Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça

16:06 Dilek Toksoy 0 Comments

20-09-2014

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça
Yarın hafta sonu ve ben bu hafta sonu kızımdayım..Evden gelirken ona bu güzel çöreklerden yaptım ve getiriyorum. Sevgili Sevinç Hanım arkadaşım, sitesinde yayınlamıştı, bana da yapmak düştü. Görünüş itibariyle çok çekici, fakat lezzeti inanılmaz güzel. Benim meşhur pofuduk poğaçam vardır, onun bir benzeri, sadece içine peynirli iç koydum. Sevinç hanımın hamurunda kullandığı malzemelerle aynı ama benim tarifimde biraz değişiklik var. Sonuç aslında aynı..lezzet aynı..Özel pazar kahvaltılarında yapabileceğiniz tarifi garanti bir poğaça. Ben biraz da terapi olsun diye oyalandım....


Malzemeler:

5 su bardağı elenmiş un

1 paket instant maya

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

3 adet yumurta

hamur arasına sürmek için 2 yemek kaşığı tereyağı

iç malzemesi için:

300 gr. kaşar loru ya da beyaz peynir

kıyılmış maydanoz

Üzerine susam ve çörek otu

Yapılışı:

Elenmiş unu yoğurma kabına döküp ortasını havuz şeklinde açın. Mayayı, toz şekeri ve bir yemek kaşığı ılık sütü üzerine dökün. Maya eriyince sütün kalanını, sıvı yağı, yumurtaları ( bir tanesinin sarısını çöreklerin üzerine sürmek için bir kaseye ayırın ) tuzunu ekleyip yoğurun. Hamurun kıvamı yumuşak ve ele yapışmayacak şekilde olmalı. Eğer sert olursa biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini bir kapakla kapatıp mayalanmaya bırakın. 45 dk. kadar mayalanan hamuru mutfak tezgahına alın ve tekrar yoğurun. 

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça
Hamurdan elma büyüklüğünde parçalar koparıp tabak büyüklüğünde merdane yardımıyla un serpmeden açın. Toplam 10 adet elde edeceğiniz hamurları 5'erli olarak ayırın. 5 adet açtığınız hamurun arasına yumuşamış tereyağı sürüp üst üste koyun ve bastırın. Diğer 5 tane hamuru da aynı şekilde yapın ve daha sonra iki adet hamuru merdaneyle açabildiğiniz kadar açın. Açtığınız iki adat beşerli hamurları rulo sarıp buzdolabında yarım saat bekletin. 

Buzdolabından çıkardıktan sonra küçük bezelere ayırın ve her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Hazırladığınız peynirli, maydanozlu içten kenarına bir kaşık koyun. 
Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça


Diğer ucundan hamurun ortasına çizikler atın. 

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça


Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça
Peynirli içi sarıp ay şekli verin ve tepsiye dizin. Hepsini bu şekilde yapıp bitirin. 

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça



Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça
Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını biraz unlu su ile karıştırıp sürün. Dilerseniz susam ve çörek otu serpin.

Önceden ısıttığınız 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra servis tabağına alın ve sıcak sıcak afiyetle yiyin. Bu çörekler uzun süre dayanabiliyor.Herkese afiyet olsun.

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça
Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça
Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça
Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça


Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça

Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça
Çizik Çörek, Şeritli Çörek, Poğaça
                                             Mutlu Pazarlar

                                               Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                               Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

0 yorum: