Phali ( ıspanaklı, Cevizli, Sarımsaklı Meze )
30-11-2014Phali ( ıspanaklı, Cevizli, Sarımsaklı Meze ) |
Bu nefis mezeyi bir siteden görüp bir yere not etmiştim. Sevgili Gönül Şamil Kızı hanımın tarifinden esinlenip yaptım. Phali adını araştırdım fakat hep kuzu etli bir yemek tarifiyle karşılaştım ve bulamadım. Sanırım bu cevizli , sarımsaklı karışıma bu ad veriliyor. Bu tarifi mutlaka deneyin inanılmaz güzel ve değişik bir lezzet. En önemli özelliği içinde bolca baharat bulunması, ayrıca baharat olarak tarifinde Gürcülerin vazgeçilmez baharat karışımı khmeli-suneli olmazsa olmazıymış. İçinde çemen tohumu ve yaprakları, kişniş, kekik, karabiber, dereotu, defne yaprağı, nane ve dahası bulunan kokulu bir baharat karışımı. Benim evimde bu baharat karışımından olmadığı için içindekilere yakın olan baharatlardan koydum bende. Gerçekten çok beğendim ve denemediyseniz denemenizi şiddetle öneririm.
Malzemeler:
400 gr. ıspanak
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı ceviz içi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
3-4 diş ezilmiş sarımsak
tuz, karabiber, kişniş, nane, kıyılmış maydanoz
kekik, dereotu, defne yaprağı, acı toz biber
süslemek için nar taneleri
Yapılışı:
Öncelikle ıspanakları ayıklayıp iyice yıkayın, süzülmeye bırakın. Daha sonra kaynar suda 5 dakika haşlayıp süzmeye bırakın.
Phali ( ıspanaklı, Cevizli, Sarımsaklı Meze ) |
Phali ( ıspanaklı, Cevizli, Sarımsaklı Meze ) |
Diğer yandan ceviz ve sarımsağı robottan geçirin. Maydanoz, tuz ve tüm baharatları ekleyip karıştırın. Sirkeyi de ekledikten sonra bir tavaya soğanı incecik doğrayıp zeytinyağında biraz soteleyin. Bu karışıma haşladığınız ıspanakları ekleyip rondodan geçirin. Ispanaklı karışımla cevizli karışımı birleştirip tekrar rondodan geçirin ve servis tabağına koyun. Üzerini nar taneleriyle süsleyip afiyetle yiyin. Müthiş bir lezzet...
Phali ( ıspanaklı, Cevizli, Sarımsaklı Meze ) |
Phali ( ıspanaklı, Cevizli, Sarımsaklı Meze ) |
Phali ( ıspanaklı, Cevizli, Sarımsaklı Meze ) |
Sevgiyle Pişen Yemeklerden
Dilek'le Mutfakta
ah ne kadar sağlıklı. afiyet olsun. Ellerinize sağlık. salata tarzı tariflere dayanamıyorum.
YanıtlaSilBen de öyle Nursevincim..inan o tabağın hepsini hemen hemen ben yedim..çok beğendim ıspanağın bu haliini..yorumun için çok teşekr ederim canm..sevgiler..
Silmezeler ve salatalar vazgeçilmezim, güzel görünüyor, yapacağım mutlaka, ıspanağı birde böyle yiyelim, hemen izlemeye aldım güzel sayfanızı,tarif için çok teşekkürler,..
YanıtlaSilçok teşkrler yorumunuz için, bence bu tarif mükemmel..bende sizi izlemeye alıyorum, güzel paylaşımlarda buluşmak üzere..sevgiler..
SilSanırım, unuttuğunuz blog bu:) http://gonlunuzunmutfagi.blogspot.com.tr/2014/11/bir-gurcu-lezzeti-phali.html
YanıtlaSilAhh evet Gönül hanım, bugün bir arkadaşım buldu sağolsun..bu tarif için buradan size çok teşkr ediyorum ve yazımda hatırlamadığım daha dorusu kaydetmediğim bloğu etiketliyorum..tekrar çok teşkrer..aman yanlış anlamayın sakın..sevgiler..:)
SilRica ederim, ne demek:) Afiyet olsun:)
SilDilek hanim sayfanız süper takipteki sevgiler...
YanıtlaSilTeşekküür ediyorum arkadaşım, beğendiğinize sevindim..bende sizi takibe alıyorum , sevgilerimi yolladım..
SilMeryem hanım zaten sizi takip ediyormuşum...)
SilÇok lezzetli görünüyor. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSil