağıdaki resimde sevgili arkadaşım Gülay Baykara muhteşem performansıyla çok alkış aldı ve gecenin sonunda eşiyle hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.






Oyunu yazan ve yöneten ve oyunda bir kişi hastalandığı için onun yerine sahne alan tek erkek oyuncu Hüseyin Erdoğan'a kocaman kocaman alkışlar...




 Bu tiyatro oyunu bence bütün İzmir'de hatta diğer illerde de gösterime girmeli..Yapımında emeği geçen herkese teşekkürler..Gerçekten çok başarılıydı..

                                                                   Dilek Toksoy                                             

BENZER TARİFLER

2 yorum:

  1. maşallah. Ne mutlu .. Emeklerinize sağlık. İnşallah bizde izleme fırsatı buluruz. Önce sponsor bulmaları lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nursevin hanım..sanırım sponsor bulunur, çünkü izlenmeye değer..Önce İzmir ve civarında daha sonra turne yapılır inşlh..

      Sil