Fasulye Turşusu

20:28 Dilek'le Mutfakta 0 Comments

11-10-2014


Fasulye Turşusu
Biz Karadenizlilerin vazgeçilmezidir fasulye turşusu. Yanında patates haşlanır, mısır ekmeği ve kara lahana çorbasıyla ziyafet çektiğimiz günler. Aslında değişmez bu menü bizde ve hep vardır, iyi ki de var, bayılıyorum ben bu lezzetlere..Hele fasulye turşusunu zakoda otuyla kavurursanız zeytinyağında muhteşem olur. Haftaya yapınca yazacağım bu tarifi de. Zakoda otu yani frenk soğanı ise aktarlarda var artık. Gerçek soğan lezzeti veriyor girdiği her yemeğe..Bu da vazgeçemediklerimden..


Malzemeler:

2 kilo Ayşekadın fasulye ( Trabzon'un Fasulyesi daha bir lezzetli söyliyim )

1 baş sarımsak

2 yemek kaşığı iri tuz

Kaynar su

1 yemek kaşığı pul biber ya da 1 adet kırmızı biber 

Yapılışı:

Fasulyeleri ayıklayıp ortadan ikiye, üçe bölün. Bir güzel yıkayın ve daha sonra 2.5 litrelik pet şişelere sıkıca doldurun.Aralarına ayıklayıp küçük doğradığınız sarımsakları ve küçük dilimlediğiniz kırmızı biber ya da pul biber serpiştirin.  Pet şişeleri önceden iyice yıkamayı unutmayın. 
Turşu suyunu hazırlayın ve şişelere yavaş yavaş dökün. Bu arada kaynar suyu ılındırmadan şişelere dökmeyin sakın, sıcak suyla şişeler büzüşür sonra..şişenin kapağını kapatıp yan yatırın, sallayın.  Turşu yaklaşık 15 gün içinde kıvamını bulur. Durdukça lezzetlenene bu turşuyu yemek istediğiniz zaman şişenin üstünden kesip kullanabilirsiniz. Herkese afiyet olsun.

not: fasulye turşusuna biz sirke koymayız.

Fasulye Turşusu
                                  Sevgiyle Pişen Yemeklerden

                                                Dilek'le Mutfakta

BENZER TARİFLER

0 yorum: